Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρώσοι αναλυτές για φυσικό αέριο: Δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για τις τιμές το ουκρανικό μπλόκο

Ρώσοι αναλυτές για φυσικό αέριο: Δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για τις τιμές το ουκρανικό μπλόκο
Στην Ευρώπη, οι τιμές θα σημειώσουν μέτρια αύξηση φέτος, ενώ η σημαντικότερη αύξηση αναμένεται στις ΗΠΑ.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν σε όλες τις μεγάλες παγκόσμιες αγορές το 2025, ακολουθούμενες από μείωση το 2026-2027 σε επίπεδα που εξακολουθούν να είναι διπλάσια από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, προβλέπουν οι Ρώσοι αναλυτές στο TASS.
Στην Ευρώπη, οι τιμές θα σημειώσουν μέτρια αύξηση φέτος, ενώ η σημαντικότερη αύξηση αναμένεται στις ΗΠΑ.
"Το 2025, οι τιμές spot θα αυξηθούν σε όλες τις μεγάλες αγορές, αλλά εκτός από τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα σημειωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω της χαμηλής βάσης από τις αρχές του 2024, καθώς οι τιμές μειώθηκαν απότομα στο τέλος του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης", δήλωσε ο Alexey Belogoryev, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ενέργειας και Χρηματοοικονομικού Ιδρύματος.
"Αναμένω ότι η μέση τιμή TTF θα αυξηθεί κατά 10% σε ετήσια βάση το 2025, με τον ασιατικό δείκτη JKM να κερδίζει 13%, διευρύνοντας προσωρινά το ασιατικό premium τιμών σε σχεδόν 10%", πρόσθεσε.
Ο αναλυτής της Finam, Sergey Kaufman, προβλέπει μέτρια αύξηση της μέσης τιμής φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα 420 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Που οφείλεται η άνοδος, ο ρόλος της Ουκρανίας

Οι ειδικοί το αποδίδουν στην ταχεία εξάντληση των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, στην έλλειψη προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και στις αβεβαιότητες σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα έναρξης συγκεκριμένων αμερικανικών έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Ο Belogoryev σημείωσε επίσης ότι οι περιορισμοί για το ρωσικό LNG στην ΕΕ είναι απίθανο να τεθούν σε ισχύ πριν από το 2026.
Νωρίτερα, το TASS ανέφερε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν σε περίπου 380-390 δολάρια το 2024, με βάση προθεσμιακά στοιχεία από το χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου και υπολογισμούς του πρακτορείου.
Αν και οι ανησυχίες σχετικά με τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μπορεί να προσθέσουν πίεση στις τιμές, δεν θα χρησιμεύσουν ως ο πρωταρχικός παράγοντας για τον καθορισμό των τιμών, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες στο TASS.
Η Finam προβλέπει μόνο βραχυπρόθεσμη αύξηση των τιμών έως και 10%. "Δεν πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά μάλλον για μια τοπική κρίση που επηρεάζει την Αυστρία και τη Σλοβακία.
Η αγορά της βορειοδυτικής Ευρώπης, η οποία διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών τιμών, επηρεάζεται μόνο έμμεσα και ασθενώς από τα θέματα της ουκρανικής διαμετακόμισης", κατέληξε ο Belogoryev.
Επιπλέον, το κερδοσκοπικό κεφάλαιο επηρεάζει ασθενώς τις τιμές τώρα, αφού έχει χάσει μεγάλο ενδιαφέρον για το χρηματιστηριακό εμπόριο φυσικού αερίου μετά από μια έξαρση το 2021-2022.
Εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ρευστότητας της αγοράς, αλλά δεν καθορίζει τη δυναμική των τιμών.
Το περασμένο φθινόπωρο, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexei Miler σημείωσε την εμφάνιση κερδοσκοπικών κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η οποία ώθησε τη μεταβλητότητα των τιμών στην περιοχή προς τα πάνω.
Ωστόσο, μια πρόσθετη αύξηση των τιμών στην Ευρώπη είναι πιθανή σε περίπτωση ψυχρού και άπνοου δεύτερου μισού του χειμώνα, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας Alexey Grivach, προσθέτοντας ότι αυτό θα επηρεάσει την κατανάλωση θερμότητας και τους όγκους φυσικού αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου μέχρι το τέλος της περιόδου θέρμανσης.
"Η κρίση των τιμών στις αγορές φυσικού αερίου συνεχίζεται, ιδίως στην Ευρώπη.
Οι τιμές εξακολουθούν να είναι 2-3 φορές υψηλότερες από το μέσο επίπεδο της προηγούμενης δεκαετίας.
Αυτό συνεχίζεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια ήδη, από το καλοκαίρι του 2021.
Πρόκειται για ένα τεράστιο πλήγμα στους ενεργοβόρους τομείς της βιομηχανίας και του τομέα του φυσικού αερίου, όπου οι απώλειες έφτασαν τα δεκάδες δισεκατομμύρια λόγω των διαρρηγμένων δεσμών με τη Ρωσία", τόνισε ο αναλυτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης