Οι φόβοι των προμηθευτών για πολιτική με τα δικά τους λεφτά
Μετά από τέσσερις μήνες τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel του περασμένου Σεπτεμβρίου το ΥΠΕΝ θυμήθηκε τα τιμολόγια ρεύματος των κατεστραμμένων αγροτών.
Μόλις χθες ο υπουργός ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης κατανόησε εκ των υστέρων και μόνο με την εμφάνιση των τρακτέρ στο κεντρικό οδικό δίκτυο της χώρας με την απειλή να κόψουν στη μέση την Ελλάδα ότι οι αγρότες που έχασαν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.
Ο υπουργός ΥΠΕΝ είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 ότι θα καταθέσει τροπολογία με περιεχόμενο την αναστολή πληρωμών στα τιμολόγια ρεύματος για δυο χρόνια, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν να έχουν την παροχή ρεύματος , οι οποίοι στη συνέχεια θα έχουν χρόνο σε πέντε χρόνια να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης προσδιόρισε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας είναι 200.000 παροχές αγροτικού ρεύματος και το 30% δηλαδή περίπου 60.000 παροχές έχουν απλήρωτους λογαριασμούς.
Οι πρώτοι αγρότες έχουν λάβει σχετικές ειδοποιήσεις από παρόχους για άμεση διακοπή της παροχής ρεύματος.
Οι προμηθευτές φοβούνται ότι η κυβέρνηση κάνει πολιτική με τα δικά τους λεφτά
Μέχρι αργά το απόγευμα το ΥΠΕΝ δεν είχε καταθέσει τη σχετική τροπολογία ενώ οι προμηθευτές ενέργειας τους …έσωζαν τα φίδια διότι η κυβέρνηση αρκετές φορές κάνει κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των άλλων.
Οι προμηθευτές προσδοκούν ότι η τροπολογία θα προσδιορίζει με ακρίβεια ποιος θα αναλάβει το κόστος της ενεργείας , το οποίο έχει πληρωθεί από τους προμηθευτές διότι το αγόρασαν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας για να το μεταπουλήσουν στη συνέχεια στους πελάτες τους με ένα μικρό κέρδος.
Το κόστος για το σύνολο των αγροτών της Θεσσαλίας είναι άγνωστο για τα κυβερνητικά όργανα διότι πρέπει οι προμηθευτές ενέργειας να δώσουν τον αριθμό παροχής και το ύψος της οφειλής.
Οι προμηθευτές κατανοούν ότι το κράτος πιθανόν να επιθυμεί να κάνει κοινωνική πολιτική με τα δικά τους τα λεφτά διότι η αναστολή πληρωμών χωρίς να είναι σαφές ο τρόπος αποπληρωμής δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε θέση να αναλάβουν τη ζημιά για λογαριασμό του κράτους.
Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης δεν υφίσταται
Πηγές του ΥΠΕΝ λένε ότι κόστος θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο όμως είναι σε αναστολή από τις αρχές Ιανουαρίου 2024 με το νέο σύστημα τιμολόγησης ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Το ΤΕΑ ήταν σε λειτουργία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 και τέθηκε σε εφαρμογή από τον Ιούλιο του 2022 που σκοπό είχε τη χρηματοδότηση του κόστους ανά KWh με την ενιαία επιδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Το ΥΠΕΝ δεν είναι η πρώτη φορά ότι κάνει άστοχες πολιτικές όπως είναι με το μπλε τιμολόγιο το οποίο διαφημίστηκε από τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη ότι θα έχει δωδεκάμηνη σταθερή τιμή αλλά η αγορά το ανέτρεψε στην πράξη διότι ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον Απρίλιο του 2013 προέβλεπε ότι οι προμηθευτές μετά την συμπλήρωση των έξι μηνών ο πάροχος ενέργειας έχει το δικαίωμα να αλλάξει την τιμή της Kwh με την προϋπόθεση ότι θα ενημερωθεί έγκαιρα ο καταναλωτής και ο πελάτης της εταιρείας.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών