Η βρετανική τράπεζα επισημαίνει τον κίνδυνο όσον αφορά το κόστος εξυπηρέτηση του χρέους ιδιαίτερα για τις αναδυόμενες οικονομίες
Καθώς το κόστος δανεισμού παγκοσμίως αναμένεται να διατηρηθεί στα σημερινά χαμηλά επίπεδα το προσεχές διάστημα, αυτό που θα αρχίσει να αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα τα επόμενα έτη είναι τα ολοένα και υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους, επισημαίνει η Barclays σε έκθεσή της, διακρίνοντας τη Βραζιλία ως την χώρα με τον μεγαλύτερο κίνδυνο ως προς τις αναπτυκιακές και τη βιωσιμότητα του χρέους της τα στοιχεία της οποίας επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 25 Μαΐου 2021.
Κρατούσα λογική
Η Barclays καταγράφει την αντίθεσή της στη γενικότερα επικρατούσα θέση ότι «δεν είναι αρνητικό φαινόμενο τα υψηλά επίπεδα χρέους», την οποία προβάλουν αρκετοί παγκόσμιας κλάσης οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, που διατείνονται ότι οι χώρες θα πρέπει να προβούν σε μαζικά προγράμματα δημοσίων επενδύσεων προκειμένουν να στηρίξουν τις οικονομίες από την κρίση του κορωνοϊού – σε αντίθεση με τη συμβατική λογική που θεωρεί τα υψηλά χρέη ριψοκίνδυνα.
Χρηματοπιστωτική κρίση
Ενώ λοιπόν αναγνωρίζει ότι η μείωση των επιτοκίων από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έχει θωρακίσει τις οικονομίες από τους κινδύνους που απορρέουν από τα υψηλά επίπεδα χρέους, η έκθεση της βρετανικής τράπεζες κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι βρισκόμαστε σε άλλη φάση του οικονομικού κύκλου.
Επισημαίνοντας τον κίνδυνο ειδικά για τις αναδυόμενες οικονομίες, η Barclays θεωρεί ότι τα «όρια στην αύξηση του χρέους θα πρέπει να υπάρχουν».
Ανάπτυξη
«Τα επιτόκια δεν πρόκειται να υποχωρήσουν περαιτέρω, αυτό όμως ισχύει για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτό θα πλήξει την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους, ειδικά στις αναδυόμενες οικονομίες με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», αναφέρεται στην έκθεση.
Τουρκία
Εκτός από το παράδειγμα της Βραζιλίας, που την θεωρεί ευάλωτη σε μία ετήσια πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 8%, η Barclays επικαλείται και την Τουρκία, όπου το χαμηλό δημόσιο χρέος αντισταθμίζεται από τα υψηλά επίπεδα του ιδιωτικού χρέους, με κίνδυνο τα χρέη αυτά να ασκούν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό.
Βιώσιμα και μη
Επισημαίνεται ότι βασική διαφορά μεταξύ βιώσιμων και μη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες ήταν ότι οι τελευταίες είχαν υιοθετήσει ήδη πραγματικά - ή προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό - επιτόκια στο ανώτερο άκρο του εύρους που καταγράφηκε μεταξύ 2005 και 2017, ενώ το αντίθετο ισχύει για την ομάδα με βιώσιμα οικονομικά.
Προβλέψεις Fitch
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Fitch έχει προβλέψει ότι το παγκόσμιο χρέος θα εκτιναχθεί στα 95 τρισ. δολάρια έως το τέλος του 2022, που σημαίνει αύξηση ρεκόρ 40% σε ονομαστικούς όρους συγκριτικά με τα προ του Covid-19 επίπεδα του 2019.
Το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) τοποθετεί το παγκόσμιο χρέος στα 289 τρισ.δολάρια στα τέλη του πρώτου τριμήνου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών