Τα απίστευτα ασυμβίβαστα και η εταιρική διακυβέρνηση στα… λόγια
H σύσταση του ΙSS αποτελεί ένα “ηχηρό” χαστούκι για την πολιτική αμοιβών της ΕΧΑΕ, μια εταιρεία η οποία φιλοδοξεί να παραδίδει στις εισηγμένες πιστοποιήσεις για την εταιρική διακυβέρνηση ( sic ), αλλά ταυτόχρονα παραβιάζει τους κανόνες της, εμφανίζοντας συνεχώς αποκλίσεις.
H σύσταση του ISS δικαιώνει απόλυτα το Bankingnews το οποίο έχει αναφερθεί πολλαπλώς στις πολιτικές αμοιβών – όπου μια επιτροπή τοποθετήσεων ψηφίζει για τις αυξήσεις, αλλά και στην απόκλιση της ΕΧΑΕ, σε σχέση με το μοναδικό εκτελεστικό μέλος (βλέπε δήλωση σε οικονομική κατάσταση της ΕΧΑΕ)
Και όπως θα δούμε, εντός της ΕΧΑΕ, δημιουργείται ένα ακόμα μείζον θέμα : ένα ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εκτός απο τις αυξημένες αμοιβές που θα λαμβάνει διεξάγει σεμινάρια με ανταγωνιστική ιδιωτική εταιρεία!
Η ιδια μάλιστα τυγχάνει σύζυγος διευθύνοντος συμβούλου μεγάλης κρατικής Τράπεζας και όπως λένε οι πληροφορίες η συμπεριφορά όλων απέναντι της αγγίζει τα όρια της δουλοπρέπειας.
Η εικόνα διαμορφώνεται ακόμα χειρότερη στο χρηματιστήριο και ιδιαίτερα εμπλέκει και τις εποπτικές αρχές διότι έτερο μέλος του συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποτελεί ταυτόχρονα μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης, (ΕΣΕΔ) κάτι που είναι καταφανώς ασυμβίβαστο διότι βρίσκεται και στις δυο “βάρκες”, και στον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης και στο νόμο (Ε.Κ).
Οι λιγοστοί ξένοι επενδυτές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα περισσότερα χρόνια, γνωρίζουν καλά την σύνθεση και δομή αυτού του προβληματικού “μικρόκοσμου” ΕΧΑΕ, Ε.Κ και ορισμένων εισηγμένων.
Φροντίζουν να τηρούν τους νόμους πηγαίνοντας σε ακροάσεις, αλλά χασκογελούν μεταξύ τους όταν ακούνε για την εφαρμογή της εταιρικής διακυβέρνησης, και της πιστοποίησης απο την ΕΧΑΕ.
Εξάλλου, οι εισηγμένες εταιρείες οι οποίες τηρούν την εταιρική διακυβέρνηση είναι γνωστές στους ξένους επενδυτές.
ΙSS: Γιατί συστήνει καταψήφιση
H EXAE στην επικείμενη Γενική συνέλευση προτείνει την αύξηση του μισθού του προέδρου της ΕΧΑΕ κ. Γ. Χαντζηνικολάου απο 12750 χιλ. ευρώ σε 35.000 ευρώ και των μη εκτελεστικών μελών σε 20.000 ευρώ.
(Οι τωρινοί μισθοί των μη εκτελεστικών μελών – δίχως τις αμοιβές των επιτροπών – κινούνται απο 6375 ευρώ έως 21750 ευρώ, καθώς όπως φαίνεται υπάρχουν διαβαθμίσεις αναλόγως της ισχύος των “προστατών”
Ο δε μισθός του εκτελεστικού μέλους και διευθύνοντος συμβούλου κ. Σ. Λαζαρίδη παραμένει στις 192.688 ευρώ ετησίως.
Όπως ήδη έχει γράψει το Bankingnews, οι Επιτροπές τοποθετήσεων και Αμοιβών έχουν ήδη εγκρίνει τις αμοιβές στελεχών του χρηματιστηρίου (1,4 εκατ. ευρώ).
Στην Γενική συνέλευση εκτός από την έγκριση των αμοιβών του 2020, οι μέτοχοι θα κληθούν να ψηφίσουν και την προέγκριση των αμοιβών του 2021 καθώς και της έκθεσης αμοιβών η οποία θα υποβληθεί σε συζήτηση.
Το μέλος της ΕΣΕΔ και της Corporate Hub
Εσχάτως στην Ελλάδα και λόγω της πανδημίας εκτοξεύθηκαν και οι διαδικτυακές συζητήσεις διάφορα πάνελ εταιρικής διακυβέρνησης, όπου διάφοροι “σπουδαγμένοι” εις στην εσπερία δίνουν τα φώτα τους στους “ιθαγενείς” επενδυτές, μιλώντας με τα γνωστά... ελληνοαγγλικά. Μεταξύ αυτών και η κα. Πολυξένη Καζόλη, μέλος του δ.ς της ΕΧΑΕ, εκτελεστική αντιπρόεδρος του ΕΣΕΔ και ταυτόχρονα συνιδρύτρια του Corporate Governance Ηub, μιας ιδιωτικής εταιρείας η οποία διεξάγει σεμινάρια για την εταιρική διακυβέρνηση.
Η σύζυγος του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλου Μυλωνά θα λάβει αυξημένες αμοιβές το 2021 καθώς δίνει σεμινάρια με ιδιωτική εταιρεία, μιλά στο Αμερικανικό Επιμελητήριο και ταυτόχρονα είναι μέλος του ΕΣΕΔ για να “Λειτουργεί ως εξειδικευμένος φορέας για τη διάδοση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης και επιδιώκει την ανάπτυξη κουλτούρας καλής διακυβέρνησης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.”
Η αντιπρόεδρος της Ε. Κ και μέλος του ΕΣΕΔ
Μια επίσης δικηγόρος – όπως η κα Καζόλη - η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η κα Αναστασία Στάμου, εκ του νόμου θα είναι υποχρεωμένη να ελέγχει την τήρηση της εταιρικής διακυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, είναι μέλος του ΕΣΕΔ και διαδίδει την εταιρική διακυβέρνηση. Τι συμβαίνει; Και με το νόμο και με τον Κώδικα;
Η συνέχεια επί της Γενικής Συνέλευσης.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών