Tο ελληνικό χρέος είναι υψηλό αλλά παραμένει βιώσιμο επανέλαβε σήμερα από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής του ESM K. Regling τονίζοντας ότι η αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους στις χώρες της ευρωζώνης ήταν η σωστή απάντηση στην πανδημία.
Για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθοριστικοί παράγοντες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, είναι η εδραίωση ισχυρής ανάπτυξης με τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με το «σωστό μήνυμα» από την πλευρά της κυβέρνησης προς τις αγορές με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Κάτω από όλες τις συνθήκες, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί κανονικά το χρέος της για πολλά πολλά χρόνια , διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Δημήτρης Τσάκωνας, έχοντας νωρίτερα περιγράψει πως οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε απολύτως διαχειρίσιμα επίπεδα για δεκαετίες και πως μέσα στην πανδημία η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να «χτίσει» καμπύλη ομολόγων.
Σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα, τα ταμειακά διαθέσιμα των 33 δισ. ευρώ αρκούν για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα 3-4 χρόνια ακόμα και εάν το δημόσιο δεν δανειζόταν ούτε ένα ευρώ από τις αγορές για αυτό το διάστημα.
Η τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου από την πλευρά της, αναγνώρισε πως ναι μεν το ύψος του χρέους είναι ένας σημαντικός παράγοντας αλλά το ύψος των δαπανών εξυπηρέτησής του είναι σημαντικότερος και επικαλούμενη τη συμφωνία του Eurogroup το καλοκαίρι του 2018 αλλά και το μαξιλάρι διαθεσίμων, σημείωσε πως το χρέος είναι βιώσιμο και φαίνεται πως θα παραμείνει.
Χρειαζόμαστε όμως, πρόσθεσε ποιότητα και διάρκεια στην ανάπτυξη και «εδώ αρχίζει η διαφωνία».
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου «η ανησυχία μας είναι ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν είναι συνεκτικό, δεν στοχεύει σε ποιοτική και μακράς διαρκείας ανάπτυξης, δεν γιατρεύει τις πληγές της κρίσης» ενώ έθεσε και το στοιχείο της αβεβαιότητας αναφορικά με την επικείμενη τροποποίηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Ερώτημα αν θα επιστρέψουμε στους αυστηρούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας ή θα υπάρξει ελαστικοποίηση.
Το χρέος είναι πολύ πιο βιώσιμο σε σχέση με 12 χρόνια πριν, σημείωσε στο ίδιο πάνελ ο πρόεδρος της Eurobank Γιώργος Ζανιάς αναδεικνύοντας τη συμβολή της αντίδρασης των κεντρικών τραπεζών στη διαχείριση της πανδημικής κρίσης , με τις αποφάσεις τους να διοχετεύσουν άφθονη ρευστότητα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών