γράφει : Νίκος Θεοδωρόπουλος
Τίτλοι τέλους για τη λεόντειο συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛΠΕ να διορίζει τα επτά από τα εννέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου από το 2003 μέχρι σήμερα.
Μετά από 18 χρόνια κυριαρχίας του Δημοσίου λαμβάνει τέλος με την υλοποίηση του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης ανωνύμων εταιρειών, με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία να σημειωθεί θα τίθεται σε εφαρμογή στις 17 Ιουλίου του 2021.
Ο νομοθέτης εξαίρεσε μόνο την Τράπεζα της Ελλάδας από την υποχρέωση εφαρμογής των διατάξεων του νόμου ως εταιρεία ειδικού σκοπού.
Η συμφωνία του 2003 ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο με την εταιρεία Paneuropean OIL συμφερόντων του Σπύρου Λάτση για τον διορισμό μελών στο ΔΣ εισέρχεται σε νέα εποχή χάρη στην εταιρική διακυβέρνηση που ορίζει την εκλογή μελών των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών από τη γενική συνέλευση των μετόχων.
Το όραμα των ΕΛΠΕ την πενταετία 2020 - 2025
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ Ανδρέας Σιαμίσιης σε δικτυακή συνέντευξη δύο ωρών αιτιολόγησε την αναγκαιότητα των αλλαγών στο καταστατικού της εταιρείας λόγω εφαρμογής του νόμου 4706/2020 δίνοντας απαντήσεις σε ερωτήματα για όσα γράφονται στο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για τις εξελίξεις στα ΕΛΠΕ όπως και για την κυριαρχία του Σπύρου Λάτση στην εταιρεία.
Ο διευθύνων σύμβουλος προσδιόρισε το όραμα των ΕΛΠΕ για την πενταετία 2020-2025, τα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους έως 4 δις ευρώ.
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους σε εργασιακά θέματα , επισημαίνοντας ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών των ΕΛΠΕ Α.Ε αλλά δεν μπορούν να συμμετέχουν στην εταιρεία που θα λειτουργεί ως ομπρέλα.
Το διοικητικό συμβούλιο δεν ανήκει στον Λάτση
Ο κ. Σιαμίσιης διευκρίνισε ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν ανήκει στο έναν ή τον άλλον μέτοχο και ανήκει στην εταιρεία που φιλοδοξεί και προσπαθεί τη μεγιστοποίηση της αξίας της εταιρείας για όλους ( μετόχους και εργαζόμενους).
Αναγνώρισε ότι η διοίκηση δεν εμπλέκεται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μετόχων, οι οποίοι θα κληθούν στη γενική συνέλευση της Πέμπτης 20 Μάιου να πάρουν θέση επί των προτεινόμενων αλλαγών του καταστατικού.
Επανέλαβε ότι το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να εφαρμόσει τις διατάξεις του νόμου περί εταιρικής διακυβέρνησης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τη νομοθεσία οι βασικοί μέτοχοι μπορούν να εισηγηθούν τη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου και θα επικρατήσει εκείνη όπως και τα μέλη που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους ψήφους στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας τον ερχόμενο Ιούνιο.
Δεν τίθεται ζήτημα μεταφοράς έδρας των ΕΛΠΕ.
Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα μεταφοράς έδρας της εταιρείας.
Η νέα οργανωτική δομή της εταιρείας θα οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες και πιθανότατα να χρειαστεί να δημιουργηθεί μία εταιρεία Συμμετοχών που θα εντάξει υπό το έλεγχο της όλες τις θυγατρικές της. Άφησε ανοιχτό το θέμα της ονομασίας της νέας εταιρείας ακόμη και της βελτίωσης του branding στην αγορά.
Επενδύσεις από 3,5 έως 4 δισ. ευρώ
Η διοίκηση των ΕΛΠΕ σχεδιάζει επενδύσεις έως 4 δις ευρώ εκ των οποίων το 50% θα κατευθυνθεί στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των καυσίμων για τη μείωση των ρύπων κατά 50% έως το 2030 και το υπόλοιπο 50% θα πάει στις νέες τεχνολογίες όπως είναι το υδρογόνο , τα βιοκαύσιμα κα στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα.
Δεν τίθεται θέμα αλλαγής μετοχικής σύνθεσης.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής μετοχικής σύνθεσης και τόνισε ότι δεν προτίθεται να μειώσει τη συμμετοχή του το Ελληνικό Δημόσιο.
Πάντως κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις δραστηριότητες των ΕΛΠΕ στην έρευνα και παραγωγής υδρογονανθράκων και σύντομα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών