Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Ιστορικό ρεκόρ θνησιμότητας στις ΗΠΑ το 2020 - Στα ράφια παραμένουν πάνω από 11,5 εκατ. δόσεις εμβολίων

Κορωνοϊός: Ιστορικό ρεκόρ θνησιμότητας στις ΗΠΑ το 2020 - Στα ράφια παραμένουν πάνω από 11,5 εκατ. δόσεις εμβολίων
Περίπου 320 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως
Σχετικά Άρθρα

Πάνω από 11,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid που έχουν παραδοθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 11 Μαρτίου, ενώ παράλληλα ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την επίσημη κήρυξη της covid σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η μάχη της ανθρωπότητας κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται, με τον ιό να εξαπλώνεται ραγδαία μέσω των μεταλλάξεων και με τις κοινωνίες να προσπαθούν να τον αναχαιτίσουν και να τον αντιμετωπίσουν μέσω των εμβολίων.
Ήδη πάντως η πανδημία έχει αφήσει το αποτύπωμα της στον πλανήτη.
Ολόκληρες κοινωνίες τελούν υπό περιοριστικά μέτρα σε συναθροίσεις και μετακινήσεις ακόμα και υπό αυστηρά lockdown, η παγκόσμια οικονομία έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα χωρίς να ξέρει κανείς ακόμα ούτε το μέγεθος ούτε το βάθος της ζημιάς που έχει επέλθει ενώ στο μέτωπο της υγείας, περισσότεροι από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ΗΠΑ κατέγραψαν το 2020 το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στην ιστορία τους, τη στιγμή που η Βραζιλία, η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς μετά τις ΗΠΑ, βιώνει αυτή τη στιγμή το χειρότερο «χτύπημα» της covid, καταγράφοντας διαδοχικά ρεκόρ νεκρών τις τελευταίες ημέρες.
Και ενώ ακόμα κανείς δεν γνωρίζει το πότε θα λήξει αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση, όλες οι ελπίδες έχουν στραφεί στα εμβόλια, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι το μόνο μέσο που διαθέτει η ανθρωπότητα για να καταφέρει να επιστρέψει στη ζωή που είχε πριν το ξέσπασμα της επιδημίας.
Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί το θέμα που έχει προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς σήμερα η Δανία ανακοίνωσε πως αναστέλλει προσωρινά και για προληπτικούς λόγους τους εμβολιασμούς με το εν λόγω εμβόλιο ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων θρόμβωσης σε εμβολιασθέντες.
Υπενθυμίζεται πως και η Αυστρία έχει σταματήσει την χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca ενώ σε αντίστοιχη κίνηση έχουν προχωρήσει επίσης η Λετονία, η Λιθουανία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 118.343.420 και οι νεκροί 2.625.396
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 29.200.016 κρούσματα και 530.423 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 270.656 και τρίτη σε κρούσματα με 11.202.305
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 192.491 και τέταρτη η Ινδία με 158.063
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.311.893
• Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.254.700, έκτη η Γαλλία με 4.050.543
• Έβδομη η Ισπανία με 3.183.471 και όγδοη η Ιταλία με 3.149.017
• Ένατη η Τουρκία με 2.835.989 και δέκατη η Γερμανία με 2.546.373
σφφφφ.JPG

Στα ράφια παραμένουν πάνω από 11,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19

Πάνω από 11,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid που έχουν παραδοθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη 11 Μαρτίου.
Ο αριθμός των δόσεων που έστειλαν οι φαρμακοβιομηχανίες στα 29 κράτη – μέλη της ΕΕ και του ευρύτερου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ανέρχεται πλέον σε 54,2 εκατομμύρια, σε σύγκριση με 46 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC).
Τα στοιχεία καλύπτουν την εβδομάδα έως τις 2 - 7 Μαρτίου 2021.
Ο συνολικός αριθμός των δόσεων που χορηγήθηκαν ανέρχεται στα 42,6 εκατομμύρια, έναντι 34,1 εκατομμυρίων την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το ECDC, το 8,2% των ενηλίκων έλαβε μία δόση, αύξηση από 6,5% την εβδομάδα, με 3,7% να έχουν εμβολιαστεί πλήρως, από 3,1%.


ΗΠΑ: Ιστορικό υψηλό θνησιμότητας το 2020 – Διάγγελμα Biden

Διάγγελμα προς τους Αμερικάνους αναμένεται να απευθύνει σήμερα Πέμπτη 11/3 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την κήρυξη της πανδημίας από τον ΠΟΥ.
Με τους ημερήσιους εμβολιασμούς να υπολογίζονται σε περίπου 2 εκατομμύρια, με τους θανάτους, τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι σε μείωση εδώ και αρκετές εβδομάδες, με το νομοσχέδιο των 1,9 τρις δολαρίων για την ανακούφιση των πληγέντων από τον κορωνοϊό να έχει εγκριθεί, ο Biden, ο οποίος εμφανίζεται πολιτικά ενισχυμένος, αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι έρχονται καλύτερες ημέρες, αν και θα σπεύσει να προειδοποιήσει τους πολίτες πως πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα, έως ότου τουλάχιστον υποχωρήσουν περαιτέρω οι νέες μολύνσεις και αυξηθούν περαιτέρω οι εμβολιασμοί.
Σημειώνεται πως ήδη αρκετές Πολιτείες έχουν ανακοινώσει ότι αίρουν περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στην επαναλειτουργία εμπορικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων έτσι ώστε να μην υπάρξει ένα πισωγύρισμα και ένα δ’ κύμα της επιδημίας.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, εκτιμάται ότι έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 93 εκατομμύρια δόσεις, ότι τουλάχιστον το 18,4% των Αμερικάνων έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση και ότι σχεδόν το 10% έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
Σημειώνεται πως χθες ο Biden υποστήριξε ότι οποιαδήποτε πλεονάσματα εμβολίων υπάρξουν στις ΗΠΑ, θα μοιραστούν με άλλες χώρες του κόσμου.
«Θα ξεκινήσουμε και θα διασφαλίσουμε ότι Αμερικανοί θα εμβολιαστούν πρώτοι, αλλά στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο.
Εάν έχουμε ένα πλεόνασμα, θα το μοιραστούμε με τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Biden, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη δεσμευτεί να χορηγήσουν 4 δισεκατομμύρια δολάρια στον παγκόσμιο μηχανισμό COVAX για τη διανομή εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες.

To 2020 η υψηλότερη θνησιμότητα στην ιστορία των ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, μελέτη των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) έρχεται να επιβεβαιώσει το βαρύ αποτύπωμα της επιδημίας στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το 2020 καταγράφηκε η υψηλότερη θνησιμότητα στην ιστορία των ΗΠΑ αφότου άρχισαν να τηρούνται δεδομένα γι’ αυτή, με την πανδημία να συμβάλλει στην αύξησή της κατά 15%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πάνω από 3 εκατ. θανάτους.
Η επιδημία COVID ήταν η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2020, πίσω μόνο από τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερους από 529.000 θανάτους επί 29,2 εκατομμυρίων μολύνσεων.
94058305830559402-5024542525223.JPG
ΕΕ: Από τον Φεβρουάριο έχουν εξαχθεί 34 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 30 χώρες

Στη θέση ότι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν εξαγάγει 34 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπου τριάντα χώρες σε διεθνές επίπεδο από την 1η Φεβρουαρίου του 2021 διατύπωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Σε δηλώσεις τους υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Γερμανικό Πρακτορείο, οι εν λόγω αξιωματούχοι ανέφεραν πως τα 9 εκατομμύρια από τις δόσεις αυτές εξήχθησαν στη Βρετανία, τα 4 εκατ. στον Καναδά, τα 3 εκατ. στο Μεξικό και 1 εκατ. στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως το υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου απέφυγε να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των δόσεων εμβολίων που έχουν εξαχθεί σε άλλα κράτη ενώ εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Johnson υποστήριξε ότι η εξαγωγή εμβολίων ή των συστατικών τους εξαρτάται από τις «συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι προμηθευτές έναντι των πελατών τους».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμως αρνείται να δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις εξαγωγές εμβολίων, επικαλούμενη το γεγονός ότι οι συμφωνίες που έχει υπογράψει με τις φαρμακευτικές εταιρείες συμπεριλαμβάνουν ρήτρες εμπιστευτικότητας.

Συμφωνία Κομισιόν - Pfizer για άλλα 4 εκατ. δόσεις

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε νέα συμφωνία με την φαρμακευτική BioNTech-Pfizer για την προμήθεια 4 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων έως τα τέλη Μαρτίου.
«Για την αντιμετώπιση των επιθετικών μεταλλάξεων του ιού και για τη βελτίωση της κατάστασης στα σημεία έντασης/ συγκέντρωσης του ιού, απαιτείται γρήγορη και αποφασιστική δράση.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα (10/3) μια συμφωνία με την BioNTech-Pfizer, η οποία θα προσφέρει στα κράτη μέλη να διαθέσουν συνολικά τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίων πριν από το τέλος Μαρτίου, οι οποίες θα παρασχεθούν επιπλέον των προγραμματισμένων δόσεων» ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
Παρά την τρέχουσα μείωση του αριθμού των θανάτων σε ολόκληρη την ΕΕ, λόγω του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των πιο ευάλωτων ατόμων, η Κομισιόν σημειώνει ότι «ανησυχεί για την ανάπτυξη μιας σειράς σημείων COVID-19 σε ολόκληρη την ΕΕ λόγω της εξάπλωσης νέων μεταλλάξεων, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές».
90854-2835-345-95823589-5252523523.JPG
Lockdown και περιορισμοί παντού στην Ευρώπη

Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη ακόμα να χωλαίνουν, παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως έως τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, είχε εμβολιαστεί το 4,96% των Βέλγων και το 5,5% των Γερμανών με μια δόση εμβολίων.
Αναφέρεται μάλιστα πως εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, τότε το Βέλγιο θα έχει εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού του τον Ιούλιο του 2023, ενώ η Γερμανία θα τα έχει καταφέρει τον Σεπτέμβριο του 2022!.
Η Γαλλία έχει αντισταθεί στην επιβολή ενός νέου εθνικού lockdown για τον περιορισμό των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, αλλά έχει αρχίσει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα τοπικά σε μέρη όπως η Δουνκέρκη στα βόρεια και η Νίκαια ή οι Κάννες στα νότια τα Σαββατοκύριακα.
Παράλληλα, παραμένει σε εθνικό επίπεδο η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα έως τις 06:00 το πρωί.
Στη Γερμανία το lockdown παρατείνεται έως τις 28 Μαρτίου, αν και αποφασίστηκε η σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα 8/3 υπό την προϋπόθεση ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων θα διατηρείται κάτω από τα 50 ανά 100.000 κατοίκους.
Στην Ιταλία είναι σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, απαγορεύονται οι μετακινήσεις από τη μια περιφέρεια στην άλλη ενώ πλέον εξετάζεται να προχωρήσουν σε νέο εθνικό lockdown.
Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι το ολικό κλείσιμο των εμπορικών επιχειρήσεων σε όλες τις περιοχές όπου δεν λειτουργούν τα σχολεία, η δυνατότητα να ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ ή, στην περίπτωση που τα κρούσματα δεν περιοριστούν, να αποφασιστεί εθνικό lockdown περίπου τριών εβδομάδων.
Σε αυστηρό lockdown είναι η Τσεχία, το Βέλγιο ανακοίνωσε παράταση του lockdown έως την 1η Απριλίου ενώ προς διατήρηση του lockdown έως τουλάχιστον τις 16 Μαρτίου οδεύει και η Πορτογαλία.
Απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες ισχύει τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ολλανδία.

Μ. Βρετανία: Επαναλειτουργούν τα σχολεία, πρώτο βήμα άρσης lockdown


Το πρώτο βήμα άρσης του lockdown έκανε από τις 8/3 η Αγγλία, όπου επαναλειτούργησαν όλα τα σχολεία.
Βάσει του προγραμματισμού αυτού, το επόμενο βήμα χαλάρωσης των μέτρων αναμένεται στις 12 Απριλίου όταν και προγραμματίζεται να ανοίξουν μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
Από τις 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία ενώ η 21η Ιουνίου έχει οριστεί ως η ημερομηνία επιστροφής στην κανονικότητα.
Σημειώνεται πως εντός του μήνα αναμένεται να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών στη Μεγάλη Βρετανία.
0-90-96-4960-346-05869034683463456.JPG
Ανεξέλεγκτη η covid στη Βραζιλία – Νέο ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες

Ανεξέλεγκτη είναι η πορεία της covid στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στη Βραζιλία, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε νέο ρεκόρ θανάτων λόγω της επιδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, οι νεκροί στη Βραζιλία ξεπέρασαν τους 2.000 ενώ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες, 2.286 ασθενείς υπέκυψαν στην νόσο, με τους νεκρούς να υπολογίζονται 270.656.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 79.876 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 11,2 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση του ιού είναι εκτός ελέγχου στη Βραζιλία, καθώς η βραζιλιάνικη παράλλαξη, η οποία θεωρείται επικίνδυνη και ιδιαίτερα μεταδοτική, φαίνεται να θερίζει τον πληθυσμό και να οδηγεί το σύστημα υγείας στην κατάρρευση του.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως επιδημιολόγοι της χώρας υποστηρίζουν πως πλέον η κατάσταση τείνει να καταστεί μη αναστρέψιμη εάν δεν αλλάξει άμεσα η στρατηγική αντιμετώπιση της επιδημίας, αναφέροντας πως η Βραζιλία μπορεί να μετατραπεί σε απειλή για όλον τον πλανήτη.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής μόλις 8,8 εκατ. άνθρωποι (το 4,2% του πληθυσμού) έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους, 3,05 εκατ. και τη δεύτερη.

Ινδία: Ανησυχία για νέα έξαρση κρουσμάτων

Ανησυχία υπάρχει στην Ινδία για μια πιθανή νέα έξαρση κρουσμάτων, καθώς αυξάνονται καθημερινά οι μολύνσεις.
Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 22.854 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ημέρες.
Συνολικά η Ινδία μετρά 158.189 επί συνόλου 11.285.561 κρουσμάτων.

Η βρετανική μετάλλαξη είναι από 30% έως 100% πιο θανατηφόρα

Περισσότερο θανατηφόρα από 30% έως 100% θεωρείται η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, που έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο από τον Σεπτέμβριο, οπότε και εντοπίστηκε.
Σύμφωνα με ερευνητές, η παραλλαγή του κορωνοϊού B.1.1.7 είναι υψηλής μεταδοτικότητας, ενώ διαθέτει και υψηλότερα ποσοστά θνητότητας.
Σε μελέτη που συγκρίνει τα ποσοστά θνητότητας στην Βρετανία μεταξύ ατόμων που προβλήθηκαν από το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος, και ατόμων που προσβλήθηκαν από άλλα στελέχη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το νέο στέλεχος χαρακτηρίζεται από σημαντικά μεγαλύτερη θνητότητα.
Η παραλλαγή B.1.1.7 εντοπίσθηκε στην Βρετανία τον Σεπτέμβριο 2020 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες και στην Ελλάδα η διασπορά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού είναι μεγάλη, σε βαθμό που να διαπιστώνεται ότι πλέον κυριαρχούν στη χώρα.
Η βρετανική παραλλαγή παρουσιάζει 23 μεταλλάξεις του γενετικού κώδικα του ιού -σχετικά μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων- και ορισμένες από αυτές παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Βρετανοί επιστήμονες θεωρούν ότι είναι 40% έως 70% περισσότερο μεταδοτική από τις υπόλοιπες κυρίαρχες μέχρι σήμερα παραλλαγές του κορωνοϊού.
Στην βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην British Medical Journal, η προσβολή από την νέα παραλλαγή οδήγησε σε 227 θανάτους σε δείγμα 54.906 ασθενών της Covid-19, σε σύγκριση με τους 141 θανάτους σε ίδιο δείγμα ασθενών που είχαν προσβληθεί από άλλα στελέχη.
«Σε συνδυασμό με την ικανότητά της να μεταδίδεται με ταχύτητα, αυτό καθιστά την B.1.1.7 απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄όψιν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Τσάλεν, ερευνητής του Exeter University που συμμετείχε στην έρευνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης