Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζουν τις αγορές για την κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης

tags :
Danske Bank: Οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζουν τις αγορές για την κατάργηση της ποσοτικής χαλάρωσης
Αγορές τώρα τιμολογούν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων 0,10% για το Φθινόπωρο του 2018.
Όλο και περισσότερες κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να εξετάζουν «πότε πρέπει να αλλάξουν πολιτική» αντικαθιστώντας την χαλαρή με μια πιο αυστηρή νομισματική ποτιτική αναφέρει η Danske Bank;
Ο προβληματισμός αυτός τροφοδοτήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi και τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney, στέλνοντας το ευρώ και την στερλίνα στα υψηλότερα επίπεδα. 
Η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν προσχωρήσει στην πολιτική της Fed αποδεχόμενες την καμπύλη Phillips, όπως ο Draghi υποστήριξε ότι «οι αποπληθωριστικές δυνάμεις έχουν αντικατασταθεί από αναθέρμανση της οικονομίας».
Είναι ενδιαφέρον, ότι Carney και Draghi έκανε υποστηρίξει μια σταθερή νομισματική πολιτική που περιλαμβάνει ποσοτική χαλάρωση καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει.
Ωστόσο, όπως διαφαίνεται οι κεντρικές τράπεζες είναι πάρα πολύ αισιόδοξες για τον πληθωρισμό.
Δεν είναι επειδή η καμπύλη Phillips είναι εκτός..., αλλά η στενότητα της αγοράς εργασίας.
Ενώ η αγορά εργασίας συνεχίζει να πιέζεται, η αύξηση των ονομαστικών μισθών, δεν έχει κινηθεί πολύ υψηλότερα, πιθανώς λόγω δευτερογενών επιδράσεων.
Όταν οι εργαζόμενοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, μπορούν να ζήσουν με χαμηλή αύξηση των μισθών, η αύξηση των πραγματικών μισθών μπορεί να είναι σταθερή.
Οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι χαμηλές και στις ΗΠΑ και στην ζώνη του ευρώ, αυτό εν μέρει οφείλεται στις Κεντρικές Τράπεζες οι οποίες είχαν χάσει τους στόχους του πληθωρισμού τα προηγούμενα χρόνια.
Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ είναι υπερβολικά αισιόδοξη στις προβλέψεις της για την αύξηση των μισθών και τον πυρήνα του πληθωρισμού, γεγονός που εξηγεί γιατί η ΕΚΤ δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα επεκτείνει το QE αλλά πιθανότατα θα μειώσει το ρυθμό αγορών από 60 σε 40 δισεκ. μηνιαίως.
Αγορές τώρα τιμολογούν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων 0,10% για το Φθινόπωρο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης