Για μεγάλη διόρθωση από 10% έως 20% προειδοποιεί τους επενδυτές του αμερικανικού χρηματιστηρίου η Bank of America Merrill Lynch, απότοκο του bear market rally στα ομόλογα, το οποίο πυροδοτήθηκε από την άνοδο του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, για ακόμη μία εβδομάδα παρατηρήθηκε τεράστια ποσότητα εισροών σε όλους τους δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου – πλην Nasdaq, στον οποίο υπήρξε διόρθωση περίπου 10%.
Σύμφωνα με την BofA, οι εισροές έφτασαν τα 22,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ είχαν προηγηθεί εισροές 46,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, ένα ποσό το οποίο αποτελεί ρεκόρ.
Οι συνολικές εισροές τις τελευταίες 16 εβδομάδες φτάνουν τα 436 δισεκατομμύρια δολάρια.
Eπενδυτικός «φόβος»
Αν μη τι άλλο, τόσο πολλά χρήματα καταδεικνύουν ένα πράγμα:
Τον φόβο των επενδυτών να χάσουν ένα ενδεχόμενο ράλι ανόδου.
Δεδομένου ότι η αμερικανική οικονομία το 2021 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6%, όλοι έσπευσαν να επωφεληθούν, χωρίς να φοβούνται την άνοδο του πληθωρισμού.
Ωστόσο, οι εισροές αυτές δεν πρόκειται να επαναληφθούν.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την BofA, θα μετατραπούν σε εκροές.
Δεδομένου ότι η αύξηση της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς ξεπέρασε τις 100 μονάδες βάσης από την 4η Αυγούστου 2020, οι τιμές είναι τέτοιες που πρoοιωνίζονται bear market.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η πτώση στην αγορά ομολόγων είναι η δεύτερη χειρότερη στην πρόσφατη χρηματιστηριακή ιστορία, μετά τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.
Φυσικά, μετά τα ομόλογα ακολούθησε το χρηματιστήριο.
Οι τεχνολογικές μετοχές (NDX -11%, SOX -15% από τα πρόσφατα υψηλά τους) χτυπήθηκαν σκληρά.
Αξιοσημείωτη πτώση είχε η Tesla (-33%).
Από την άλλη, ο πληθωρισμός ευνόησε τις τράπεζες και το πετρέλαιο (+33% και 37%, αντίστοιχα).
Σύμφωνα με την BofA, το επενδυτικό ρολόι δείχνει ότι η άνοδος του πληθωρισμού αυξάνει τη μεταβλητότητα και ευνοεί τις αμυντικές μετοχές.
Τι δείχνει η αγορά ακινήτων;
Παρότι η Fed αρνείται πως υπάρχει ζήτημα υπερθέρμανσης και, άρα, πληθωριστικών πιέσεων, η BofA δείχνει την αγορά ακινήτων…
«Η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και η ικανότητα να παρέχουμε προϊόντα και υπηρεσίες επηρεάζονται σημαντικά από τις αυξημένες τιμές, που οφείλονται σε έλλειψη εργατικού δυναμικού και πρώτων υλών, στην κλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών, και στις καθυστερήσεις στις κατασκευές.
Το δε κόστος αυξάνεται ραγδαία».
Επίσης, σε έναν σαφή υπαινιγμό για τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, η BofA αναφέρει τα εξής:
Η αποπληθωριστική εκκαθάριση του χρέους, σε συνδυασμό με περικοπές στο επιτόκιο αναφοράς κατά 982 μονάδες, συν QE 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την κατάρρευση της Lehman Brothers επέφεραν, μοιραία, οικονομική ύφεση, χαμηλά επιτόκια, bull market στα χρηματιστήρια και άφθονη ρευστότητα.
Ωστόσο, οι κινήσεις πανικού των τελευταίων δώδεκα μηνών (δημοσιονομική και η νομισματική επέκταση ύψους 29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) έχουν προκαλέσει εθισμό των πολιτών στις αγορές, ο οποίος, όμως, οφείλεται σε απόλυτο βαθμό σε μια στρεβλή οικονομική κουλτούρα για την οποία έχει φροντίσει η Fed (8 τρισεκ. δολ.).
Αναπόφευκτα, ο πληθωρισμός στις τιμές των assets έχει μεταβάλει σε ακραίο βαθμό τον πληθωρισμό στην πραγματική οικονομία.
Τι θα κάνει η Fed;
Το πιο σημαντικό, όμως είναι, σύμφωνα με την BofA, ότι έχουν επηρεαστεί τα επιτόκια.
Πράγματι, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έχει «ανέβει» 120 μονάδες τους τελευταίους 12 μήνες, εκκινώντας μια νέα εποχή μεταβλητότητας.
Μοιραία, λοιπόν, γεννάται το ακόλουθο ερώτημα:
Τι θα κάνει η Fed;
Όπως σημειώνει η BofA, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ ήταν στο 0,51% τον Αύγουστο του 2020.
Αυτή, όμως, η κατάσταση άλλαξε λόγω των θεμελιωδών στοιχείων της οικονομικής δραστηριότητας (ΑΕΠ +10%, EPS +30%, πληθωρισμός το δ’ τρίμηνο του 2020 +4%).
Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκε sell off στα ομόλογα και οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν – κάτι το οποίο αναλυτές φοβούνταν.
Με άλλα λόγια, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα είναι αναγκασμένη να ελέγξει τις αποδόσεις των ομολόγων, χρησιμοποιώντας το ανάλογο εργαλείο.
Σημειωτέον ότι η διόρθωση ύψους 10% στον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq μπορεί να οδηγήσει σε νέα βάθη τόσο την τεχνολογική αγορά (κάτω από τις 12.000 μονάδες) όσο και τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 (πολύ κάτω από τις 3.600 μονάδες), όπερ σημαίνει πως για τους επενδυτές ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν σε κυκλικές μετοχές (π.χ. μικρή κεφαλαιοποίηση, τράπεζες, ενέργεια, αναδυόμενες αγορές).
Τα πράγματα είναι κρίσιμα και, δεδομένου ότι τα χρηματοοικονομικά στοιχεία είναι 600% μεγαλύτερα από το παγκόσμιο ΑΕΠ, μπορεί να προκύψει μια πολύ ασταθής πραγματικότητα.
Οδηγίες προς «ναυτιλλομένους»
Τέλος, η BofA προβαίνει σε κάποια συμπεράσματα για το 2021:
α)Για τα ομόλογα αναμένει χαμηλές, ευμετάβλητες αποδόσεις 3% έως 5%, όπως τη δεκαετία του 1970.
β)Για τα χαρτοφυλάκια, η βέλτιστη κατανομή είναι το 25/25/25 /25, ήτοι ομόλογα 25%, μετοχές 25%, μετρητά 25%, εμπορεύματα 25% ή ανάπτυξη 25% / απόδοση 25%/ ποιότητα 25%/ πληθωρισμός 25%.
Επίσης, πρέπει να υπάρξει αντιστάθμιση του πληθωρισμού καθώς το δολάριο μεσοπρόθεσμα θα αποδυναμωθεί.
γ)Η κυριαρχία των τεχνολογικών μετοχών έχει πια παρέλθει, αλλά ο έλεγχος της καμπύλης απόδοσης των ομολόγων θα μπορούσε να αποτελέσει καλό σημάδι για είσοδο στην αγορά τεχνολογίας, με επίκεντρο όμως εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης.
www.bankingnews.gr
BofA: Ώρα μηδέν για το επενδυτικό ρολόι - Τα ομόλογα φέρνουν διόρθωση 10%-20% σε S&P 500 και Nasdaq
σύμβολα :
S&P 500
Για μεγάλη διόρθωση από 10% έως 20% προειδοποιεί τους επενδυτές του αμερικανικού χρηματιστηρίου η Bank of America Merrill Lynch
Σχόλια αναγνωστών