γράφει : Ελένη Μπότα
Αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα της εστίασης στα μέσα Απριλίου μόνο στους εξωτερικούς χώρους, με τους επαγγελματίες του κλάδου να κάνουν λόγο για άνοιγμα μικρού αριθμού καταστημάτων, για απασχόληση ελάχιστων εργαζομένων και για συσσώρευση πολλών χρεών.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η εστίαση στα μέσα Απριλίου αλλά μόνο μερικώς σε εξωτερικούς χώρους.
Γεγονός που σημαίνει ότι τα τραπέζια θα είναι αραιωμένα στα καταστήματα που διαθέτουν αυλές, ενώ δεν θα λειτουργούν στο εσωτερικό.
Σύμφωνα με την Γρηγόρη Τσαπατσάρη, πρόεδρο της ΠΑΝΣΕΚΤΕ (Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατόρων Καφετεριών Τουριστικών Επιχειρήσεων και Συναφών Επαηγγελμάτων Ελλάδος), «ακόμη και αν ανοίξει η εστίαση όπως λένε τον Απρίλιο μόνο στους εξωτερικούς χώρους, ελάχιστα είναι τα μαγαζιά που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αφού μόνο το 50% με 60% του χώρου θα μπορεί να είναι κατειλημμένο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ελάχιστοι είναι και οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν με αυτό το τρόπο λειτουργίας.
Όπως αναφέρει ο κ. Τσαπατσάρης, σήμερα το 75% του κλάδου της Εστίασης, έχει αναστείλει τις συμβάσεις Εργασίας σε 200.000 περίπου εργαζόμενους, όταν ο συνολικός αριθμός που απασχολείται ανέρχεται στις 432.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου ο κλάδος της Εστίασης και Διασκέδασης πορεύεται σε πλήρη καταστροφή. Το κλείσιμο των 8 μηνών από Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021 είχε ως αποτέλεσμα από τις 10 επιχειρήσεις οι 4 να έχουν κλείσει. Το κλείσιμο με κρατική εντολή κατά τις μέρες των γιορτών (Πάσχα – Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Καθαρά Δευτέρα – Απόκριες), είχε ως αποτέλεσμα απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι οι απώλειες στον κλάδο ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια που δόθηκαν στις επιχειρήσεις ανήλθαν μόνο στο 0,5% του συνόλου των δανείων που δόθηκαν στις επιχειρήσεις.
Επίσης μαζί με τα καταλύματα, η εστίαση, εμφάνισαν την μεγαλύτερη μείωση του κύκλου εργασιών στο 53,4% μεταξύ των ετών 2019 με 2020
Το 75% του κλάδου της Εστίασης, έχει αναστείλει τις συμβάσεις Εργασίας σε 200.000 περίπου εργαζόμενους, όταν ο συνολικός αριθμός που απασχολείται ανέρχεται στις 432.000.
Τέλος, υπολογίζεται με το άνοιγμα της εστίασης περί τους 100.000 εργαζόμενους δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους.
Στο «περίμενε» η χρηματοδότηση του κλάδου - Αυξάνονται οι εξώσεις
Άγνωστο παραμένει ακόμη αν και πότε θα υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης εστιασμένο στην εστίαση, ενώ την ίδια στιγμή οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις του κλάδου αυξάνονται και οι εξώσεις έχουν αρχίσει να πυκνώνουν.
Ερωτώμενος για το αναμενόμενο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου, ο Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων τονίζει ότι όλα αυτά είναι εξαγγελίες και επί της πράξης δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.
«Εχετε δει εσείς κανένα πρόγραμμα επιδότησης να βγαίνει;», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για ποιά στήριξη μιλάμε; Τρεις μήνες παραμένουμε κλειστοί, και η στήριξη που μας παρέχεται είναι μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που τα χρήματα είναι ελάχιστα.
«Από τις προηγούμενες Επιστρεπτέες Προακταβολές πήραμε μόνο 3.000 με 4.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για τους ιδιοκτήτες της εστίασης όχι μόνο για να ζήσουν, αλλά ούτε να καλύψουν τις πάγιες υποχρεώσεις της επιχείρησης τους (σ.σ ρεύμα, δημοτικά τέλη κλπ).
Δεν μπορεί να ζήσει κανείς έτσι», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Τα χρέη που δημιουργήθηκαν το 2020 δεν είναι ευθύνη δική μας. Πρέπει να υπάρξει σοβαρό κούρεμα στις υποχρεώσεις του κλάδου και τα υπόλοιπα χρέη να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΑΣΚΕΚΤΕ.
Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών