Τελευταία Νέα
Gun Room

Το όραμα και το έργο του οπλουργού Ed Brown 1946-2024

Το όραμα και το έργο του οπλουργού Ed Brown 1946-2024
Πρωτοπόροι όπως οι Jim Clark, Bill Wilson και ο εκλιπών Ed Brown μελέτησαν ,χρησιμοποίησαν το Μ1911 στη σκοποβολή και τελικά κατέληξαν να το τροποποιούν και να το βελτιώνουν

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2024 «έφυγε» ένας από τους σημαντικότερους οπλουργούς του 21ου αιώνα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσίευσε η οικογένεια, ο Edward «Ed» Brown κατέληξε στο Perry της Μοντάνα (ΗΠΑ) μετά από διάγνωση για «επιθετικό και ανίατο καρκίνο του ύπατος». ´Ηταν 78 ετών.
m1_11.JPG
Αθλητές και ονειροπόλοι

Συχνά θεωρούμε ότι το Μ1911 είναι ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα και απόδειξη της «θεϊκής» έμπνευσης του John Browning.
Μας διαφεύγει το γεγονός πως χωρίς την παρέμβαση και τις προσπάθειες μιας σειράς σύγχρονων μαστόρων και βελτιωτών, το «αριστούργημα» του Browning θα… αναπαυόταν σε μουσείο.
Πρωτοπόροι όπως οι Jim Clark, Bill Wilson και ο εκλιπών Ed Brown μελέτησαν ,χρησιμοποίησαν το Μ1911 στη σκοποβολή και τελικά κατέληξαν να το τροποποιούν και να το βελτιώνουν. Το κίνητρο τους ήταν η αγωνιστική διάκριση στα αγωνίσματα της εποχής τους. Κάποια στιγμή αυτό που έκαναν ήταν τόσο επιτυχημένο, ώστε οι υπόλοιποι αθλητές άρχισαν να το παρατηρούν και τους πλήρωναν για να βελτιώσουν και τα δικά τους πιστόλια.
Ο Ed Brown ήταν στο επάγγελμα μηχανουργός και προγραμματιστής σχεδιασμού CAD/CAM (κατασκευή με τη χρήση ψηφιακών τόρνων). Η σκοποβολή ήταν το χόμπι του. Στο ξεκίνημα αυτού που σήμερα είναι γνωστό ως «πρακτική σκοποβολή» έφτασε μέχρι την δέκατη έκτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Κέρδισε εκατοντάδες μικρότερες διακρίσεις, ενόσω έχτιζε παράλληλα τη φήμη ως κορυφαίος οπλουργός.
Επίσημα ξεκίνησε την εταιρεία «Brown’s Gun Shop» το 1968 και μέχρι το 1990 την εξέλιξε σε ένα χώρο όπου κατασκευάζονται κάποια από τα ποιοτικότερα πιστόλια 1911. Η επιβράβευση της τελειομανίας του ήρθε το 1991. Η περίφημη «Συντεχνία των Οπλουργών» (η ένωση των επαγγελματιών οπλουργών στις ΗΠΑ τον ανακήρυξε Οπλουργό της Χρονιάς. Κάθε έτος μια επιτροπή αρχιμαστόρων-οπλουργών εξετάζει κάθε πιθανή πλευρά της ποιότητας δουλειάς που παράγουν υποψήφιοι οπλοτεχνίτες, πριν απονείμει το βαρύτιμο τίτλο.
m2_21.JPG
Η μεγάλη συνεισφορά

Το μυστικό της επιτυχίας του Ed Brown βρίσκεται στη γνώση του περί των ανοχών που πρέπει να τηρούνται για να κατασκευαστεί ένα ποιοτικό και ακριβές όπλο. Αν τα αρχικά ανταλλακτικά έχουν τις σωστές διαστάσεις και μηχανικές ιδιότητες (αντοχή, σκλήρυνση, ελαστικότητα, κλπ.), το τελικό αποτέλεσμα θα υπερέχει.
Ο Ed Brown δημιούργησε σειρές από ανταλλακτικά υψηλών προδιαγραφών όπως σφύρες, σχαστηρίες, επικρουστήρες για 1911 που ακόμη και οι ανταγωνιστές του αγοράζουν για να τα τοποθετήσουν στα όπλα που φτιάχνουν. Όταν κάποιος αγοράζει ένα 1911 από κάποια ποιοτική φίρμα, το πιθανότερο είναι πως τα «εντόσθια» προέρχονται από το εργοστάσιο του Brown στη Μοντάνα.
Η κυρτή ασφάλεια λαβής με την υπερυψωμένη ράχη (γνωστή ως memory groove) που αντιγράφουν όλα τα σύγχρονα 1911 είναι σχέδιο του Brown.
Το ίδιο ισχύει για τη τροποποιημένη λαβή «Bobtail» που επιτρέπει στο 1911 να χρησιμοποιεί γεμιστήρες πλήρους μεγέθους, ενώ μειώνει το «αποτύπωμα» του όπλου όταν μεταφέρεται σε απόκρυψη.
Η εταιρεία κατασκευάζει γεμιστήρες για Μ1911. Θεωρούνται από τους πιο αξιόπιστους, ειδικά αυτοί για το διαμέτρημα 9mm Para.
Ενώ η φίρμα «ED BROWN» μπαίνει σε λιγότερα από 1.000 πιστόλια το χρόνο και αυτά πληρούν υψηλότατες προδιαγραφές ακρίβειας και αντοχής, η εταιρεία παρέχει χιλάδες ημικατεργασμένους σκελετούς και κλείστρα που άλλα «ονόματα» του χώρου χρησιμοποιούν για να συναρμολογούν τα δικά τους.
Ο Brown χρησιμοποιώντας τη γνώση του ως μηχανουργός σε CNC. Κάνοντας επενδύσεις εκατομμυρίων σε αυτοματοποιημένους τόρνους, ήταν ο πρώτος που έφτιαξε κύρια απάρτια με\ τέλειες διαστάσεις. Έτσι δεν απαιτείται πολύωρη χειρονακτική εργασία για το ταίριασμα τους από οπλουργούς.
m3_13.JPG
Ποιότητα και καινοτομία

Τα όπλα που παράγει η «ED BROWN» ξεχωρίζουν ακόμη και οπτικά, καθώς συνδυάζουν κλασικές γραμμές με τεχνικές καινοτομίες. Για παράδειγμα, αντί για αντιολισθητική χάραξη διαθέτουν μια σειρά από εγκοπές στο κλείστρο και τη λαβή που ονομάζεται «Chain Link» γιατί θυμίζει αλυσιδωτό θώρακα ή το «Snake Skin» που μιμείται τις φολίδες φιδιού.
Οι μοχλοί ασφάλειας έχουν χαρακτηριστικό σχήμα – όχι μικρές, ούτε και υπερβολικά μεγάλες- ώστε να είναι εύχρηστες χωρίς να προέξέχουν.
Συχνά η κορυφή του κλείστρου φρεζάρεται με παράλληλες γραμμές που σβήνουν την αντανάκλαση του φωτός στο μέταλλο, βοηθώντας στη σκόπευση.
Το 2010, ο Brown παρέδωσε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης στους γιούς του Travis και Wade, οι οποίοι ανέπτυξαν νέες ιδέες σε υλικά και τεχνικές βελτιώσεις. Η συναρπαστικότερη είναι η σειρά KC-9, ένα βραχύτερο, ελαφρό Μ1911. Καταργώντας το δακτύλιο ευθγράμμισης και τον εσωτερικό εξολκέα του παραδοσιακού σχεδίου, καταλήγουν σε ένα απλούστερο και ακριβέστερο όπλο. Δέχεται οπτικά στόχαστρα και μπορεί να παραγγελθεί με δύο διαφορετικά σετ κλείστρων/κανών σε διαφορετικά διαμετρήματα.
Φαίνεται πως τώρα που ο Ed Brown άφησε για πάντα τη λίμα του και μετακόμισε στο «μεγάλο σκοπευτήριο στον ουρανό», η παρακαταθήκη του βρίσκεται σε άξια χέρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης