Μια ιταλική εταιρεία λογισμικού ΕRP η Τeamsystem Spa βρισκόταν πίσω από τις αγορές μετοχών της Epsilon Net.
Το bankingnews είχε επισημάνει τις αγορές καθώς πραγματοποιούνται πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης (12 ευρώ).
Συγκεκριμένα, η Teamsystem Spa ενημέρωσε ότι, απέκτησε το 0,57% των μετοχών για “γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς”, όπως επισημαίνει.
Προσθέτει δε πως προτίθεται να πωλήσει τις μετοχές στο όχημα της δημόσιας πρότασης ( Ginger digital bidco ) κατά ή πριν τον διακανονοσμό της δημόσιας πρότασης.
Ο ιταλικός όμιλος επιχειρηματικού λογισμικού Team System Spa το 2023 είχε πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών 733,1 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα Ebidta 313,8 εκατ. ευρώ ενώ τα αποτελέσματα της ήταν ζημιές 75,2 εκατ. ευρώ.
Προσώρας οι “γενικοί επιχειρηματικοί σκοποί” της ιταλικής εταιρείας δεν είναι ξεκάθαροι, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει εγγύηση για επιτυχία της δημόσιας πρότασης.
Επιπλέον η απόκτηση μετοχών και η πρόθεση να πωλήσει τις μετοχές στο όχημα ενδέχεται να υποκρύπτεικαι πρόθεση συμμετοχής της στο σχήμα General Atlantic – Εpsilon Net – Εθνικής.
Yπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα το όχημα Ginger έχει αποκτήσει 73,27% των μετοχών της Εpsilon Net, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί ενημερωτικό δελτίο ούτε υπάρχει έγκριση συγκέντρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr
Σε αγορές μετοχών της Epsilon Net πάνω από την τιμή της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης (12,04 – 12,08 ευρώ) προχωράει μερίδα επενδυτών οι οποίοι ίσως έχουν διαφορετική γνώμη από την συμμαχία των “τριών” (General Atlantic – I. Μίχος – Εθνική Τράπεζα).
Οι αγορές στις προαναφερόμενες τιμές πραγματοποιούνται εδώ και ημέρες ενώ χθες πριν την μόνιμη εντολή 10 εκατ. μετοχών υπήρχε αγοραστής στα 12,02 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews, οι επενδυτές διαφωνούν αφενός με την τιμή της δημόσιας πρότασης (25 Απριλίου) και αφετέρου με τα όσα προηγήθηκαν δηλαδή την αποκάλυψη του “λανθασμένου” χειρισμού στον ισολογισμό σχετικά με τα stock options, τις ρευστοποιήσεις μετοχών της λιανικής, αλλά και την δημόσια πρόταση που “ξεδιπλώθηκε” επτά μήνες μετά την υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι, τον Σεπτέμβριο του 2023 η εταιρεία - κατόπιν ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ) - ανακοίνωσε το λάθος της λογιστικής αποτύπωσης των δικαιωμάτων προαίρεσης ενώ ένα μήνα νωρίτερα η Deloitte Business Solution για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας δεν είχε βρει τους λογαριασμούς, αν και προχώρησε σε οικονομικό και νομικό έλεγχο προκειμένου να αποκτηθεί το 7,5% των μετοχών έναντι 7,49 ευρώ.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ένας νέος πιθανός λογιστικός έλεγχος ήταν η αιτία η οποία επιτάχυνε την δημόσια πρόταση.
Μέχρι χθες 14 Μαίου 2024, η εταιρεία είχε ανακοινώσει την απόκτηση του 73,27% των μετοχών ήτοι 39.712.340 μετοχές.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την ανακοίνωση της πρότασης ο βασικός μέτοχος Ι. Μίχος κατείχε 55,42% η Εθνική Τράπεζα 7,5% (συνολικά 62,92%) ή 34.102.640 μετοχές.
Μέχρι χθες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχουν αγοραστεί μετοχές που αντιστοιχούν στο 73,27%, δηλαδή 39.712.340 μετοχές.
Από τις ανακοινώσεις της Εpsilon Net, προκύπτει ότι μέσω του ταμπλό έχουν αγοραστεί 5.608.494 μετοχές (10,34%) με τίμημα 67,3 εκατ. ευρώ.
Για να αποκτηθεί το υπόλοιπο 16,73% και να φθάσει το όριο του 90% θα απαιτηθούν άλλα 108 εκατ. ευρώ, ενώ για την απόκτηση του 26,73% (σ.σ ώστε να συμπληρωθεί το 100%) 144,8 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση που δεν αποκτηθούν οι απαιτούμενες μετοχές για την έξοδο, ο προτείνων θα οδηγηθεί σε αύξηση της τιμής της δημόσιας πρότασης.
Αυτό αναμένεται να προκαλέσει μια νέα επιπλοκή καθώς η Ginger digital bidco σύμφωνα με το ΓΕΜΗ έχει εκδώσει ομολογιακό ύψους 200 εκατ. ευρώ ενώ η Εθνική για την απόκτηση του 7,5% 50 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, σε περίπτωση νέας δημόσιας πρότασης με υψηλότερη τιμή δημιουργείται ένας δυνητικός κίνδυνος να μην υπάρχουν διαθέσιμα τα κεφάλαια για την εξαγορά – αν και κατά δήλωση της Εθνικής, η General Atlantic διαθέτει τα μέσα για την καταβολή του τιμήματος αλλά δεν παρέχει εγγύηση.
Επιπλέον, το αμερικανικό Barca global Capital κατέχει 7,03% και μέχρι σήμερα δεν έχει διαθέσει τις μετοχές καθώς δεν έχει εκδοθεί πληροφοριακό δελτίο, ενώ υπάρχουν και φορολογικά θέματα σε περίπτωση πώλησης.
Γιατί δεν έχει εγκριθεί το πληροφοριακό δελτίο ή η αλλαγή ελέγχου;
Εν τω μεταξύ, στην εν λόγω δημόσια πρόταση παρά την διακοπές λόγω του Πάσχα παρατηρείται μια ακόμα χρονική καθυστέρηση, η οποία είναι καίρια σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς για την έξοδο της Epsilon Net από το χρηματιστήριο.
Σύμφωνα με πηγές από αναδόχους, η συνήθης διαδικασία είναι ο προτείνων καταθέτει στην Ε.Κ ένα προσχέδιο του πληροφοριακού δελτίου ώστε αυτό να εγκριθεί και χρονικά η διαδικασία χρειάζεται δυο εβδομάδες.
Η έγκριση δεν έχει έλθει ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις (αλλαγή ελέγχου) απαιτείται και έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία επίσης δεν έχει δώσει έγκριση στο General Atlantic, δηλαδή δεν έχει ελέγξει εάν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Νέα επιχειρηματική εξέλιξη - «Σφήνα» ιταλικής εταιρείας ERP στη δημόσια πρόταση της Epsilon Net και οι αποκαλύψεις του BN
Το bankingnews είχε επισημάνει τις αγορές καθώς πραγματοποιούνται πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης (12 ευρώ)
Σχόλια αναγνωστών