Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επιστρεπτέα 7: Οι «κόφτες» φοβίζουν τις επιχειρήσεις και δεν υποβάλλουν αίτηση - Χαμηλό ιστορικό συμμετοχής

Επιστρεπτέα 7: Οι «κόφτες» φοβίζουν τις επιχειρήσεις και δεν υποβάλλουν αίτηση - Χαμηλό ιστορικό συμμετοχής
Χαμηλό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Επιστρεπτέα προκαταβολή 7

Χαμηλό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 με τους αυξημένους «κόφτες» της υπουργικής απόφασης να φοβίζουν τις επιχειρήσεις που εμφανίζονται διστακτικές με την υποβολή της αίτησης παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.
Δέκα ημέρες μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον κόμβο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μόλις 215.000 επιτηδευματίες έχουν μπει με τους κωδικούς του TAXISnet στην εφαρμογή για να υποβάλουν αρχική αίτηση όταν ο αριθμός στους προηγούμενους κύκλους ήταν διπλάσιος τουλάχιστον.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 19 Απριλίου με τις αιτήσεις ενδιαφέροντος να εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 550.000 αλλά με το νέο τρόπο υπολογισμού των τελικών δικαιούχων ζήτημα είναι αν τελικά λάβουν την 7η επιστρεπτέα προκαταβολή 250.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Τα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ θα δοθούν στους τελικούς δικαιούχους τη Μεγάλη εβδομάδα αλλά αυτό που αντιλαμβάνεται η αγορά είναι ότι ο μόνος τρόπος να αντέξουν οι επιχειρήσεις είναι πλέον να ανοίξουν και όχι να επιδοτούνται από το κράτος για να παραμένουν κλειστές.
Υπό αυτό το πρίσμα η Επιστρεπτέα 8 φαίνεται να απομακρύνεται ή να αλλάζει κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες καθώς η υπουργική απόφασης θα εκδοθεί μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι επιτηδευματίες υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς. Η περίοδος αναφοράς θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2020 με την κατάλληλη προσαρμογή, ώστε να ληφθεί υπόψη ότι μέρος του μηνός Μαρτίου 2020 υπήρχαν περιοριστικά μέτρα.
  • Έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).
  • Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).
  • Οι νέες επιχειρήσεις που ανήκουν στην κατηγορία των πληττόμενων και έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της Επιστρεπτέας αυτή τη φορά θα είναι επιλέξιμες, ανεξαρτήτως τζίρου.

Αξίζει να τονιστεί ότι το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ, ενώ για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.
Τέλος, θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης