Ένας νέος γύρος εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων θα ακολουθήσει μετά τα πρόσφατα deals, όπως διαβλέπουν τραπεζικά στελέχη με γνώση της δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις εταιρειών, θα ενταθούν τους επόμενους μήνες καθώς πολλοί επιχειρηματίες, σύμφωνα με τις τραπεζίτες, έχουν αρχίσει να δελεάζονται τόσο από τα τιμήματα, αλλά τους υψηλούς πολλαπλασιαστές κερδών.
Η συγκέντρωση επιχειρήσεων σε ολους τους κλάδους ή η είσοδος νέων “παικτών” είναι σε πλήρη εξέλιξη, με το ενδιαφέρον να εκδηλώνεται τόσο από ξένα funds, όσο και από ελληνικά.
Ένα πρώτο ενδιαφέρον αρχίζει να εκδηλώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον χώρο των Τηλεπικοινωνιών ( Wind από την ΒC Partners), στα τρόφιμα όπου δραστηριοποιείται έντονα το CVC Capital για να ενισχύσει περαιτέρω την Δωδώνης με νέα εξαγορά στον χώρο των τυριών, ενω πληροφορίες φέρουν και την εταιρεία Νίκας να ετοιμάζει πλάνο ενίσχυσης της με δυο εξαγορές, όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή της Chipita.
Στην πληροφορική, επίσης, συνεχίζεται η συγκέντρωση εταιρειών από μεγαλύτερους ομίλους, όπως την Unisystems.
Η επιτάχυνση του μετασχηματισμού της επιχειρηματικότητας θα ενταθεί και με το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς απο τον Οκτώβριο οι προτάσεις για την επιλεξιμότητα θα ξεκινήσουν.
Σαφής στόχος κυβέρνησης, τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων είναι να προκύψουν μεγαλύτερες εταιρείες σε κάθε κλάδο. Eξάλλου, μόνο η μείωση του αποθέματος κόκκινων δανείων οδηγεί σε βιώσιμες επιχειρήσεις.
Τι δείχνουν οι πρόσφατες συμφωνίες εξαγορά και τα υψηλά τιμήματα
Η συμφωνία εξαγοράς της Chipita από την Mondelez, ύψους 2 δισ. δολαρίων, η πώληση της Pharmaten από την BC Partners έναντι 1,6 δισ. ευρώ, η προσφορά, ύψους 125 εκατ. ευρώ της κοινοπραξίας Hines – henderson για το ξενοδοχείο της Kapsis στην Κρήτη, το τίμημα της ΓΕΚ- Τέρνα για την Εγνατία Οδό , η πρόσφατη πώληση από το CVC Capital 43% των μετοχών της Μεβγάλ απο τον κ. Σ. Θεοδωρόπουλο και την βασική μέτοχο της κ. Μ. Χατζάκου, ακόμα και η στρατηγική επενδυτική κίνηση της Εurobank στην Κύπρο (12,6% της Ελληνικής Τράπεζας) είναι οι βασικές πρόσφατες επιχειρηματικές συναλλαγές.
Σ ότι αφορά τις δυο συναλλαγές πώλησης των δυο ελληνικών πολυεθνικών η αξία τους αποτυπώθηκε στα τιμήματα καθώς πραγματοποιήθηκαν μ ένα πολλαπλασιαστή 20 φορές τα κέρδη Ebidta.
Ακόμα πιο θετική ως συναλλαγή, ήταν η προσφορά της Hines – Henderson για την Kapsis – ύψους 125 εκατ. ευρώ, προσφορά η οποία ήταν μακράν υψηλότερη από το τίμημα των 85 εκατ. ευρώ που έδωσε ο δεύτερος διεκδικητής.
Η συναλλαγή υποδεικνύει ότι, η αξία των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων έχει βελτιωθεί, ακόμα και για προβληματικές περιπτώσεις με τις τράπεζες να εισπράτουν ένα μεγάλο μέρος των δανείων της εταιρείας.
Επίσης, το τίμημα που θα δοθεί για την Εγνατία Οδό αποτελεί συνάρτηση δυο μεγεθών: των εσόδων της παραχώρησης ( κίνηση ), αλλά και των εξόδων ( συντήρηση ).
“ Είναι πολύ θετική εξέλιξη για την οικονομία αυτή η κινητικότητα στις συναλλαγές.
Αυτές οι συμφωνίες δεν πραγματοποιήθηκαν πριν 4-5 χρόνια. Κάτι έχει αλλάξει κι αυτό αποτυπώνεται επίσης στην συμπεριφορά των επιχειρηματιών και funds οι οποίοι αναζητούν νέα πεδία δραστηριότητας ” σημειώνει προς το bankingnews τραπεζικό στέλεχος.
Γιατί δεν αποτυπώνεται η κινητικότητα στο ΧΑ
Γιατί, όμως, οι συμφωνίες εξαγοράς και τα τιμήματα δεν προκάλεσαν μια ανοδική τάση στο χρηματιστήριο;
Κατ΄αρχήν οι εταιρείες που εξαγοράστηκαν έχουν ως κοινό σημείο την παρουσία στο εξωτερικό, τις υψηλές εξαγωγές, καινοτόμα προϊόντα.
Συνεπώς, λίγες εισηγμένες εταιρείες είναι άμεσα συγκρίσιμες μαζί τους ή κι αν είναι, έχουν ήδη προεξοφλήσει αρκετές από τις προοπτικές τους.
Με εξαίρεση ορισμένες επιχειρήσεις που εμφανίζουν υψηλή ανάπτυξη, ταμειακές ροές, κέρδη κα οι κεφαλαιοποιήσεις πολλών εταιρειών έχουν διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα απαιτητικά επίπεδα.
Με άλλα λόγια, εκτός από ορισμένες υγιείς της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης δεν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις επιχειρήσεων που να αποτελούν ευκαιρίες αγορών σε φθηνά επίπεδα τιμών.
Οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις είναι λίγες πλην εξαιρέσεων, όπως και η μεγάλη άνοδος στα κέρδη ανά μετοχή.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένες εισηγμένες εταιρείες πρωταγωνιστούν στις υψηλές μετοχικές αποδόσεις, αλλά δεν αποδίδουν μερίσματα.
H έλλειψη, όμως, νέων εταιρειών – την ερχόμενη εβδομάδα εισάγει τις μετοχές της η Real Consulting – είναι επίσης ένας βασικός λόγος της απουσίας αντίδρασης στο ΧΑ.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Έρχεται συγκέντρωση και νέες εξαγορές... αλλά απουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο
Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις των deals που έγιναν - Τι ακολουθεί
Σχόλια αναγνωστών