Τα πρόστιμα αφορούν σε παράβαση του νόμου για την αισχροκέρδεια και σε παραβάσεις καταναλωτικής
Τα πρόστιμα αφορούν σε παράβαση του νόμου για την αισχροκέρδεια και σε παραβάσεις καταναλωτικής
νομοθεσίας όσον αφορά διαφορετική τιμή στο ταμπελάκι, στο ράφι δηλαδή και
διαφορετική τιμή στην ταμειακή μηχανή.
Οι τέσσερις αλυσίδες που πιάστηκαν στο «δόκανο» είναι η « ΑΒ Βασιλόπουλος», η «DIDL», η «Κρητικός» και ο «Γαλαξίας».
Άδωνις Γεωργιάδης θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα συμφέροντα των καταναλωτών.
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Οι αλυσίδες ισχυρίζονται ότι έχουν υπάρξει και ανθρώπινα λάθη, εμείς πάντα τα εξετάζουμε όλα με πολύ μεγάλο πνεύμα προσοχής και δικαιοσύνης. Δεν δικαιολογούνται πολλά ανθρώπινα λάθη, δικαιολογούνται λίγα ανθρώπινα λάθη και είμαι βέβαιος ότι τα πρόστιμα αυτά θα λειτουργήσουν παιδαγωγικά,
για να ξέρουν όλοι ότι εδώ δεν παίζουμε.
Δε θέλω να πιστέψει κανένας ότι είμαστε διατεθειμένοι να χαριστούμε σε οποιαδήποτε
αλυσίδα. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα
συμφέροντα των καταναλωτών.
Τι λέει η AB Βασιλόπουλος για το πρόστιμο.
Το BN επικοινώνησε με την αλυσίδα ΑΒ για να σχολιάσει το πρόστιμο των 319.000 ευρώ.
Πηγές της «ΑΒ Βασιλόπουλου» επιβεβαίωσαν την επιβολή προστίμου , το οποίο θεωρείται άδικο και αβάσιμο σε μια περίοδο που όλος ο κλάδος του λιανεμπορίου λειτουργεί με ζημιές. Η ίδια πηγή είπε ότι το πρόστιμο υπολογίστηκε με λάθος στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη αρχικές τιμές τιμοκαταλόγου και όχι τελικές τιμές πώλησης, σημείωσαν την πλήρη διαφωνία τους για αθέμιτη κερδοφορία.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η εταιρεία έχει ζημιές 2 εκατ. ευρώ από το καλάθι του νοικοκυριού διότι πολλά προϊόντα είναι κάτω του κόστους. Η «ΑΒ Βασιλόπουλος» ισχυρίζεται ότι η σύγκριση του μικτού περιθωρίου κέρδους προϊόντων σε χρονικές περιόδους μικρότερες του έτους οδηγεί σε στρεβλά συμπεράσματα. Μόνο με περίοδο αναφοράς ενός ακεραίου έτους μπορεί με ασφάλεια να βγει συμπέρασμα. Και αυτό γιατί στην λειτουργία της αγοράς λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους, προωθητικές ενέργειες οι οποίες επηρεάζουν τόσο την τελική τιμή πώλησης όσο και το κόστος των προϊόντων σημειώνοντας με έμφαση ότι ως βάση υπολογισμού του προστίμου, λαμβάνονται υπ’ όψιν όχι μόνο τα προϊόντα που έχουν πουληθεί, αλλά και τα αποθέματα, με συνέπεια να επιβάλλεται πρόστιμο και για εμπορεύματα, που ακόμη δεν έχουν πωληθεί και απλά εικάζεται ότι έχουν ήδη πουληθεί και η εταιρεία έχει ήδη αποκομίσει το όφελος.
Τη σιωπή επέλεξαν οι άλλες αλυσίδες....
Οι τρείς αλυσίδες που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα από 5000 έως 20.000 ευρώ δεν είχαν δώσει σχετικές ανακοινώσεις για τις ποινές που τους επιβλήθηκαν.
Πάντως ο επικεφαλής της ΔΙΜΕΑ κ Μελισσινός είπε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τις έρευνες ότι το δείγμα των κωδικών που εξετάζει το υπουργείο είναι τα προϊόντα του καλαθιού τα οποία ανέρχονται σε 51 και εξετάζονται άλλοι δύο κωδικοί εκτός καλαθιού. Διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι δεν αφορούν τους 50.000 κωδικούς που διακινεί μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ αλλά σε 52 κωδικούς οι οποίοι αναλύονται σε τρεις διαφορετικούς χρόνους με αποτέλεσμα ο αριθμός των ελέγχων να φτάνει τους 200 κωδικούς. Τα γεγονός ότι οι παραβάτες μεταβάλλουν το μικτό περιθώριο κέρδους σε κωδικούς του «καλαθιού» σηματοδοτεί ότι οι καταναλωτές το επιλέγουν όταν μάλιστα οι παραβάσεις αφορούν το 1/3 επί του συνόλου και τα 2/3 προέρχονται από κωδικούς προϊόντων στο ράφι.
Η ταμειακή μηχανή χτυπάει διαφορετικές τιμές από το ράφι
Συνολικά 37 παραβάσεις κατέγραψε η ΔΙΜΕΑ για προϊόντα που είχαν άλλη τιμή στο ράφι και άλλη στο ταμείο. Πάντως οι αλυσίδες «LIDL» «Κρητικός» και «Γαλαξίας» τα ονόματα τους βγήκαν στην φόρα διότι πιάστηκαν για παραβάσεις σχετικά μικρής αξίας αλλά από τον μηχανισμό ελέγχου ήταν υποτροπές.
Στέλεχος αλυσίδας που δεν έχει πέσει στην παγίδα των παραβάσεων λέει ότι το κλίμα έχει γίνει εχθρικό έναντι του λιανεμπορίου , επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις αλλάζουν τις τιμές όταν αλλάζει ο προμηθευτής και η βιομηχανία και προστίθεται ένα λελογισμένο ποσοστό κέρδους ενώ απέρριψε τα κερδοσκοπικά φαινόμενα.
Οι «καθαρές» αλυσίδες σουπερ μάρκετ
Το ίδιο στέλεχος λέει ότι είναι δύσκολη στιγμή για τις αλυσίδες που έπεσαν σε παραπτώματα. Είναι ο Σκλαβενίτης, η My Market , Μασούτης , η Market IN
Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι η θητεία του καλαθιού του νοικοκυριού θα παραταθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου όπως και ο περιορισμός της μεταβολής του μικτού περιθωρίου κέρδους.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών