Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αναβαθμισμένος ο Erdogan με συναντήσεις κορυφής στο ΝΑΤΟ (14/6) - Στο περιθώριο ο Μητσοτάκης, βλέπει μόνο Johnson

Αναβαθμισμένος ο Erdogan με συναντήσεις κορυφής στο ΝΑΤΟ (14/6) - Στο περιθώριο ο Μητσοτάκης, βλέπει μόνο Johnson
O Erdogan θα συναντηθεί με Biden, Merkel, Johnson, ίσως και με Macron - Στις 16:00 συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο
Σχετικά Άρθρα

Για ακόμα μία φορά τα γεγονότα διαψεύδουν την ελληνική πλευρά, που τους τελευταίους μήνες προσπαθεί να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί από ΗΠΑ και ΕΕ.
Όπως προκύπτει από τις εξελίξεις ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, κάθε άλλο παρά απομονωμένος είναι. Αντιθέτως... ο ρόλος του έχει αναβαθμιστεί σε αντίθεση με της Ελλάδας, που παρά τον διπλωματικό μαραθώνιο του Νίκου Δένδια, δεν φαίνεται να έχει καταφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Ο ρόλος του Erdogan αναβαθμίζεται και οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (14/6/2021) αποτελούν τρανή απόδειξη. Ειδικότερα, o Erdogan θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, αλλά και τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson. Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει την πρώτη -μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές- δια ζώσης συνάντηση με τον Joe Biden, ενώ δεν αποκλείεται και μια συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron.
Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντηθεί -εκτός από τον ίδιο τον Erdogan- μόνο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson, καθώς -επί του παρόντος- δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του με την Angela Merkel ή τον Emmanuel Macron.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Angela Merkel γύρισε για ακόμα μία φορά την πλάτη στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ακόμα ένα «όχι» στη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Εν τω μεταξύ, «κλείδωσε» και η ώρα συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Recep Tayyip Erdogan, που επίσης θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα (14/6/2021) στο περιθώριο της Συνόδου ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί περί τις 16:00 (ώρα Βρυξελλών).

Το μήνυμα της Αθήνας ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη με Erdogan

Έπειτα από μία περίοδο κρίσεων και προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο, Μητσοτάκης και Erdogan θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.
Τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες- θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
«Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, περί τις 16.00 ώρα Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Tayyip Erdogan.
Πάγια θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί.
Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα» δήλωσε η κ. Πελώνη κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Η ίδια συνέχισε λέγοντας «διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν.
Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες.
Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα.
Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε.
Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα.
Το ίδιο θα κάνει και τώρα».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανάλεβε το πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς για τερματισμός των προκλήσεων και της εχθρικής ρητορικής.
«Η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων.
Προσβλέπουμε σε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς.
Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας: τους τελευταίους μήνες είχαμε επανέναρξη και δύο γύρους διερευνητικών επαφών, πολιτικές διαβουλεύσεις σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, ανταλλαγές επισκέψεων των υπουργών Εξωτερικών.
Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουτουρκικών σχέσεων, περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό είναι καταγεγραμμένο και σε σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία και ότι η συνάντηση αυτή στο ανώτατο επίπεδο θα είναι μια ευκαιρία για ένα περαιτέρω βήμα στις διμερείς σχέσεις».

Το… nein της Merkel στον Μητσοτάκη

Ο δεύτερος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη (23 Ιουνίου) έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς που δεν φαίνεται να πείθεται από τις δικαιολογίες του Βερολίνου, ότι η Ελλάδα αποκλείστηκε διότι προσκλήθηκαν μόνο οι χώρες που είχαν παραστεί και στην πρώτη Διάσκεψη.
Υπενθυμίζεται στην πρώτη Διάσκεψη, το Βερολίνο δεν προσκάλεσε τη χώρα μας με τη δικαιολογία ότι η συνάντηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ελληνοτουρκική αντιπαράθεση εξαιτίας της υπογραφής του τουρκο-λιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Στην... άκρη οι διαφορές Γαλλίας με Τουρκία

Εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι ο Macron έχει αποφασίσει να… βάλει στην… άκρη τις διαφορές του με τον Erdogan.
Άγκυρα και Παρίσι είχαν βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης για σειρά ζητημάτων τους τελευταίους μήνες, μεταξύ άλλων για τη Λιβύη, τη Συρία και τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο Γάλλος ομόλογός του έχουν ανταλλάξει φραστικά πυρά αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, όλα αυτά φαίνεται πως έχουν… ξεχαστεί από τις 2 Μαρτίου, όταν Macron και Erdogan είχαν τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, οι διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία με επίκεντρο τη Λιβύη έχουν αμβλυνθεί από την ημέρα που ορκίστηκε η νέα λιβυκή κυβέρνηση.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η Γαλλία έχει διάθεση συνεργασίας με την Τουρκία στην Αφρική καθώς οι διαφορές τους αμβλύνονται, ενώ οι διμερείς σχέσεις θα συζητηθούν αναλυτικά στη συνάντηση των δύο ηγετών τους στο περιθώριο της συνόδου του NATO την ερχόμενη εβδομάδα.

Η συνάντηση Erdogan με Biden

Οι Biden και Erdogan θα έχουν την πρώτη δια ζώσης συνάντηση από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέλαβε τα καθήκοντά του, και η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Αφγανιστάν, καθώς «σημαντικές διαφορές» που υφίστανται μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας, δήλωσε τη Δευτέρα (7/6/2021) ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, σε συνέντευξη στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT Haber, σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο για την Τουρκία και τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν συνεργασία, καθώς παραμένουν διαφωνίες επί σειρά θεμάτων, προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να λάβουν αμοιβαία μέτρα για να βελτιώσουν τις τεταμένες μεταξύ τους σχέσεις.
Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, διαβεβαίωσε ότι ο Biden θα θέσει ευθέως στον Erdogan το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες περιλαμβάνονται οι τουρκικές προκλήσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Robert Menendez, ο Blinken δήλωσε ότι ενστερνίζεται τις ανησυχίες του γερουσιαστή για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα και χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «βαθύτατα προβληματικές».
Παράλληλα ο γερουσιαστής Blinken κατέθεσε νομοσχέδιο για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Αθήνας, όπου προβλέπεται η άμεση παράδοση εξοπλισμών στη χώρα μας, στο πλαίσιο νέας αμυντικής συμφωνίας, αλλά και η άμεση προμήθεια της Ελλάδας με F-35 εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα.
Τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Σε περίπτωση που η Αθήνα πράγματι προχωρήσει σε παραγγελία των μαχητικών, αυτά θα παραδοθούν δίχως καθυστέρηση. Πρόκειται και για τα F-35 που προορίζονταν αρχικά για την Άγκυρα.  Ειδικότερα, η  Τουρκία είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 μαχητικά και έφτιαχνε ανταλλακτικά για την παραγωγή τους, αλλά απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα το 2019 αφότου αποφάσισε να αγοράσει τους S-400 από τη Ρωσία.
Ακόμα και σήμερα αυτό παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφευγε ακόμα και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, αν και ο τελευταίος την είχε επιδιώξει με αφορμή την εκλογή Biden. Αντιθέτως, ο Biden επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Erdogan για να τον ενημερώσει ότι θα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Αγκάθι οι S-400

Την ίδια στιγμή, αγκάθι στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας αποτελούν οι S-400.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του State Departmemt, η απόκτηση των S-400 από την Τουρκία αντιβαίνει άμεσα στις νατοϊκές δεσμεύσεις, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και της Συμμαχίας και υπονομεύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα.
«Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει» σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με το ζήτημα της παραμονής του ρωσικού συστήματος S-400 στην Τουρκία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης