Πριν λίγο καιρό το bankingnews, είχε προβεί σε μια μεγάλη αποκάλυψη, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank, θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά αλλά όχι να αποεπενδύσει οριστικά (δες εδώ).
Θα μπορούσε δηλαδή το ΤΧΣ να διατηρήσει ποσοστό 10% στην Εθνική, 6% με 8% στην Πειραιώς, 5% στην Alpha bank και το 1,34% στην Eurobank υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα αλλάξει ριζικά ο νόμος που διέπει το Ταμείο, δεν θα είχε τον ρόλο του ειδικού μετόχου, δεν θα είχε veto στα διοικητικά συμβούλια.
Θα εξελισσόταν από Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε investment fund.
Η ιδέα αυτή αρχίζει να αντιμετωπίζεται θετικά τόσο από τον ESM τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης των κρατών της ευρωζώνης αλλά και από τις ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον δύο εξ αυτών δεν είναι αρνητικές.
Τι υποστηρίζει ο ESM;
Σε ερώτηση που έθεσε το bankingnews στον ESM για τον εάν διατηρούσε ελάχιστα ποσοστά στις ελληνικές τράπεζες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει και όνομα και να μετατρεπόταν σε ένα αυστηρά κοινό μέτοχο και όχι ειδικό μέτοχο… η απάντηση ήταν η εξής.
Όταν έρθει μια τέτοια πρόταση επίσημα θα αξιολογηθεί.
Ωστόσο εάν ένας επενδυτής λειτουργεί στα πλαίσια της αγοράς και έχοντας διασφαλίσει τον αρχικό του στόχο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα ήταν ένα θέμα που θα εξετάζαμε με προσοχή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ελληνικές τράπεζες.
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό έδωσε μια πολύ καθαρή απάντηση.
Να σημειωθεί ότι όταν το bankingnews είχε αποκαλύψει το αποκλειστικό θέμα είχε κάνει αίσθηση και είχε εξεταστεί με προσοχή.
Ο τραπεζίτης λοιπόν αναφέρει «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επιμηκυνθεί και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια ίσως έως το 2026 ή 2027.
Εάν το ΤΧΣ μειώσει τα ποσοστά του από ορισμένες τράπεζες σε τέτοιο βαθμό που δεν θα παρεμβαίνει ανομοιογενώς και δεν θα συμμετέχει ετεροβαρώς στα διοικητικά συμβούλια και λειτουργεί ως κοινός μέτοχος δεν νομίζουμε ότι θα υπάρχει πρόβλημα.
Στην δική μας τράπεζα, υπό αυτούς τους όρους δεν θα είχαμε πρόβλημα αλλά θα πρέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο να είναι σαφές, το ΤΧΣ να μετατραπεί σε ξεκάθαρα κοινό μέτοχο»
Placement όχι μόνο σε θεσμικούς αλλά και μικρομετόχους
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μειώσει αλλά δεν θα αποεπενδύσει από τις ελληνικές τράπεζες.
Η μείωση των ποσοστών του ισοδυναμεί με placement
- 30% της Εθνικής τράπεζας σε 2 δόσεις 20% και 10%
- 20% της Πειραιώς σε 1 ή 2 δόσεις των 10%
- Θα διατηρηθεί το 1,34% στην Eurobank χωρίς συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο για λόγους ισονομίας και ισορροπιών σε σχέση με τις άλλες τράπεζες
- Θα υλοποιηθεί placement το 4% των μετοχών της Alpha bank
Ωστόσο υπάρχουν σκέψεις – όπως επίσης έχει αποκαλύψει το bankingnews – τα placement δηλαδή διάθεση μετοχών να πραγματοποιείται όχι μόνο σε θεσμικούς επενδυτές αλλά και σε έλληνες μικροεπενδυτές.
Το 2007 π.χ. το 35% με 45% των μετοχών των τραπεζών το κατείχαν μικροεπενδυτές έναντι 10% με 12% την τρέχουσα περίοδο.
Θα πρέπει και οι μικροεπενδυτές να έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν επιπλέον μετοχές.
Όταν υπάρχουν μικροεπενδυτές, αυτό σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης και μεγαλύτερη αξιοπιστία για τις τράπεζες, παρέχουν μεγαλύτερη επενδυτική ασφάλεια και προοπτική.
Το ΤΧΣ θα υλοποιήσει placement και σε ξένους επενδυτές με στρατηγική την διασπορά π.χ. το 20% της Εθνικής να το πάρουν 8 με 10 μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές... και όχι την έλευση στρατηγικού επενδυτή.
Αν και αυτό δεν είναι θέσφατο αλλά αυτή είναι η επιδίωξη.
Σε ποιες τιμές;
Η περίπτωση της Εθνικής, καθώς από εκεί θα ξεκινήσει τα placements το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πραγματοποιηθούν με discount έναντι των χρηματιστηριακών τιμών.
Κάθε φορά που θα σχεδιάζεται ένα placement θα πρέπει να αναμένουμε ένα discount της τάξης του 20% σε σχέση με τις τότε χρηματιστηριακές τιμές.
Εάν η Εθνική βρίσκεται στα 2,60 με 2,70 ευρώ π.χ. το placement θα μπορούσε να υλοποιηθεί στα 2,10 με 2,20 ευρώ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών