Κίνα: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση η Fitch Ratings
Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί 8,4% το 2021 και 5,5% το 2022.
Η κινεζική οικονομία έχει εισέλθει σε ώριμο στάδιο στην ανάκαμψη της πανδημίας, μετά την πρώιμη επιτυχία της χώρας στον περιορισμό των ιών.
Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 18,3% σε ετήσια βάση το 1ο 21ο έτος (0,6% qoq εποχικά προσαρμοσμένο), από 6,5% σε ετήσια βάση το 4ο 20, εν μέρει λόγω του βασικού αποτελέσματος από το κλείσιμο του περασμένου έτους.
Οι δείκτες δραστηριότητας έχουν αναμειχθεί από τότε, αλλά σε γενικές γραμμές δείχνουν κάπως πιο αργή εγχώρια ζήτηση, που αντισταθμίζεται από την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και τη μεταποιητική παραγωγή εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.
Η Fitch προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 8,4% το 2021 (2020: 2,3%) και 5,5% το 2022, η οποία θα συνεχίσει να τοποθετεί την Κίνα μεταξύ των οικονομιών με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο.
Η πολιτική «μηδενικής ανοχής» της Κίνας έναντι των εγχώριων λοιμώξεων από Covid έχει διατηρήσει τα κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα από τα μέσα του 2020 και τα πρόσφατα κρούσματα περιορίστηκαν γρήγορα μέσω τοπικών κλειδωμάτων και μαζικών δοκιμών.
Αυτή η προσέγγιση υποδηλώνει ότι είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω μεμονωμένες κλειδαριές, κατά την άποψη του Fitch, και ότι τα σύνορα της Κίνας θα μπορούσαν να παραμείνουν κλειστά για συνηθισμένα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους και για αναψυχή για κάποιο χρονικό διάστημα, ίσως μέχρι τα μέσα του 2022.
Αναμένουμε ωστόσο ότι ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη θα είναι περιορισμένος λόγω της μεγάλης εγχώριας αγοράς της Κίνας και της συνεχιζόμενης επιτυχίας στον περιορισμό των εστιών χωρίς να δημιουργηθούν σημαντικές οικονομικές διαταραχές.
Περισσότερο από το 40% του πληθυσμού εμβολιάστηκε με εγχώρια παραγόμενα εμβόλια (με έως τώρα 1,17 δισεκατομμύρια δόσεις), αν και φαίνεται απίθανο αυτό να έχει βραχυπρόθεσμες συνέπειες για το άνοιγμα των συνόρων, δεδομένης της εμφάνισης «παραλλαγών ανησυχίας» Παγκόσμιος.
Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει υποστηρικτική
Η κυβέρνηση υπογράμμισε στην ετήσια σύνοδο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου τον Μάρτιο ότι θα υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση για την απόσυρση των δημοσιονομικών κινήτρων για να εξασφαλίσει τη συνεχή ανάκαμψη της οικονομίας από το σοκ του κορωνοϊού.
Ο επίσημος στόχος για το έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε σε 3,2% του ΑΕΠ το 2021, από πάνω από 3,6% το 2020.
Σε ενοποιημένη βάση Fitch, που περιλαμβάνει δαπάνες υποδομής και άλλες επίσημες δημοσιονομικές δραστηριότητες που δεν εμπίπτουν στον πρωταρχικό στόχο, προβλέπουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριστεί σε 7,4% φέτος, από 8,9% το 2020.
Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τα επίπεδα προ-πανδημίας της Κίνας, αλλά σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τον προσεκτικό ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης που αναμένει ο Fitch παγκοσμίως φέτος.
Υπολογίζουμε ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί σε περίπου 55% το 2021, κατά λιγότερο από 2% το 2020 παρά το αυξημένο έλλειμμα, δεδομένης της προσδοκίας μας για ανάκαμψη στην αύξηση του ΑΕΠ.
Τα επίσημα δημοσιονομικά αποτελέσματα και οι βασικές μετρήσεις δημόσιου χρέους υποτιμούν τον βαθμό των υποκείμενων δημοσιονομικών κινδύνων λόγω των μεγάλων οιονεί φορολογικών δραστηριοτήτων, κατά την άποψη του Fitch.
Το Εθνικό Ίδρυμα Οικονομικών και Ανάπτυξης εκτιμά ότι οι μη χρηματοοικονομικές εταιρικές υποχρεώσεις ανέρχονται στο 161,4% του ΑΕΠ από το τέλος του 1ου 21ου21, εκ των οποίων περίπου τα δύο τρίτα αντιστοιχούν σε κρατικές επιχειρήσεις.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά συνεχίζουν να αναλαμβάνουν υψηλά επίπεδα σιωπηρής υποστήριξης για οντότητες που σχετίζονται με την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με αδύναμα αυτόνομα πιστωτικά προφίλ, όπως αντικατοπτρίζονται στα spreads ομολόγων για οχήματα χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Πολλές πολιτικές έχουν θεσπιστεί για τον περιορισμό αυτών των αντιλήψεων, αλλά σε περίπτωση σημαντικού πιστωτικού γεγονότος, ο Fitch πιστεύει ότι οι προσπάθειες των αρχών να δώσουν προτεραιότητα στη μακροοικονομική σταθερότητα θα είχαν ως αποτέλεσμα την κρυστάλλωση ορισμένων οιονεί δημοσιονομικών υποχρεώσεων στον κυρίαρχο ισολογισμό της Κίνας.
Η υποστήριξη της νομισματικής πολιτικής υποχωρεί, ακόμη και αν δεν υπάρχουν επίσημες προσαρμογές επιτοκίων πολιτικής.
Ο ρυθμός αύξησης της πιστωτικής προσαρμογής Fitch επιβραδύνθηκε σε 10,2% σε ετήσια βάση τον Μάιο, κάτω από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και μειώθηκε κατά 3% από τα τέλη του 2020. Αυτό συνεπάγεται ότι ο δείκτης μόχλευσης σε ολόκληρη την οικονομία θα μειωθεί φέτος, αφού αυξηθεί απότομα στο περίπου 270% του ΑΕΠ το 2020.
Οι αρχές έχουν εκφράσει την επιθυμία να αναπροσαρμόσουν τα προ-πανδημικά μέτρα χρηματοοικονομικού κινδύνου, αλλά με ευαίσθητες στις πιστωτικές περιοχές περιοχές επιβράδυνση της οικονομίας, μένει να δούμε αν θα διατηρηθούν αυστηρότερες ρυθμίσεις πολιτικής.
Η Fitch θεωρεί την πρόσφατη αύξηση των τιμών παραγωγού ως μεταβατική και δεν αναμένει ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πρωταρχικό πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή ούτε στις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής.
Η Κίνα είναι ένας μεγάλος καθαρός εξωτερικός πιστωτής σε κυρίαρχη και σε ολόκληρη την οικονομία βάση, σε ένα Fitch που προέβλεπε 17,4% και 20,4% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, στα τέλη του 2021.
Η απόδοση των εξαγωγών υπήρξε εξαιρετική σε όλη την πανδημία, ενώ οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί οδήγησαν σε απότομη μείωση των εισαγωγών υπηρεσιών.
Ως αποτέλεσμα, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε στο 1,8% του ΑΕΠ το 2020, υπερδιπλασιάζοντας το επίπεδο του 2019 και η Fitch αναμένει περαιτέρω αύξηση στο 2,0% φέτος.
Αυτές οι τάσεις, παράλληλα με την επιτάχυνση των εισροών ξένου χαρτοφυλακίου, συνέβαλαν στην ανατίμηση του κινεζικού γιουάν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά το προηγούμενο έτος και μια μέτρια αύξηση των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων σε 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα τέλη Μαΐου 2021.
Γεωπολιτικές εντάσεις
Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ της Κίνας και ορισμένων σημαντικών οικονομιών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν συνεχιστεί για ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εθνική ασφάλεια και ο στρατηγικός ανταγωνισμός.
Εν μέρει ως αποτέλεσμα, οι κινεζικές αρχές έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στην πολιτική «διπλής κυκλοφορίας», η οποία επιδιώκει να ενισχύσει την εξάρτηση της χώρας από την εγχώρια ζήτηση και την καινοτομία ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης.
Μέχρι στιγμής, οι αυξημένες εντάσεις δεν είχαν σημαντική επίπτωση στην εκτεταμένη ανάπτυξη των παγκόσμιων επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα ούτε στους τεράστιους δεσμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Εάν οι παράγοντες αυτοί αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, ο δυνητικός αντίκτυπος στην αξιολόγηση της κυριαρχίας θα εξαρτηθεί τελικά από την επιλεγμένη απόκριση πολιτικής των αρχών και από το εάν μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει τις προκύπτουσες αρνητικές πιέσεις στη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη χωρίς να διαβρώσει τα πιστωτικά βασικά στοιχεία της Κίνας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών