Την ένταση συντηρεί ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan με την Ελλάδα, καθώς σε νέες δηλώσεις του αναφέρει «θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας σε όλα τα νερά γύρω μας, από την Ανατολική Μεσόγειο έως τον Εύξεινο Πόντο και το Αιγαίο, το οποίο παλιά το αποκαλούσαν Θάλασσα των Νήσων.
Οι δηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα κατά την περίοδο κλιμάκωσης της έντασης της Τουρκίας έχοντας αποστείλει για έρευνες το Ωκεανογραφικό Cesme αλλά και προετοιμάζοντας το έδαφος για την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα όπου θα συμμετάσχουν 87 τουρκικά πλοία…
Cihat Yaycı: Η άσκηση Γαλάζια Πατρίδα είναι ένδειξη ετοιμότητας πολέμου για την Τουρκία
Ο τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία Cihat Yaycı και εισηγητής της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης Τουρκίας και Λιβύης καθώς και θιασώτης της Γαλάζιας Πατρίδας ανέφερε μεταξύ άλλων «δεν έχει υπάρξει άλλη φορά τέτοιας κλίμακας άσκηση, όπως της Γαλάζιας Πατρίδας (Blue Homeland) καθώς διεξάγεται σε τρεις θάλασσες.
Είναι ο πιο σημαντικός δείκτης της ετοιμότητας του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού για πόλεμο.
Θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις και με άλλες δυνάμεις. Μπορούμε να την ονομάσουμε την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα ως μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση ετοιμότητας πολέμου.
Το Ισραήλ… θέλει συνεργασία με την Τουρκία
Είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγιση της Ισραηλινής εφημερίδας Hayom για τις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας.
Η Τουρκία, έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αποκαταστήσεις τις σχέσεις με το Ισραήλ.
Ωστόσο, το Ισραήλ δεν κατάφερε να αδράξει την ευκαιρία να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Τουρκία.
Το Ισραήλ θέλει το Ιράν να επανέλθει σε μια στρατηγική εκτόνωσης της έντασης και για τον λόγο αυτό το Ισραήλ θα πρέπει να ενισχύσει τις σχέσεις του με την Τουρκία η οποία θα είναι χρήσιμη επειδή η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις με το Ιράν και την Παλαιστινιακή Αρχή.
Κλιμάκωση αλλά χωρίς θερμό επεισόδιο
Παρά την σοβαρή κλιμάκωση στο Αιγαίο με το Cesme το τουρκικό ωκεανογραφικό - υδρογραφικό πλοίο το οποίο βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος σε διεθνή χωρικά ύδατα και την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα (Mavi Vatan) όπου θα συμμετάσχουν 87 τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο... δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο.
Μπορεί η Τουρκία να διαμαρτυρήθηκε ότι παρενοχλήθηκε το "άοπλο" Cesme από ελληνικά F-16 και η απάντηση της ελληνικής πλευράς ήταν η διάψευση ότι ουδέποτε συνέβη τέτοιο γεγονός... η ουσία είναι ότι θερμό επεισόδιο δεν θα υπάρξει.
To Cesme πραγματοποιεί έρευνες στην επιφάνεια, δεν διεξάγει έρευνες όπως το Oruc Reis, ενώ την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε από την Τουρκία η διεξαγωγή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Να σημειωθεί ότι η Γαλάζια Πατρίδα αποτελεί τον μεγαλοιδεατισμό και τις μαξιμαλιστικές τακτικές της Τουρκίας που προφανώς δεν έχουν καμία βάση νομική, ιστορική αλλά και ουσιαστική.
Σε μια επίδειξη ισχύος, στην άσκηση Γαλάζια Πατρίδα θα συμμετέχουν συνολικά 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της Ακτοφυλακής.
Σημειώνεται ότι το τουρκικό Cesme θα διεξάγει -έως τις 2 Μαρτίου- υδρογραφικές έρευνες σε περιοχή μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Λέσβου.
Αν και οι έρευνες διεξάγονται σε διεθνή ύδατα, η εξέλιξη αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς το Cesme κινείται σε απόσταση μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ισχυροποιούν την θέση τους στην Αλεξανδρούπολη, ως ένδειξη την γεωστρατηγικής σημασίας που δίνουν στην περιοχή, για έλεγχο του Βοσπόρου με προφανή στόχο όχι την Τουρκία αλλά την Ρωσία.
Ενεργοποίηση της Hamas και της Παλαιστινιακής Αρχής στην... ενέργεια
Στον χώρο της ενέργειας εμπλέκεται και η Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και η Hamas η οποία έχει ρόλο στον Λίβανο.
Ο εκπρόσωπος της Hamas Basem Naim ανέφερε ότι "τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο σφετερίστηκαν από το Ισραήλ.
Έχει σφετεριστεί τα δικαιώματά μας όχι μόνο στη θάλασσα, αλλά και στην ξηρά και στον αέρα.
Είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τη συμφωνία μας για τα δικαιώματα με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα η Παλαιστίνη και η Αίγυποτς, υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου στη Γάζα και τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής.
Μέρος του φυσικού αερίου θα κάλυπτε τις ανάγκες της Παλαιστίνης και επίσης θα μπορούσε να εξαχθεί και στην Αίγυπτο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών