Τα τελευταία χρόνια οι κεντρικές τράπεζες εισέρχονται όλο και περισσότερο στη συζήτηση για πολλά άλλα θέματα, όπως η δημοσιονομική πολιτική, η κοινωνική δικαιοσύνη, η φυλή, τα θέματα φύλου, η αλλαγή του κλίματος και η ανισότητα
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση της Deutsche Bank, υπενθυμίζοντας ότι η βασική λειτουργία των κεντρικών τραπεζών ήταν να ελέγχουν τον πληθωρισμό.
Αυτή ήταν η απόλυτη προτεραιότητά τους.
Οι αλλαγές στις προτεραιότητες
Όπως γράφει ο Jim Reid της DB, τα τελευταία χρόνια οι κεντρικές τράπεζες εισέρχονται όλο και περισσότερο στη συζήτηση για πολλά άλλα θέματα, όπως η δημοσιονομική πολιτική, η κοινωνική δικαιοσύνη, η φυλή, τα θέματα φύλου, η αλλαγή του κλίματος και η ανισότητα.
Μάλιστα, συγκέντρωσε σε ένα "διάγραμμα" ένα στιγμιότυπο όσον αφορά τις αναφορές της ανισότητας με την πάροδο του χρόνου σε ομιλίες από αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας της ανεπτυγμένης αγοράς.
Όπως λέει ο Reid, ενώ "όλα αυτά είναι αξιοθαύμαστα και κρίσιμα θέματα για συζήτηση και θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γίνει ο κόσμος καλύτερος", ωστόσο, δείχνει "πώς έχει αλλάξει η δύναμη και η επιρροή των κεντρικών τραπεζών και επίσης φαίνεται πως οι κυβερνήσεις προσφέρουν κάλυψη για αυτά τα θέματα".
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο πληθωρισμός είναι πιο πιθανό να παραμείνει υψηλός, καθώς οι κυβερνήσεις θέλουν να ξοδέψουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τα μείζοντα θέματα και οι κεντρικές τράπεζες φαίνονται όλο και πιο ανεκτές να τις υποστηρίξουν σε αυτόν τον σκοπό.
Ως αποτέλεσμα, η συντονισμένη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική είναι πιθανότερο να παραμείνει χαλαρή.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών