γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Σε εκτροχιασμό βαδίζει η αγορά ενέργειας.
Η τιμή της Mwh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας εκτοξεύθηκε στα 373, 73 ευρώ για τις ημερήσιες καταναλώσεις της Τετάρτης .
Η χρέωση για τις σημερινές καταναλώσεις είναι τα 345,62 ευρώ ανά Mwh σημειώνοντας πτώση κατά 7,52%.
Πάντως η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου που παραμένει οριακά κάτω από τα 170 ευρώ ανά Mwh και ενδοσυνεδριακά έπεσε κάτω από τα 160 αλλά ενισχύθηκε γρήγορα πάνω από τα 165 ευρώ.
Την ίδια στιγμή Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι τα νοικοκυριά θα χρηματοδοτηθούν προς 200 ευρώ ανά Mwh χωρίς να θέτει όριο κατανάλωσης όπως και άλλα κριτήρια για το μήνα Ιούλιο .
Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ με 240 ευρώ ανά Mwh το κυβερνητικό πακέτο περιλαμβάνει οικονομικές ενισχύσεις προς τις επιχειρήσεις.
Οι συνολικές επιδοτήσεις του Ιουλίου ανέρχονται σε 722 εκατ. ευρώ οι οποίες είναι αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με του προηγούμενου μήνα.
Παράδειγμα ένα νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση ενέργειας 600 kwh τον Ιούλιο με την τελική της τιμή να διαμορφώνεται στα 40 λεπτά του ευρώ η συνολική αξία του λογαριασμού θα είναι 240 ευρώ και η κρατική χρηματοδότηση θα διαμορφωθεί στα 120 ευρώ, με το κράτος να καλύπτει το 50% του λογαριασμού.
Τα νοικοκυριά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν λόγω της εποχής θα μπορούν χωρίς φόβο να δουλέψουν λίγο παραπάνω τα κλιματιστικά αναζητώντας λίγη δροσιά.
Στην περίπτωση που η τελική αξία της Kwh ξεπεράσει τα 40 λεπτά του ευρώ θα μειωθεί η κρατική συμμετοχή στον τελικό λογαριασμό ενώ στην περίπτωση που υποχωρήσει μέσα στον Ιούλιο η κρατική επιδότηση θα πιάσει τόπο.
Σε εκτροχιασμό οδηγείται η αγορά της ενέργειας
Το περιβάλλον της ενέργειας είναι ασταθές και οι εξελίξεις αναμένεται να είναι δυσμενέστερες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες.
Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Κωστής Σταμπολής είπε στο BN ότι η ενέργεια είναι σε πλήρη εκτροχιασμό, η αγορά είναι απρόβλεπτη και βραχυπρόθεσμα μόνο δυσάρεστες εκπλήξεις θα μας επιφυλάσσει.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ εκτιμά ότι ο φετινός Χειμώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος για όλους μας και διατύπωσε την πρόβλεψη ότι πολύ σύντομα θα έρθουμε αντιμέτωποι με διακοπές στην παροχή ενέργειας εξαιτίας της συνέχισης της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και του LNG.
Ο κ. Σταμπολής , λέει ότι η Ρωσία κατάφερε να «ζαλίζει» την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς είναι εξαρτώμενη από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο όμως θα φθάνει στην Ευρώπη σε μικρότερες ποσότητες και σε υψηλότερες τιμές ενώ θεωρεί αρκετά απίθανο το σενάριο της διακοπής παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη σημειώνοντας ότι η Ρωσία θα χάσει τεράστια έσοδα ενώ δεν μπορεί για τεχνικούς λόγους να κλείσει τις πηγές φυσικού αερίου.
Ακριβό και δυσεύρετο το LNG
Υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας που συμμετείχε στη σύσκεψη διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΝ εκμυστηρεύτηκε στο ΒΝ ότι το πρόβλημα της εγχώριας αλλά και της διεθνής είναι η σχετικά μικρές ποσότητες LNG που είναι ελεύθερες ενώ οι μεγάλες ποσότητες είναι κλειδωμένες με μακροχρόνια συμβόλαια.
Στην ελεύθερη αγορά του LNG υπάρχουν 560 bsm εκ των οποίων 350 bsm πηγαίνουν στην Ευρώπη ενώ οι ανάγκες της Ελλάδας ανέρχονται σε 7 bsm .
Το ίδιο στέλεχος θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι η αυξημένη ζήτηση που προκαλεί την η άνοδος της τιμής του LNG στις διεθνείς αγορές.
Να σημειωθεί ότι ένα καράβι μεταφοράς LNG με ποσότητες 150 κυβικά μέτρα κόστισε 25 εκατ. ευρώ πέρυσι και σήμερα η ίδια ποσότητα κοστίζει άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Η αγορά LNG πλέον απαιτεί τον συντονισμό χωρών και εταιρειών για την αγορά ενώ σε άλλη περίπτωση είναι απαγορευτική η αγορά του.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών