Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πολωνία, η Λιθουανία, η Νορβηγία και η Εσθονία αγοράζουν από κοινού το αντιαεροπορικό σύστημα MANPADS με λεφτά της ΕΕ

Η Πολωνία, η Λιθουανία, η Νορβηγία και η Εσθονία αγοράζουν από κοινού το αντιαεροπορικό σύστημα MANPADS με λεφτά της ΕΕ

Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο βήμα προς τη συγκρότηση μιας κοινοπραξίας χωρών

Η Πολωνία, η Λιθουανία, η Νορβηγία και η Εσθονία υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για από κοινού αγορά πολωνικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων Piorun (MANPADS).
Αυτό αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας.
Η προγραμματισμένη κοινή προμήθεια του MANPADS θα χρηματοδοτηθεί από το χρηματοδοτικό μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - EDIRPA.
Αυτός ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας μέσω κοινών προμηθειών των χωρών της ΕΕ.

1-scaled-825x0-c-defaulta.jpg

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Άμυνας της Λιθουανίας, Monika Korolivene, στο πολωνικό εργοστάσιο όπλων του κατασκευαστή Piorun MANPADS – MESKO.
Μετά τη διμερή συνάντηση, ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Pawel Beyda και η Λιθουανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Monika Korolivene υπέγραψαν επιστολή προθέσεων.
Η συμφωνία αυτή είναι το πρώτο βήμα προς τη συγκρότηση μιας κοινοπραξίας χωρών, η οποία είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση της απόκτησης χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού EDIRPA.
«Έχουμε την ευκαιρία σε συνεργασία με την Πολωνία να είμαστε από τους πρώτους που θα λάβουμε ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα αεράμυνας στο εγγύς μέλλον, κάτι που αποτελεί προτεραιότητά μας», δήλωσε η υφυπουργός Monika Korolivene.
Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την αγορά με την εταιρεία Mesko θα διεξαχθούν από την υπηρεσία όπλων του Πολωνικού Υπουργείου Άμυνας για λογαριασμό και των τεσσάρων χωρών.
Η κοινή προμήθεια όπλων εντός της ΕΕ χρησιμοποιείται αρκετά συχνά.
Αυτό επιτρέπει όχι μόνο την ενοποίηση των όπλων στο πλαίσιο των συμμάχων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και τη μείωση του κόστους προμήθειας με την ταυτόχρονη παραγγελία μεγαλύτερης ποσότητας αγαθών.
Για την υποστήριξη αυτής της συνεργασίας, τον Σεπτέμβριο του 2023 δημιουργήθηκε ένας νέος μηχανισμός EDIRPA.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησαν σε προϋπολογισμό 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτού του μέσου.
Η ΕΕ θα συνεισφέρει έως και 20% για κάθε προμήθεια της αναμενόμενης αξίας της κοινής σύμβασης προμήθειας - για κάθε κοινοπραξία χωρών μελών και συνδεδεμένων χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης