(upd 8) Μεγάλη απογοήτευση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για τα όσα η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε γραπτώς στην Άτυπη Διάσκεψη στη Γενεύη, που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 18 Απριλίου 2021.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της ολομέλειας των μερών της Άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις Συμφωνίες Κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και βεβαίως στην επιστολή του γενικού γραμματέα της 26ης Οκτωβρίου που λέει ότι θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα.
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και την Πέμπτη 29 Απριλίου κατά τις 10 το πρωί σε νέα σύνοδο της ολομέλειας».
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «θα πρέπει να πω ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Tatar.
Βεβαίως έχω πει στον γενικό γραμματέα. ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε.
Έχω πει επίσης στον γ.γ. ότι θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων».
Tatar (Τουρκοκύπριοι): Πρόταση για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό
(upd 7)Έγγραφο με το οποίο ζητά απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας κατέθεσε. ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ersin Tatar, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021.
Μια απόφαση, σύμφωνα με την πρόταση Tattar, που θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας ανάμεσα στα «δύο υφιστάμενα κράτη».
Το έγγραφο του καταγράφει την πρότασή του για το πως θα δημιουργηθεί η "σχέση συνεργασίας" η οποία θα στηρίζεται σε έξι παραμέτρους.
Οι παράμετροι
- Ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα ψήφισμα στο οποίο θα διασφαλίζεται το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών.
Ένα τέτοιο ψήφισμα θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών. - Mόλις εξασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών μέσω της προαναφερθείσας ρύθμισης, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με βάση τα αποτελέσματα, σε αυτή τη νέα βάση, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας ελεύθερης και αμοιβαία αποδεκτής σχέσης συνεργασίας.
- Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών, τα περιουσιακά δικαιώματα, την ασφάλεια και την προσαρμογή συνόρων, καθώς και τις σχέσεις με την ΕΕ.
- Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και, κατά περίπτωση, από την ΕΕ ως παρατηρητής.
- Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, θα υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα το υποστηρίξουν.
- Κάθε συμφωνία που θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα υποβληθεί για έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στα δύο κράτη
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Κυπρου Αναστασιάδης μαζί με τους συνεργάτες τους ετοιμάζουν λεπτομερείς απαντήσεις επί όλων των σημείων στα οποία αναφέρθηκε ο Ersin Tatar τα οποία και θα παρουσιάσει κατά την αποψινή τους συνάντηση.
Το κείμενο που κετέθεσε ο Ersin Tatar
(upd 6) Παραμένει το χάσμα μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη που πραγματοποιείται στη Γενεύη υπό τον ΟΗΕ για την επόμενη ημέρα στην Κύπρο, καθώς τα δύο μέρη εκκινούν από δύο διαμετρικά αντίθετες αφετηρίες.
Αυτό άλλωστε διαπίστωσε κατά τις πρώτες κατ’ ιδίαν και χωριστές συναντήσεις που είχε χθες Μ. Τρίτη 27 Απριλίου ο γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη και με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar.
Η μεν ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο πλαίσιο των έως σήμερα αποφάσεων του ΟΗΕ, η δε τουρκοκυπριακή πλευρά μιλά για λύση δύο κρατών ή για λύση συνεργασίας δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.
Οι θέσεις
Πρόκειται για θέσεις που και η μια και η άλλη πλευρά απορρίπτουν κατηγορηματικά.
Οι Τουρκοκύπριοι, με τη στήριξη της Άγκυρας, διαμηνύουν πως η διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία έχει «πεθάνει» ως προοπτική και δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση με βάση αυτήν την πρόταση, οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν τις τουρκοκυπριακές προτάσεις, καθώς η λύση των δύο κρατών σημαίνει διχοτόμηση του νησιού ενώ η λύση της συνεργασίας δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας παραπέμπει σε αναγνώριση του τουρκοκυπριακού καθεστώτος πριν ακόμα επέλθει η λύση του ζητήματος.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που μεταδίδουν ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, ο Guterres φέρεται να είπε στον Tatar ότι η λύση δύο κρατών δεν είναι στους όρους εντολής του και ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ.
Η παρέμβαση Δένδια
Στην παρέμβαση του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της άτυπης πενταμερούς νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισήμανε ότι η Ελλάδα, προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, το πλαίσιο της οποίας πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με τον Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, καθώς και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.
Cavusoglu: Στηρίξαμε το όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα
Στήριξη στο όραμα και πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για κυριαρχική ισότητα έδωσε η Άγκυρα στη Γενεύη σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu.
Σε μήνυμά του στο twitter, ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “στη Γενεύη στηρίξαμε πλήρως το όραμα και την πρόταση της Τ/κ πλευράς για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς.
Εξηγήσαμε γιατί η ομοσπονδιακή λύση δεν θα ήταν δυνατή.
Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση τις πραγματικότητες στο νησί”.
ΟΗΕ: Σκοπός να δούμε εάν υπάρχει κοινό έδαφος για μια βιώσιμη λύση
Τη θέση πως σκοπός της Άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό είναι να διαπιστώσει «εάν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό ζήτημα, εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα» διατύπωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Farhan Haq.
Ο Haq, ο οποίος αναφέρθηκε στην άτυπη πενταμερή συνάντηση που διεξάγεται στη Γενεύη, στις διμερείς συναντήσεις του γγ του ΟΗΕ, Antonio Guterres με τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς και το δείπνο που οργανώθηκε χθες Μ. Τετάρτη 27/4, αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της Διάσκεψης.
«Η άτυπη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό ξεκίνησε στη Γενεύη πριν από λίγες ώρες.
Όπως γνωρίζετε, ο Γενικός Γραμματέας αποφάσισε να διοργανώσει αυτή τη συνάντηση μετά από διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του τους τελευταίους μήνες, η βοηθός γενική γραμματέας, Jane Holl Lute.
Την Τετάρτη το πρωί, θα πραγματοποιήσει συνεδρίαση της ολομέλειας με τα πέντε μέρη και στη συνέχεια, το απόγευμα, αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με κάθε μια από τις πέντε αντιπροσωπείες.
Αργότερα το βράδυ, ο κ. Guterres θα παραθέσει ανεπίσημο δείπνο για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.
Περισσότερες συναντήσεις αναμένονται την Πέμπτη, για τις οποίες θα δημοσιεύσουμε λεπτομέρειες αργότερα.
Σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιορίσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό ζήτημα, εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα», ανέφερε ο αν. εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.
Μίνιμουμ συναίνεσης
Εφόσον οι δύο πλευρές παραμείνουν αμετακίνητες στις «κόκκινες γραμμές» τους, είναι προφανές το αδιέξοδο στις συνομιλίες και το αβέβαιο της επόμενης ημέρας, εξέλιξη που αν και φαντάζει ως η πιο πιθανή, δεν είναι κατ’ ανάγκην και προτιμητέα και από τις δύο πλευρές.
Κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις, ο Guterres θέλει να διαπιστώσει εάν τα εμπλεκόμενα μέρη είναι διατεθειμένα να μετακινηθούν και μέχρι που έτσι ώστε να υπάρξει ένα κοινό έδαφος, μια ελάχιστη συναντίληψη για την επόμενη ημέρα που θα μπορούσε να βάλει τις βάσεις για την έναρξη – και επισήμως – μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μια τέτοια ελάχιστη συναντίληψη θα μπορούσε να είναι η τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί μια αποκεντρωμένη ενιαία ομοσπονδία με λιγότερες αρμοδιότητες για την κεντρική κυβέρνηση και η ελληνοκυπριακή πλευρά να κάνει αναφορά στην αρχή της πολιτικής ισότητας.
Τα σενάρια
Εάν τώρα οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις δεν φέρουν κάποιο απτό αποτέλεσμα, αν με λίγα λόγια υπάρξει ναυάγιο στις συνομιλίες, τότε οι εναλλακτικές δεν είναι και πολλές.
Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται είτε να αναβληθεί για πολύ αργότερα μια νέα διαπραγματευτική προσπάθεια είτε να θεωρηθεί πως μπορεί να συνεχιστούν ατύπως οι συνομιλίες και το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση αναζήτησης μιας βάσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαπραγματεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Διάσκεψης είναι πέραν από την αναζήτηση μιας μίνιμουμ συναίνεσης, να εκδοθεί και ένα κοινό ανακοινωθέν μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης για τα επόμενα βήματα, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει μόνο μια δήλωση του γ.γ. του ΟΗΕ, εφόσον οι συνομιλίες δεν ευδοκιμήσουν.
Εργασίες Διάσκεψης
Υπό αυτά τα δεδομένα άρχισαν στις 11:00 το πρωί οι εργασίες της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη.
Η Διάσκεψη ξεκίνησε με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών και με εναρκτήριες αναφορές του ΓΓ των ΗΕ, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.
Θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του ΓΓ των ΗΕ με τα εμπλεκόμενα μέρη, στο κτήριο των ΗΕ, στη Γενεύη.
Συγκεκριμένα, ο Guterres θα συναντηθεί στις 15:00 με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, M. Cavusoglu, στις 16:00 με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν.Δένδια και στις 17:00 με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Dominic Raab.
Θα ακολουθήσει στη συνέχεια – στις 18:00 – συνάντηση του Guterres με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ersin Tatar και στις 19:00 με τον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη.
Στις 20:00 θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο
Η χθεσινή ημέρα
Κατά την χθεσινή, πρώτη ημέρα της Άτυπης Διάσκεψης, ο γ.γ. του ΟΗΕ συναντήθηκε με τους Αναστασιάδη, Tatar.
Σε δηλώσεις του ο κ.Αναστασιάδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει εντός των πλαισίων που δημιουργούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, επισημαίνοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού κράτους εντός της ΕΕ.
Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος είχε συνάντηση και με τον Νίκο Δένδια, επανέλαβε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι δεσμευμένη από το περιεχόμενο του πλαισίου Guterres όπως αυτό είχε διατυπωθεί στις 30 Ιουνίου και διευκρινιστεί στις 4 Ιουλίου 2017 στο Κραν Μοντανά ενώ τόνισε ότι η λύση του Κυριακού θα πρέπει να διασφαλίζει πως με κανέναν τρόπο η μία κοινότητα δεν θα αποτελεί απειλή για την άλλη.
Από την πλευρά του ο Ersin Tatar φέρεται να υποστήριξε πως αυτή την φορά η διαδικασία πρέπει να είναι διαφορετική, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει διαφορετικό αποτέλεσμα, κάνοντας τα ίδια πράγματα και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις στη βάση της ομοσπονδίας που εδώ και πολλά χρόνια δεν μπόρεσαν να φέρουν ένα αποτέλεσμα, δεν πρέπει να συνεχιστούν.
Μάλιστα ο Tatar φέρεται να ανέπτυξε τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς για μια συμφωνία «στη βάση της συνεργασίας δύο κρατών που θα εδράζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών