Σε αντιπαράθεση για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (32 δισ. ευρώ ) - τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τα έργα υποδομών, δικτύων, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ψηφιακής μετάβασης, ευρυζωνικών υπηρεσιών, εκπαίδευσης κλπ – θα οδηγηθούν σύντομα ελληνικοί και ξένοι όμιλοι.
Προς το παρόν, από την ελληνική επιχειρηματικότητα, δεν έχει τεθεί ανοικτά το ζήτημα.
Για το αν δηλαδή τα χρήματα του Ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης και οι συνεπακόλουθες χορηγήσεις από τις ελληνικές τράπεζες θα διοχετευθούν τελικά στο εξωτερικό, καθώς ορισμένοι ξένοι όμιλοι είναι μέτοχοι ελληνικών εταιρειών.
Εκ των πραγμάτων, οι ευρωπαϊκές εταιρείες, επισήμως, δεν μπορούν να αποκλειστούν καθώς τα κεφάλαια του Ταμείου είναι ευρωπαϊκά.
Εάν χαθούν, όμως, από ελληνικής πλευράς έργα επιλέξιμα προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ή συνδεδεμένοι διαγωνισμοί, είναι βέβαιο ότι, θα ξεκινήσει μια σφοδρή αντιπαράθεση σε κάθε πεδίο.
Ο δικαιολογημένος αποκλεισμός
Μέχρι σήμερα, είχαμε ένα αποκλεισμό ξένης εταιρείας, για διαφορετικούς λόγους, καθώς στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ, βάσει των όρων του διαγωνισμού, αποκλείστηκε η Κινεζική εταιρεία διαχείρισης State, Grid λόγω σύγκρουσης συμφερόντων αφού είναι μέτοχος του ΑΔΜΗΕ, ενω και η Κομισιόν αντιδρά στην παρουσία Κινεζικών εταιρειών.
Εκτός όμως, από τις εγχώριες και ξένες εταιρείες, σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews, στην διεκδίκηση, θα εισέλθουν και ελληνικά funds τα οποία ήδη αναζητούν την άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό, προκειμένου να συστήσουν νέα fund υποδομών και να διεκδικήσουν είτε αυτόνομα είτε με εταίρους, εξαγορές, διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων, έργα υποδομής.
Γενικολογίες και κινήσεις τακτικής
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν, τραπεζικά στελέχη, οι εξαγγελίες από την κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένουν ακόμη γενικόλογες και δεν έχουν εξειδικευθεί από τον αρμόδιο φορέα.
Ωστόσο, ελληνικοί και ξένοι όμιλοι σπεύδουν να λάβουν θέσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας μέσω και των διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης.
Η διεκδίκηση της Ελλάκτωρ απο τον Ολλανδικό όμιλο Reggeborgh ήταν η πρώτη και εμφανής αντιπαράθεση μεταξύ ελληνικών και ξένων κεφαλαίων – εξαιτίας και των αναμενόμενων μεγάλων έργων στις κατασκευές (13 δισ. ευρώ).
Και η μάχη δεν θα τελειώσει εύκολα λόγω και της εμπλοκής της εταιρείας σε διαφορετικούς τομείς, όπως τα έργα παραχώρησης, διαχείριση απορριμμάτων, ΑΠΕ. Άλλωστε, ουδείς γνωρίζει ακόμη με ακρίβεια τα σχέδια του Reggeborgh.
Ο διαγκωνισμός μεταξύ ελληνικών και ξένων εταιρειών θα συνεχιστεί καθώς θα ακολουθήσουν μια σειρά από μεγάλες και μικρές “μάχες”, όπως η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα έργα ψηφιοποίησης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης και όποιους άλλους τομείς προωθήσει το κυβερνητικό επιτελείο.
Σε ότι αφορά την προετοιμασία των ελληνικών εταιρειών πέραν των μεγάλων ομίλων οι οποίοι διαθέτουν ρευστότητα, αλλά και πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση οι υπόλοιπες εταιρείες μεσαίου μεγέθους, σύμφωνα με στέλεχος ελληνικής τράπεζας, βρίσκονται ακόμα σε διερευνητικό στάδιο, καθώς ο αρμόδιος φορέας ( ειδική υπηρεσία συντονισμού ) - ο οποίος θα αξιολογεί τα προτεινόμενα σχέδια μαζί με τις τράπεζες και εταιρείες αξιολόγησης- βρίσκεται στο στάδιο της οργάνωσης του.
Εγνατία Οδός : Η πρώτη μεγάλη μάχη
Εκ των πραγμάτων, τον Απρίλιο, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας οδού για 40 έτη (ύψους 1,5 δις. ευρώ) θα εξελιχθεί στην πρώτη μεγάλη μάχη ελληνικών και ξένων συμφερόντων καθώς απο την μια πλευρά θα βρεθεί ο Ολλανδικός όμιλος Reggeborgh μέσω της Eλλάκτωρ - ΓΕΚ- Τέρνα και απο την άλλη πλευρά ο Όμιλος Μυτιληναίου.
ΔΕΔΔΗΕ : Μάχη για την πρόσβαση σε κεφάλαια, λόγω των επενδύσεων 2,3 δισ. ευρώ
Οι συνολικές επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ, ύψους 2,3 δισ. ευρώ (μεταξύ των οποίων τα έργα στο εκτεταμένο δίκτυο του, το έργο των έξυπνων μετρητών κ.α) είναι σχεδόν βέβαιο ότι, θα ενταχθούν στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Για την πώληση του 49% για την οποία δόθηκε παράταση μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε επενδυτικά σχήματα από εταιρείες και funds υποδομών και δικτύων.
Η Goldman Sachs και η Εurobank λόγω της εμπιστευτικότητας δεν δίδουν στοιχεία, αν και έχουν δημοσιευθεί πληροφορίες ότι, πρόκειται για μεγάλα funds που συμμετάσχουν σε έργα υποδομών.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί μια εξαγορά ελληνικής εταιρείας Φωτοβολταϊκών (εν λειτουργία παρόχου) από ξένο όμιλο ενώ το ενδιαφέρον παραμένει αυξημένο και από άλλους ξένους ομίλους και για Αιολικά Πάρκα. Επιπρόσθετα, η Γερμανική RWE στο πλαίσιο της συμφωνίας της με την ΔΕΗ για την ανάπτυξη ΑΠΕ έως 1GW αναζητά την εξαγορά αδειών στα Φωτοβολταϊκά απο Έλληνες παραγωγούς.
ΔΕΠΑ Εμπορίας
Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας απο το ΤΑΙΠΕΔ (χονδρική και λιανική Φυσικού Αερίου) θα διαγκωνιστούν όλοι οι μεγάλοι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι : η Μυτιληναίος, η ΓEK - Τέρνα, η κοινοπραξία ΕΛΠΕ - Edison, το σχήμα Motor Oil - ΔΕΗ, ο όμιλος Κοπελούζου.
Από το εξωτερικό συμμετέχουν η Shell και η Ελβετική Met.
Ψηφιακή Μετάβαση
Η ψηφιακή μετάβαση θα αποτελέσει ένα μεγάλο κομμάτι των έργων του Ταμείου καθώς, όπως έχει ανακοινωθεί θα αφορά τους τομείς των δικτύων πέμπτης γενιάς (5g) , της υγείας (νοσοκομεία, έκδοση καρτών ασθενών), της παιδείας, της δικαιοσύνης, της διασύνδεσης της ΑΑΔΕ.
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών