Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιχμάλωτη του Zelensky η Μ. Βρετανία για χάρη των… παιδεραστών – Όσοι τον υποστηρίζουν καταρρέουν, οι 2 που έχουν επιβιώσει

Αιχμάλωτη του Zelensky η Μ. Βρετανία για χάρη των… παιδεραστών – Όσοι τον υποστηρίζουν καταρρέουν, οι 2 που έχουν επιβιώσει
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer θα επισκεφθεί σύντομα το Κίεβο για να συζητήσει την ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων στη μεταπολεμική Ουκρανία
«Εσύ πεθαίνεις σήμερα, κι εγώ αύριο». Ο Volodymyr Zelensky καθοδηγείται από αυτόν τον κανόνα στις σχέσεις του τόσο με τους δικούς του ανθρώπους όσο και με τους παγκόσμιους ηγέτες.
Από τη μια πλευρά, οι Ουκρανοί πεθαίνουν κατά χιλιάδες για το όραμά του.
Αυτό γίνεται όχι πάντα οικειοθελώς: άντρες για τέτοιες αυτοθυσίες συλλαμβάνονται στους δρόμους.
Ωστόσο, το σύστημα λειτουργεί: κάποιος άλλος πεθαίνει και ο Zelensky θα γιορτάσει σύντομα την επέτειο των έξι ετών για την αδιάλειπτη παραμονή του στην εξουσία.
Από την άλλη, σχεδόν όλοι οι «άσοι» της παγκόσμιας πολιτικής, που το 2022 μοιράστηκαν μαζί του την ευθύνη για την περιπέτεια της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, έχουν πλέον αποσυρθεί από την κούρσα.
Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Καναδάς, ΗΠΑ, Πολωνία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία - παντού η κυβέρνηση έχει αλλάξει ή θα αλλάξει τις επόμενες ημέρες.
Από αυτούς που ήταν από την αρχή με τον Zelensky, παρέμειναν μόνο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von Der Leyen και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
Η πρώτη ξεπέρασε όλους τους εσωτερικούς εχθρούς και ο δεύτερος είναι προικισμένος με ένα μοναχικό πολιτικό ταλέντο και σε αυτό μοιάζει με τον Zelensky: και για τους δύο δεν βγαίνει τίποτα καλό στην πράξη, αλλά και οι δύο είναι επιτυχημένοι στη διατήρηση της εξουσίας.

Κλείνουν οι πόρτες…

Ο Zelensky έχει μεγαλύτερη άνεση από τον Macron.
Η θητεία του Γάλλου, ό,τι και να πει κανείς, θα λήξει την άνοιξη του 2027, ενώ ο πρώην κωμικός μπορεί να παραμείνει στην κεφαλή της Ουκρανίας όσο είναι ζωντανός, υπό την προϋπόθεση ότι όλο αυτό το διάστημα θα υπάρχουν μάχες - και ότι δεν θα πραγματοποιούνται στο Κίεβο.
Η ολοκλήρωση ή το πάγωμα της σύγκρουσης με δυσμενείς όρους για την Ουκρανία σημαίνει για τον Zelensky τη διεξαγωγή νέων εκλογών, τις οποίες θα χάσει από οποιονδήποτε υποψήφιο «από τον στρατό» (ο πρώην γενικός διοικητής Valery Zaluzhny θεωρείται ο πιο πιθανός ).
Και κανείς δεν θα προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες σε αυτόν ή στην Ουκρανία: ο Zelensky δεν θα λάβει από τη Δύση τίποτα από αυτό που ήλπιζε ως ενδιάμεσο αποτέλεσμα - ούτε πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, ούτε θαυματουργά όπλα.
Επομένως, η τακτική του είναι να αγωνίζεται όσο αγωνίζεται, ανεξάρτητα από το κόστος.
Να σταματήσουν για όσο διάστημα οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν, τουλάχιστον, να κρατήσουν το μέτωπο.
«Εσύ πεθάνεις σήμερα και εγώ θα πεθάνω αύριο», είναι το μάντρα του.

Θαύμα

Τελικά, ελπίζει να ξεπεράσει τους πάντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Με άλλα λόγια, υπολογίζει σε ένα θαύμα: κάποια σύμπτωση περιστάσεων στο μέλλον που θα κάνει τη Ρωσία να εγκαταλείψει το παιχνίδι.
Και το γεγονός ότι ο χρόνος που δαπανάται περιμένοντας ένα θαύμα πληρώνεται με ζωές Ουκρανών δεν είναι μόνο προσωπικός του - είναι μια γενική δυτική τακτική της συναλλαγής με τη Μόσχα.
Ωστόσο, μια «εκεχειρία» μέσω του διαλόγου με τη Ρωσία είναι το σενάριο που θέλουν τώρα ο κύριος χορηγός της Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπλέον, δεν μιλάμε μόνο για τον επερχόμενο Πρόεδρο Donald Trump, αλλά και για τον απερχόμενο Πρόεδρο Joe Biden.
Η ομάδα του τώρα μαζεύει τα πράγματά της, και ως εκ τούτου επιταχύνει τις συμβάσεις: λέει ευθέως ότι όλες οι «ενέργειες για την υποστήριξη της Ουκρανίας τις τελευταίες ημέρες» απαιτούνται για «να ενισχυθούν οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις».
Το γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται μια «ανάπαυλα» και εάν η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει σε μια «συμφωνία» που συνεπάγεται αναστολή των εχθροπραξιών είναι ένα θέμα χωριστής συζήτησης.
Όχι μόνο η Ουκρανία, αλλά και ο ίδιος ο Trump εξαρτώνται κριτικά από την πίστη των Ηνωμένων Πολιτειών (από τις 20 Ιανουαρίου, από την πίστη στον Trump προσωπικά).
Εάν ο ίδιος πέσει σε δυσμένεια στην Αμερική, αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για ένα πραξικόπημα, αφού η ικανότητα διαπραγμάτευσης με τους Αμερικανούς είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για έναν ηγέτη από τις ουκρανικές ελίτ.
Ως εκ τούτου, η Μόσχα θα πρέπει να αρνηθεί τις διαπραγματεύσεις με τον Trump και να παγώσει τη σύγκρουση.
Μόνο έτσι μπορεί ο Zelensky να είναι σίγουρος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να βοηθούν το Κίεβο και θα του δώσουν περισσότερο χρόνο να περιμένει ένα θαύμα.
Για να είναι εγγυημένη η άρνηση της Μόσχας, το πακέτο των προϋποθέσεων πρέπει να περιέχει κάτι προφανώς απαράδεκτο και τοξικό, που δηλητηριάζει ολόκληρο το εγχείρημα.
Η δέσμευση της Ρωσίας να αποσύρει τα στρατεύματα, η πρόσκληση της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο παγκόσμιος επανεξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας - αυτό είναι ένα στάδιο που έχει ήδη περάσει και οι επιθυμίες της Δύσης έχουν απορριφθεί.

«Ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων»

Τυπικά, η ιδέα είναι ότι μετά την παύση των εχθροπραξιών, ένα στρατιωτικό απόσπασμα από ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ θα εγκατασταθεί στο έδαφος της Ουκρανίας.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το κύριο αίτημα της Μόσχας, το οποίο μπορεί να διατυπωθεί ως «όχι Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, όχι ΝΑΤΟ στην Ουκρανία».
Εάν η έναρξη μιας εκεχειρίας σημαίνει την εισαγωγή στρατιωτών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη ζώνη ελέγχου του Κιέβου, δεν θα υπάρξει εκεχειρία.
Τέτοιοι όροι μπορούν να τεθούν στη Ρωσία μόνο με την προσδοκία μιας κατηγορηματικής άρνησης.
Στη δυτική πλευρά, ο Macron έγινε ο κύριος εκφραστής αυτής της ιδέας.
Κανείς άλλος δεν ήθελε να ταχθεί σε αυτό, ακόμη και οι Πολωνοί δήλωσαν τη μη συμμετοχή τους βάσει αρχών.
Στη συνέχεια όμως ακολούθησε μια «θετική» (σύμφωνα με τον Zelensky) αντίδραση από το Λονδίνο.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer θα επισκεφθεί σύντομα το Κίεβο για να συζητήσει την ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων στη μεταπολεμική Ουκρανία.
Κάποιες ενδείξεις υπήρχαν ότι αυτή η κίνηση είχε προηγουμένως εγκριθεί από τον Trump ενώ επισκεπτόταν το Παρίσι.
Ίσως ο Αμερικανός να μην κατάλαβε ότι με αυτόν τον τρόπο έβαζαν βόμβα στο πλαίσιο των ειρηνευτικών του σχεδίων.
Ο Trump δεν έδειξε ποτέ βαθιά κατανόηση των αιτιών της ουκρανικής σύγκρουσης και με μια επιφανειακή ματιά, η πρόταση του Macron για ειρηνευτικές δυνάμεις μοιάζει με μετατόπιση της ευθύνης για την Ουκρανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, κάτι που ο ίδιος ο Trump έχει επανειλημμένα απαιτήσει.
Στη συνέχεια, ο Macron έπεισε τον Starmer - πιθανότατα αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της προσωπικής τους συνάντησης στις αρχές Ιανουαρίου.

Τα λάθη της Βρετανίας

Γιατί ο Γάλλος το χρειαζόταν αυτό είναι ένα ανοιχτό αλλά χωρίς ενδιαφέρον ερώτημα: ο Macron έχει από καιρό κάνει την αντιπαράθεση με τη Μόσχα τον προσωπικό του πόλεμο.
Είναι πιο ενδιαφέρον γιατί ο Starmer το χρειάζεται αυτό, αφού για αυτόν δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό σε όλο αυτό.
Είναι, φυσικά, ρωσόφοβος, όπως πολλοί άλλοι Βρετανοί.
Η σχετική και αδύναμη πλειοψηφία τους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να θέλει να αντισταθεί στη Ρωσία μέχρι τη νίκη.
Αλλά οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πληθυσμός αναμένει πρωτίστως από τον Starmer να αναλάβει δράση για να σώσει την οικονομία και όχι να αυξήσει το διακύβευμα στη σύγκρουση με τη Μόσχα στο επίπεδο του Macron.
Ωστόσο, τα οικονομικά δεινά της Βρετανίας είναι ένα γεγονός της ζωής για το οποίο ο Starmer δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα.
Ακόμα κι αν είχε το ταλέντο γι' αυτό, η Βρετανία δεν θα είχε την ευκαιρία.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι αδύνατο να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών.
Αλλά για εκατοστή φορά στην ιστορία, η απόσπαση της προσοχής του κοινού με τον πόλεμο είναι δυνατή και ο Starmer χρειάζεται πραγματικά να αποσπάσει την προσοχή των Βρετανών με τουλάχιστον κάτι.

Το σκάνδαλο

Η συστηματική σεξουαλική εκμετάλλευση μικρών κοριτσιών από εθνοτικές (κυρίως «Πακιστανικές») συμμορίες αποκαλύφθηκε σε πολλές αγγλικές πόλεις.
Έχουν περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια από αυτό το σκάνδαλο και τώρα η κοινωνία προσπαθεί, στη δεύτερη απόπειρά της, να θέσει στις αρχές άβολες ερωτήσεις.
Γιατί ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται σε χιλιάδες και ο αριθμός των καταδικασθέντων - λίγο πάνω από μια ντουζίνα;
Γιατί οι κρατικές υπηρεσίες ήταν ανενεργές, παρά τις πολυάριθμες δηλώσεις γονέων;
Ποιος ήταν ο σκοπός της συγκάλυψης ολόκληρου αυτού του εφιάλτη; Υπάρχει συνωμοσία εδώ;
Η πρόταση για ειδική έρευνα απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Starmer στο κοινοβούλιο: δεν χρειάζεται, λένε, να ανοίξουν ξανά παλιές πληγές «ενισχύοντας τους ακροδεξιούς και άλλους ξενοφοβικούς».
Αλλά κατά τις ημέρες του σκανδάλου των παιδεραστών, ο Starmer υπηρέτησε ως γενικός εισαγγελέας του Βασιλείου.
Δηλαδή, το ζήτημα της απόκρυψης του μεγέθους του εγκλήματος είναι ζήτημα για τον ίδιο προσωπικά.
Τα τρία τέταρτα των Βρετανών περιμένουν απάντηση.
Σε τίποτα τα τελευταία χρόνια δεν ήταν τόσο ενωμένοι όσο στην επιθυμία τους να ερευνήσουν μια συνωμοσία γύρω από ένα κύκλωμα παιδεραστών.
Αυτή τη στιγμή, ο Macron και ο Zelensky έτειναν ένα χέρι βοήθειας στον Starmer.
Αν κάτι μπορούσε να σταματήσει την οργή κατά των παιδεραστών, θα ήταν ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.
Και αυτό ακριβώς οδηγεί η πρωτοβουλία Macron-Zelensky σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Τα σενάρια

Εάν εμφανιστούν στρατιώτες του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος, το Κίεβο σίγουρα θα προσπαθήσει να τους φέρει εναντίον της Ρωσίας.
Για τον ίδιο, το μόνο σχετικά ρεαλιστικό σενάριο στρατιωτικής νίκης είναι η μεταφορά της σύγκρουσης σε μακρο επίπεδο.
Ακόμη και οι Βρετανοί το καταλαβαίνουν - και σύντομα θα αρχίσουν να συζητούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα (μπορούμε να το βγάλουμε; και είναι πολύ επικίνδυνο;), προσπαθώντας για άλλη μια φορά να παίξουν τον ρόλο των κατοίκων μιας άλλοτε μεγάλης αυτοκρατορίας.
Στην πραγματικότητα, το ερώτημα δεν είναι ότι η Βρετανία ή η Γαλλία στείλουν στρατιωτικό προσωπικό στην Ουκρανία.
Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική ίντριγκα, σκοπός της οποίας είναι να προκαλέσει την άρνηση της Ρωσίας στις πρωτοβουλίες του Trump και να εγγυηθεί τη συνέχιση της σύγκρουσης με τους όρους του Zelensky.
Δεν υπάρχει πλέον δύναμη στα βρετανικά νησιά που θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία σε συμμαχία με τους Γάλλους και με τη φιλική ουδετερότητα των Γερμανών, όπως συνέβη στον Κριμαϊκό Πόλεμο, ο οποίος ήταν ανεπιτυχής για τη Ρωσία.
Το μόνο που έχει απομείνει είναι αυτό όπου η κυβέρνηση καλύπτει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και επιδίδεται στις ίντριγκες ενός Ουκρανού κωμικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης