Η διοίκηση των ΕΛΠΕ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα εμφανίστηκε ευχαριστημένη καθώς πέτυχε τους στόχους που έθεσε
Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, ανέφερε πως παρά τα αδύναμα αποτελέσματα, αποφασίσαμε να δώσουμε 0,10 ευρώ μέρισμα, ως ένδειξη σταθερότητας και να δώσουμε το μήνυμα στους μετόχους μας πως είμαστε δίπλα τους και πως τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα και θα μπορέσουμε να δώσουμε υψηλότερα μερίσματα.
Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή για την πορεία των πρώτων μηνών του 2021 σημείωσε πως το lockdown συνεχίζεται, τα αεροπλάνα δεν πετάνε, οι εμβολιασμοί καθυστερούν, επομένως το πρώτο τρίμηνο του 2021 δεν έχει ξεκινήσει καλά.
«Είμαστε όμως επιφυλακτικά αισιόδοξοι για τη συνέχεια.
Έτσι το πρώτο τρίμηνο θα είναι χαμηλότερο από το περσινό, τα δύο επόμενα θα είναι κάπως καλύτερα και το τέταρτο υψηλότερου του αντίστοιχου του 2020», εκτίμησε ο CEO των ΕΛΠΕ.
Σημείωσε όμως πως δεν περιμένει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι ίδια με αυτή που αφήσαμε το 2019 και περιμένει λιγότερα ταξίδια για τα δύο επόμενα χρόνια.
Μετάβαση στην καθαρή ενέργεια
Τους τελευταίους 18 μήνες διπλασιάστηκε το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο στα 1,3 GW (άδειες, υπό κατασκευή κ.α).
Η κατασκευή του φωτοβολταϊκού 204 ΜW στην Κοζάνη έχει ξεκινήσει παρά τις συνθήκες που επικρατούν λόγω Covid, αλλά και εσχάτως λόγω κακοκαιρίας και στους πρώτους μήνες του 2022 θα ξεκινήσει η λειτουργία του.
Η διοίκηση ανέφερε πως έργα 150MW είναι σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης και έργα 215 MW έχουν κατατεθεί το Δεκέμβριο στη ΡΑΕ.
Ο στόχος για ενέργεια από ΑΠΕ παραμένει στα 600MW έως το 2025 αλλά στοχεύει η διοίκηση να πετύχει νωρίτερα το στόχο και μέσω στοχευμένων εξαγορών.
Ο 50% του στόχου ίσως να έχει επιτευχθεί τον επόμενο χρόνο.
Ο όμιλος κατέγραψε μεγάλες ζημιές από την αποτίμηση των αποθεμάτων το 2020 αφού η τιμή μειώθηκε κατά 45 δολάρια.
Εκτίμησε όμως ότι θα καλυφθεί φέτος η ζημιά καθώς έχει ανακάμψει σημαντικά η τιμή.
Σημαντικό όφελος έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι των χρηματοοικονομικών εξόδων.
Από τα 201 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016 έχει υποχωρήσει στα 104 εκατ. ευρώ.
Το 2020 έγιναν επενδυτικές δαπάνες (CAPEX) 229 εκατ. ευρώ, και για το 2021 αναμένονται 150 εκατ. ευρώ σε δαπάνες συντήρησης και 80-100 στο φωτοβολταϊκό της Κοζάνης.
Η αναβάθμιση της μονάδας στη Θεσσαλονίκη μείωσε λίγο τα EBITDA του τετάρτου τριμήνου της Elpedison, αλλά αύξησε τη δυναμικότητα στα 420MW.
Μέσα στο τρίμηνο ολοκληρώθηκε και το έργο συντήρησης και αναβάθμισης του διυλιστηρίου του Ασπρόπυργου.
Τέλος αναφορικά με το διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ, αυτός αναμένεται ν πάρει παράταση για μετά την 31η Μαρτίου.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών