(upd) Να χαλαρώσουν τους ισχύοντες περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια εντός της ΕΕ, ώστε να ληφθεί υπόψη η πρόοδος των εκστρατειών εμβολιασμού και οι εξελίξεις στην επιδημιολογική κατάσταση παγκοσμίως, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να επιτραπεί η είσοδος στην ΕΕ για μη ουσιώδεις λόγους όχι μόνο για εκείνους που προέρχονται από χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά και για όλα τα άτομα που έχουν λάβει την τελευταία δόση εμβολίου εγκεκριμένου από την ΕΕ.
Αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί σε εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει να αυξηθεί, σύμφωνα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στην ΕΕ, το όριο που σχετίζεται με τον αριθμό των νέων περιστατικών COVID-19 που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του καταλόγου χωρών, από τις οποίες θα πρέπει να επιτρέπονται όλα τα ταξίδια.
Αυτό θα επιτρέψει στο Συμβούλιο να επεκτείνει αυτόν τον κατάλογο.
Η επιδημία με μια ματιά:
• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 153.084.533 και οι νεκροί 3.206.618
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 32.455.770 κρούσματα και 577.402 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 19.925.517 και τρίτη σε νεκρούς με 218.959
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 407.639 και τρίτη σε κρούσματα με 14.754.910
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.717.153
• Πέμπτη η Τουρκία με 4.900.121 και έκτη η Ρωσία με 4.776.844
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.437.483 και όγδοη η Ιταλία με 4.050.708
• Ένατη η Ισπανία με 3.524.430 και δέκατη η Γερμανία με 3.540.430
EMA: Άρχισε η αξιολόγηση του εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά 12-15 ετών
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την αξιολόγηση της χρήσης στις ηλικίες 12-15 ετών του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, έπειτα από αιτήματα αδειοδότησης που κατέθεσαν οι δύο εταιρείες για αυτήν την ηλικιακή ομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
«Ο ΕΜΑ θα επικοινωνήσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησής του, που αναμένονται τον Ιούνιο, εκτός κι αν κριθούν απαραίτητες συμπληρωματικές πληροφορίες», ανέφερε ο Οργανισμός, με έδρα το Άμστερνταμ, σε ένα δελτίο Τύπου.
Η Δανία ανακοίνωσε ότι δεν εγκρίνει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο Johnson & Johnson
Η Δανία, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που διέκοψε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19, τον Απρίλιο, ανακοίνωσε ότι θα κάνει το ίδιο και για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson, λόγω πιθανών σοβαρών παρενεργειών.
Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν δώσει το «πράσινο φως» στο συγκεκριμένο εμβόλιο.
«Η Εθνική Αρχή Υγείας της Δανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson για την Covid-19 δεν υπερτερούν του κινδύνου πρόκλησης μιας πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας, της VITT (ένα πολύ σπάνιο είδος θρόμβωσης) στους ανθρώπους που λαμβάνουν το εμβόλιο. Κατά συνέπεια, θα συνεχίσει το δανέζικο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού για την Covid-19 χωρίς το εμβόλιο της Johnson & Johnson», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η Δανία δεν είχε δώσει μέχρι και σήμερα την έγκρισή της για τη χρήση του εμβολίου που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με την ονομασία Janssen. Εκτιμάται ότι η σημερινή απόφασή της θα καθυστερήσει κατά τέσσερις εβδομάδες την εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, όπου η πανδημία θεωρείται ότι έχει τεθεί «υπό έλεγχο». Οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και το υγειονομικό προσωπικό έχουν ήδη εμβολιαστεί με άλλα σκευάσματα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση, το 23,4% των Δανών έχει κάνει μια πρώτη δόση εμβολίων και το 11,5% έχει λάβει και τη δεύτερη.
Σήμερα, στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται τέσσερα εμβόλια για την Covid-19: των εταιρειών Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.
Επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις
Ταυτόχρονα, η εμφάνιση μεταλλάξεων κορονοϊού απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει νέο μηχανισμό «φρένο έκτακτης ανάγκης», ο οποίος θα συντονιστεί σε επίπεδο ΕΕ και ο οποίος θα περιόριζε τον κίνδυνο εισόδου τέτοιων μεταλλάξεων στην ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ενεργήσουν γρήγορα και να περιορίσουν προσωρινά στο ελάχιστο κάθε ταξίδι από τις πληγείσες χώρες για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη λήψη κατάλληλων υγειονομικών μέτρων.
Οι προτάσεις της Κομισιόν για τους εμβολιασμένους
Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να άρουν τους περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια για εμβολιασμένα άτομα που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Αυτό αντικατοπτρίζει τις τελευταίες επιστημονικές συμβουλές που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός βοηθά σημαντικά στη διάσπαση της αλυσίδας μετάδοσης.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν το ταξίδι στην ΕΕ των ατόμων που έχουν λάβει, τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη, την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου με άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.
Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν, επίσης, να το επεκτείνουν σε όσους εμβολιάστηκαν με εμβόλιο που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία καταχώρησης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.
Επιπλέον, εάν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις για αρνητικό τεστ PCR ή / και υποβολής σε καραντίνα για εμβολιασμένα άτομα στην επικράτειά τους, θα πρέπει επίσης να παραιτηθούν από αυτές τις απαιτήσεις για ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί από χώρες εκτός της ΕΕ.
Μόλις τεθεί σε λειτουργία το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, σύμφωνα με τους κανόνες που πρότεινε η Επιτροπή στις 17 Μαρτίου, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπορούν να αποδεικνύουν την κατάσταση εμβολιασμού τους με το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που εκδίδεται από τις Αρχές των κρατών μελών σε ατομική βάση ή με άλλο πιστοποιητικό που αναγνωρίζεται ως ισοδύναμο βάσει απόφασης της Επιτροπής.
Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να δέχονται πιστοποιητικά από χώρες εκτός ΕΕ βάσει της εθνικής νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα επαλήθευσης της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητας του πιστοποιητικού και εάν περιέχει όλα τα σχετικά δεδομένα.
Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας πύλης που θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να ζητήσουν την αναγνώριση πιστοποιητικού εμβολιασμού που εκδίδεται από χώρα εκτός ΕΕ ως αξιόπιστη απόδειξη εμβολιασμού και / ή για την έκδοση ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.
Τι προτείνεται για τα παιδιά
Τα παιδιά που αποκλείονται από τον εμβολιασμό θα πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν με τους εμβολιασμένους γονείς τους, εάν έχουν υποβληθεί σε αρνητικό τεστ PCR COVID-19 το νωρίτερο 72 ώρες πριν από την περιοχή άφιξης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτήσουν πρόσθετα τεστ μετά την άφιξη.
Τα μη απαραίτητα ταξίδια ανεξάρτητα από την ατομική κατάσταση εμβολιασμού επιτρέπονται επί του παρόντος από 7 χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση. Ο κατάλογος αυτός αποφασίζεται από το Συμβούλιο βάσει επιδημιολογικών κριτηρίων που περιέχονται στην παρούσα σύσταση. Η Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση των κριτηρίων, ώστε να ληφθούν υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον θετικό αντίκτυπο των εκστρατειών εμβολιασμού. Η πρόταση είναι να αυξηθεί το κατώτατο όριο του 14-ημερών αθροιστικού ποσοστού ειδοποίησης περιστατικών COVID-19 από 25 σε 100.
Αυτό παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τον τρέχοντα μέσο όρο της ΕΕ, που είναι πάνω από 420. Το προσαρμοσμένο κατώτατο όριο θα πρέπει να επιτρέπει στο Συμβούλιο να επεκτείνει τον κατάλογο των χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού, με την επιφύλαξη μέτρων που σχετίζονται με την υγεία, όπως τεστ ή / και καραντίνα. Όπως τώρα, το Συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάζει αυτόν τον κατάλογο τουλάχιστον κάθε 2 εβδομάδες.
Αίρονται σταδιακά οι περιορισμοί
Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη προχωρά σε σταδιακή άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό, εν μέσω σταθεροποιήσης του τρίτου κύματος και παρά την προειδοποίηση του ΠΟΥ να μη βιαστούν οι ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν σε άρση των μέτρων.
Tην ίδια ώρα, χάος επικρατεί στην Ινδία, η οποία πλέον ξεπέρασε το Μεξικό και κατατάσσεται πλέον τρίτη στον κόσμο με 218.959 νεκρούς από covid-19, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (576.722 νεκροί) και τη Βραζιλία (407.639 θάνατοι).
Ιταλία: Στα 5.948 τα κρούσματα το τελευταίο σαρανταοκτάωρο, 256 οι νεκροί
Το τελευταίο σαρανταοκτάωρο στην Ιταλία τα περιστατικά κορvνοϊού είναι 5.948 και 256 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Χθες τα κρούσματα ήταν 9.148, με 144 θανάτους.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 121.872 διαγνωστικά τεστ, το 4,9% από τα οποία προέκυψε θετικό. Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5,8%.
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας οι ασθενείς είναι 34 λιγότεροι από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους βρίσκονται 50 περισσότεροι ασθενείς. Η αύξηση αυτή όμως, μπορεί να οφείλεται και στην αργία της Πρωτομαγιάς, διότι ενδέχεται να μην μπόρεσαν, όλοι οι θεραπευμένοι ασθενείς, να πάρουν εξιτήριο.
Σήμερα τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στην περιφέρεια της Καμπανίας (959) με πρωτεύουσα την Νάπολη, ενώ ακολουθούν η Σικελία (734) και το Λάτιο (661) με κύρια πόλη την Ρώμη.
Παράλληλα, ο στρατηγός Francesco Filiolo, ο οποίος είναι επικεφαλής της εκστρατείας εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα ότι οι ιταλικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο (βάσει των αποτελεσμάτων νέων ερευνών) να επεκτείνουν την χορήγηση του εμβολίου της Astrazeneca κατά του κορωνοϊού και σε πολίτες ηλικίας μικρότερης των 60 ετών.
Ο Filiolo πρόσθεσε ότι στόχος της όλης εκστρατείας είναι ο όσο γίνεται ταχύτερος εμβολιασμός του πληθυσμού, χρησιμοποιώντας όλα τα εμβόλια που οι ιταλικές υγειονομικές αρχές έχουν στην διάθεσή τους.
Ανοίγουν Γαλλία και Ιταλία
Με το Ηνωμένο Βασίλειο να ξανανοίγει τις δραστηριότητές του μετά από μια πολύ επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία, και η Γαλλία επιδιώκει να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Παρόλο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα από τα υψηλότερα επιδημιολογικά φορτία σε σχέση με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη, η Γαλλία ανακοίνωσε τη στρατηγική εξόδου από το lockdown, που προβλέπει πλήρες άνοιγμα έως τις 30 Ιουνίου (εκτός από τα νυχτερινά κέντρα).
Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αρχίζουν ήδη να επιστρέφουν στα σχολεία τη Δευτέρα (3/5).
Η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, εμπορικά καταστήματα και πολιτιστικοί χώροι θα ανοίξουν εκ νέου στα μέσα Μαΐου με υγειονομικά πρωτόκολλα.
Από τις αρχές Ιουνίου, τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα διέπουν την είσοδο σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας - αυτή τη στιγμή ορίζεται στις 7 μμ - ωθείται σταδιακά αργότερα πριν εκπνεύσει στις 30 Ιουνίου.
Η Ιταλία, η οποία όπως η Γαλλία βρίσκεται σε φάση ύφεσης της πανδημίας, άνοιξε την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους στα ¾ των περιοχών της με απαγόρευση κυκλοφορίας στις 10 το βράδυ.
Προηγουμένως, ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, τα εστιατόρια έπρεπε να κλείσουν στις 6 μ.μ.
Οι πολιτιστικοί χώροι άνοιξαν ξανά ταυτόχρονα με χωρητικότητα 50%, ενώ οι αθλητικοί χώροι και τα λούνα παρκ θα ξεκινήσουν να λειτουργούν αργά από την 1η Ιουλίου.
Όπως μεταδίδει το Euronews, μετά από μήνες περιορισμών, οι καφετέριες στη Βενετία άνοιξαν και πάλι. Είναι το πρώτο Σαββατοκύριακο που η Βενετία χαρακτηρίζεται ως κίτρινη ζώνη δηλαδή χαμηλού κινδύνου για Covid.
Με τη χρωματική κωδικοποίηση της ιταλικής κυβέρνησης μεγάλο τμήμα της χώρας απολαμβάνει χαλάρωση των περιορισμών μετά από μια πτώση στο ποσοστό των κρουσμάτων.Ωστόσο, έξι περιοχές εξακολουθούν να υπόκεινται σε αυστηρά μέτρα, όπως η μικρή κοινότητα Bella Farnia στην κεντρική Ιταλία, η οποία μπήκε στην κόκκινη ζώνη καθώς 80 άτομα βρέθηκαν σε Covid-19.
Αυτήν τη στιγμή η Ισπανία και η Γερμανία βλέπουν πως ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 9.160 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.425.982, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα το Ινστιτούτο Robert Koch, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Ταυτόχρονα υπέκυψαν ακόμη 84 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 83.276 νεκρούς.
Ενώ η Γερμανία δεν έχει ορίσει μια άλλη ολοκληρωμένη στρατηγική ανοίγματος μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια στις αρχές Μαρτίου, η Ισπανία έθεσε ένα νέο ορόσημο την 30η Ιουνίου για ένα νέο άνοιγμα, αλλά θα επιμείνει στη μέθοδο να επιτρέψει στις περιφέρειες να αποφασίσουν τις λεπτομέρειες για την ημερομηνία.
Παρόμοιο με το ιταλικό σχέδιο, αλλά σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Γαλλίας, τα σχολεία θα παραμείνουν ως επί το πλείστον κλειστά στην Ισπανία έως το φθινόπωρο.
Όπως αναφέρει λεπτομερώς η Statista, σύμφωνα με τους αριθμούς του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία βίωσαν τα τρίτα κύματά τους στις αρχές του έτους και σύντομα διαδοχικά με τα δεύτερα κύματα της πτώσης.
Ενώ η μάχη του Ηνωμένου Βασιλείου με την παραλλαγή B117 και η επακόλουθη επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού επέφεραν ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα η κατάσταση στις υπόλοιπες μεγάλες χώρες της Ευρώπης δείχνει πιο περίπλοκη.
Η Γαλλία ήταν μια από τις πρώτες στην Ευρώπη που εφάρμοσε ένα δεύτερο lockdown στα τέλη Οκτωβρίου, αλλά ήταν πιο διστακτική κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος.
Η χώρα έκλεισε για τρίτη φορά από τα μέσα Μαρτίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε lockdown για δεύτερη και τρίτη φορά, μία φορά το φθινόπωρο και μία φορά στις αρχές του 2021.
Η Γερμανία πέρασε από τα δύο κύματα της πανδημίας χωρίς να εξέλθει ποτέ από το δεύτερο lockdown το οποίο ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου, αλλά έγινε πιο αυστηρό στις 16 Δεκεμβρίου.
Η Ιταλία, όπως και η Ισπανία, συνέχισε να βασίζεται σε ένα περιφερειακό σύστημα lockdown.
Χάος στην Ινδία: Σχεδόν 370.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, 3.417 θάνατοι
Επρόκειτο για τη δωδέκατη συνεχόμενη ημέρα που επιβεβαιώθηκαν πάνω από 300.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού στο γιγαντιαίο κράτος της Ασίας.
Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 3.417 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να φθάνει τους 218.959 νεκρούς.
Με άλλα λόγια, η Ινδία ξεπέρασε το Μεξικό και κατατάσσεται πλέον τρίτη στον κόσμο σε αυτόν τον μακάβριο κατάλογο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (576.722 νεκροί) και τη Βραζιλία (407.639 θάνατοι).
Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας θεωρούν πολύ υποτιμημένους τους επίσημους αριθμούς: εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα, είναι από πενταπλάσιοι μέχρι δεκαπλάσιοι στο κράτος των 1,35 δισ. κατοίκων.
Αμέτρητα νοσοκομεία είναι πλήρη, τα αποθέματα ιατρικού οξυγόνου για να σωθεί η ζωή των διασωληνωμένων ασθενών είναι λιγοστά – όπου υπάρχουν –, νεκροτομεία και κρεματόρια ξεχειλίζουν θύματα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα.
Τουλάχιστον 11 ομόσπονδα κράτη και περιοχές επιβάλλουν κάποιου είδους περιοριστικά μέτρα στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού, όμως η κυβέρνηση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού Narendra Modi επιθυμεί διακαώς να αποφύγει την κήρυξη lockdown σε εθνικό επίπεδο, φοβούμενη τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία.
Το σαρωτικό, φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αποτελεί μακράν τη σοβαρότερη κρίση που καλείται να διαχειριστεί ο Ναρέντρα Μόντι αφότου ανέλαβε ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας, το 2014.
Ο Modi επικρίνεται διότι δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση, αλλά και διότι επέτρεψε εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειονότητά τους χωρίς μάσκες ούτε τήρηση της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης, να συμμετάσχουν σε μαζικές συναθροίσεις με την ευκαιρία ινδουιστικών εορτών αλλά και των προεκλογικών συγκεντρώσεων σε πέντε ομόσπονδα κράτη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Επιτροπή επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης είχε προειδοποιήσει την κεντρική κυβέρνηση ήδη στις αρχές Μαρτίου πως στη χώρα άρχιζε να εξαπλώνεται νέα, πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή του SARS-CoV-2, επιβεβαίωσαν πέντε από τα μέλη της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Παρά την προειδοποίηση αυτή, οι τέσσερις από τους επιστήμονες σημείωσαν πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εξέτασε καν το ενδεχόμενο να επιβάλλει πιο αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τη διασπορά.
Διεθνής βοήθεια, από τις ΗΠΑ, από τη Γαλλία
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα στείλει άλλες περίπου 1.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής στην Ινδία. Οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών, ο Boris Johnson και ο Narendra Modi προγραμματίζεται να έχουν τηλεφωνική συνδιάλεξη αύριο Τρίτη.
Η επιλεγόμενη ινδική παραλλαγή του νέου κορονοϊού έχει πλέον εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 17 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανάμεσά τους στη Βρετανία, στην Ελβετία, στο Ιράν και – όπως ανακοινώθηκε χθες – στο Μεξικό. Πολλές κυβερνήσεις αποφάσισαν να κλείσουν μέχρι νεοτέρας τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από την Ινδία.
Pfizer: Σε συνομιλίες με Ινδία για ταχεία έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό
Σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ινδίας για «ταχεία διαδικασία έγκρισης» του εμβολίου για τον κορωνοϊό βρίσκεται η Pfizer.
Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Albert Bourla, ανακοινώνοντας μια δωρεά φαρμάκων αξίας άνω των 70 εκατ. δολ..
«Δυστυχώς το εμβόλιό μας δεν έχει καταχωρισθεί στην Ινδία μολονότι η αίτησή μας υποβλήθηκε πριν από μήνες», σημείωσε ο Bourla.
«Συζητάμε τώρα με την ινδική κυβέρνηση μια ταχεία διαδικασία έγκρισης για να καταστεί το εμβόλιό μας των Pfizer/BioNTech διαθέσιμο για χρήση στην χώρα», πρόσθεσε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών