Ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο εκτόξευσε τα βέλη του προς τις ΗΠΑ αλλά υποστήριξε ότι με τη Ρωσία διεξάγονται διαπραγματεύσεις και για δεύτερο πακέτο S-400
«Έχουν γίνει συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών μας.
Είπαμε πως μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και οι αντιπροσωπείες μας μπορούν να συναντηθούν.
Είπαμε, επίσης, πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον κύριο πρωθυπουργό, πως μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα.
Οι εξελίξεις είναι προς αυτή την κατεύθυνση» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Erdogan μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής (15/1/2021).
Μάλιστα, πολλοί γεωπολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν τη δήλωση Erdogan ως προαναγγελία μιας επικείμενης συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών, ενώ κάποιοι άλλοι αναλυτές κάνουν λόγο για έμμεση πρόσκληση του Τούρκου προέδρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως σε όλες τις συνομιλίες της Τουρκίας με τον Ευρωπαίους αξιωματούχους «κρατήσαμε μια θετική προσέγγιση στο θέμα της συνάντησης μας με τον κ. Μητσοτάκη, με την Ελλάδα».
Οι δηλώσεις του Erdogan έχουν ιδιαίτερα βαρύτητα δεδομένου ότι έγιναν λίγες ημέρες πριν τον 61ο γύρο διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, αλλά και σε μια στιγμή που η Τουρκία έχει λάβει σαφή μήνυμα από τις ΗΠΑ για αλλαγή στάσης από τη νέα κυβέρνηση μετά τις 20 Ιανουαρίου, οπότε ο Joe Biden θα αναλάβει τα ηνία του Λευκού Οίκου.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Middle East Eye, το γραφείο του Erdogan έχει ζητήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden από τον περασμένο μήνα, αλλά ακόμα δεν έχει λάβει χώρα κάποια επικοινωνία.
Βέλη Erdogan κατά ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, ο Erdogan δεν δίστασε να εκτοξεύσει νέα βέλη προς τις ΗΠΑ με αφορμή τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τους ρωσικούς S-400 με αποτέλεσμα την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων.
«Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός.
Διαπραγματευόμαστε δεύτερο πακέτο των S-400 με τη Ρωσία» υποστήριξε ο Erdogan.
Οι διαφορετικές επιδιώξεις στις διερευνητικές επαφές
Η έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας υπό την υψηλή εποπτεία της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, αναδεικνύει τις διαφορετικές στρατηγικές και βλέψεις που έχει κάθε χώρα κληθείσα να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η Τουρκία ζητάει να κερδίσει οικονομική υποστήριξη που δυνητικά θα μπορούσε να φθάσει τα 30 δισ. και ταυτόχρονα να νομιμοποιήσει την Βόρεια Κύπρο ως υπάρχουσα χώρα με γεωπολιτικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα η Τουρκία επιδιώκει να έχει ρόλο στην έρευνα και διάσωση στο Ανατολικό Αιγαίο, πρακτικά θα επιδιώξει να νομιμοποιήσει τον ρόλο της στο Ανατολικό Αιγαίο.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα προσέρχεται στον διάλογο υπό την προστασία της Ευρώπης και μόνο με ένα θέμα προς διαπραγμάτευση την θαλάσσια δικαιοδοσία για να μην επωμιστεί οποιαδήποτε πολιτικό κόστος.
Αυτή η κατάσταση φέρνει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση την ελληνική πλευρά, καθώς η λύση που έχει είναι να αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου ή να... υποχωρήσει.
Στην πρώτη περίπτωση, θα χρεωθεί η ίδια το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, κάτι που απεύχεται δεδομένων και των πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως από τη Γερμανία για συμφωνία με την Τουρκία.
Στη δεύτερη περίπτωση, όμως, ο κίνδυνος ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς το πλήγμα που θα υποστεί η ελληνική κυβέρνηση θα είναι τεράστιο και θα έρθει εν μέσω των προβλημάτων που έχει προκαλέσει σε οικονομία και κοινωνία ο κορωνοϊός. Τι θα συμβεί στο εσωτερικό της χώρας, εάν κάποιος Τούρκος αξιωματούχος αποκαλύψει ότι στο τραπέζι είναι και άλλα θέματα πλην της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας;
Σημειώνεται ότι την Ελλάδα στις διερευνητικές επαφές θα εκπροσωπήσει ο έμπειρος πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ενώ θα προηγηθούν επαφές του βασικού συμβούλου του Erdogan, Ibrahim Kalin, με τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών