Μόνο ανεμβολίαστους θα αφορούν στο εξής τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος και ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης και δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την παρουσία στους χώρους αυτούς των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.
Οριστικές αποφάσεις
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, καθώς στη σκιά της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.
«Τότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και πλέον οδεύουμε στις 3 χιλιάδες κρούσματα», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι το εάν τελικά θα υπάρξουν οι μεικτοί χώροι ή αν θα αποφασιστεί να λειτουργήσουν μόνο οι αμιγείς.
Κατά τον ίδιο, θα παρουσιαστεί στην πλατφόρμα gov.gr η εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τηλέφωνο οι επιχειρηματίες για να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.
Ακόμη, υπογράμμισε ότι θα γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι, με βαρύτατες κυρώσεις για όσους πολίτες προσκομίσουν πλαστά πιστοποιητικά, καθώς τα ελεγκτικά κλιμάκια θα έχουν πιο εξειδικευμένα συστήματα και θα μπορούν να εντοπίσουν κάποιο πλαστό πιστοποιητικό που πιθανώς δεν εντοπίσει η εφαρμογή που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.
Για ανεμβολίαστους
«Από δω και μπρος, όποια περιοριστικά μέτρα και αν ληφθούν, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ».
Δεν πρόκειται να υπάρξει νέο γενικό lockdown - Δεν θα πούμε στον εμβολιασμένο «κάτσε σπίτι σου»
«Δεν πρόκειται να υπάρξει νέο γενικό lockdown, δεν έχουμε καν το ηθικό δικαίωμα για να το κάνουμε.
Το γενικό lockdown έγινε γιατί υπήρχε γενικός κίνδυνος του πληθυσμού.
Τώρα δεν υπάρχει πια γενικός κίνδυνος του πληθυσμού», ξεκαθαρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.
Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν το ίδιο.
Άρα δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε στον εμβολιασμένο «κάτσε σπίτι σου ενώ δεν κινδυνεύεις».
Αντιθέτως αυτοί που δεν ειναι εμβολιασμένοι, κινδυνεύουν και το ηθικό δικαίωμα να τους περιορίσουμε εδράζεται στον κίνδυνο που έχουν από τον ιό, και όχι φυσικά γιατί επιθυμούμε να περιορίσουμε κανέναν.
Όσο για το εσωτερικό των καταστημάτων τονίζει πως, «δεν έχει ληφθεί ακόμα καμιά απόφαση, ο εσωτερικός χώρος των κέντρων διασκέδασης να είναι μόνο για εμβολιασμένους.
Εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση που έχουμε ανακοινώσει για την δυνατότητα χρήσης μεικτών και αμιγών χωρών».
Στο ερώτημα αν οι εμβολιασμένοι θα έχουν κάποιες ελευθερίες ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων ξεκαθαρίζει πως «αν το χειμώνα η πανδημία εξακολουθεί να φουντώνει, θα υπάρχουν αρκετά μέτρα που θα εξαρτώνται από το αν είσαι εμβολιασμένος ή όχι.
Όχι με την έννοια της διάκρισης, ούτε με την έννοια του προνομίου.
Αλλά με την έννοια του κινδύνου που ο καθένας έχει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εντατικοί έλεγχοι
Ο υπουργός προανήγγειλε εξαιρετικά εντατικούς ελέγχους στα καταστήματα, λέγοντας ότι, το κατάστημα που θα έχει υπεράριθμους θα κλείνει για 7 μέρες.
Αν πιαστεί για 2η φορά θα κλείνει για 15 μέρες και αν πιαστεί για 3η φορά θα χάνει την άδεια.
Άνοδος των εμβολιασμένων
«Ο μέσος όρος των εμβολιασμών αυξάνεται μέρα με την ημέρα και την τελευταία εβδομάδα, με χαρά οφείλω να πω, ότι είδα με ξανά να δω τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς.
Αν ο ρυθμός αυτός κρατηθεί για όλο τον Ιούλιο θα πάμε πραγματικά πάρα πολύ καλά και είμαι χαρούμενος που έχω συμβάλει και εγώ σ’ αυτό» τονίζει ο κ. Γεωργιάδης.
Το υγειονομικό σαμποτάζ του ΣΥΡΙΖΑ
«Αυτό ήταν κάτι που είχα επισημάνει εγώ, ήδη από το Μάρτη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωνε 100 διαδηλώσεις την ημέρα εν μέσω πανδημίας» υπογραμμίζει ο υπουργός.
«Η υπόλοιπη χώρα ήταν σε καραντίνα και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τον κόσμο στους δρόμους. Αν αυτό δεν είναι υγειονομικό σαμποτάζ τότε τι είναι;» προσθέτει.
Η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την υπόθεση Novartis
«Να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ τραγικό να είμαι ο πρώτος εν ενεργεία υπουργός ευρωπαϊκού κράτους που θα στραφεί κατά της δικαιοσύνης της χώρας του στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Όμως θα πρέπει να γίνει αντιληπτό προς όλους ότι και υπομονή έχει τα όρια της», δηλώνει ο κ. Γεωργιάδης και συνεχίζει, «είμαι ένας πολίτης αυτής της χώρας που βρίσκομαι υπό προκαταρκτική έρευνα πέντε χρόνια.
Προσέξτε από μία έρευνα που κατά το νόμο μπορεί να διαρκέσει έως έξι μήνες, μπορεί με αιτιολογημένη γνώμη του εισαγγελέα να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες και αν και αυτό δε φτάνει μπορεί να παρατεθεί σιωπηρά για εύλογο χρονικό διάστημα.
Αυτό λέει ο νόμος.
Με συγχωρείτε, άλλο έξι μήνες συν ένα εύλογο χρονικό διάστημα και άλλο πέντε χρόνια.
Άρα παρακαλώ πολύ τους γενικούς εισαγγελείς που ελέγχουν την υπόθεση μου, να καταλήξουν σε μια απόφαση, εγώ δεν θα τους υποδείξω τι θα πουν.
Θα πουν ό,τι νομίζουν και εγώ θα το αντιμετωπίσω.
Αν θέλουν να μου ασκήσουν δίωξη, θα κάνω αυτό που κάνει κάθε πολίτης, όταν του ασκείται δίωξη, αν θέλουν να βάλουν την υπόθεση στο αρχείο, θα την βάλουν, γιατί προφανώς δε βρήκαν κάτι εναντίον μου.
Αλλά να με κρατάνε όμηρο για πάντα αυτό δεν γίνεται», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών