Ξαφνικά κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
Πριν λίγο καιρό το bankingnews, είχε προβεί σε μια μεγάλη αποκάλυψη, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank, θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά αλλά όχι να αποεπενδύσει οριστικά.
Θα μπορούσε δηλαδή το ΤΧΣ να διατηρήσει ποσοστό 10% στην Εθνική, 6% με 8% στην Πειραιώς, 5% στην Alpha bank και το 1,34% στην Eurobank υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα αλλάξει ριζικά ο νόμος που διέπει το Ταμείο, δεν θα είχε τον ρόλο του ειδικού μετόχου, δεν θα είχε veto στα διοικητικά συμβούλια.
Θα εξελισσόταν από Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε investment fund.
Η κυβέρνηση θέλει πλήρη αποεπένδυση
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο bankingnews ότι «η βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι το ΤΧΣ να αποεπενδύσει πλήρως από τις ελληνικές τράπεζες αν και αυτό θα μπορούσε να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο από αρχικώς είχε σχεδιαστεί και αντί για το 2022 να λήξει ο ρόλος του Ταμείου κάποια χρόνια αργότερα.
Θα ήταν θετικό μήνυμα στην αγορά, το ΤΧΣ να αποεπενδύσει οριστικά από τις τράπεζες θα σηματοδοτήσει την οριστική επιστροφή στην κανονικότητα»
Θα εξετάζετε την πιθανότητα να μετατραπεί το ΤΧΣ σε investment fund;
H απάντηση που πήραμε είναι όχι δεν το εξετάζουμε.
Στην ερώτηση πως θα μπορεί να ελέγχει το κράτος το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τι θα συμβεί εάν μετά από 2 ή 3 χρόνια εμφανιστεί ένα τραπεζικό πρόβλημα;
Η απάντηση που πήραμε είναι ως προς τον έλεγχο… θα ασκείται μέσω των εποπτών δηλαδή τον SSM ενώ ως προς ένα μελλοντικό πρόβλημα… ότι θα ισχύσει για τις άλλες τράπεζες θα ισχύσει και για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι επενδυτικές τράπεζες… στηρίζουν την ιδέα να μετατραπεί το ΤΧΣ σε investment fund
Οι αμερικανικές αλλά και ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες διάκεινται θετικά στην ιδέα να μετατραπεί το ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε investment fund.
Η Ελλάδα δεν έχει αναπτυξιακό ταμείο, όπως έχουν άλλες χώρες π.χ. Νορβηγία με το Norges Bank investment management.
Ταυτόχρονα σε καμία περίπτωση το ΤΧΣ δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε bad bank όπως είχε εξετάσει η Τράπεζα της Ελλάδος, θα ήταν 100% λάθος και σίγουρα δεν θα εγκρινόταν από κανένα θεσμό.
Συμπέρασμα
Η κόντρα που έχει ξεσπάσει για το μέλλον του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι μια νέα εξέλιξη.
Το bankingnews θεωρεί ότι το ΤΧΣ πρέπει να μειώσει δραστικά τα ποσοστά του στις τράπεζες αλλά στις βέλτιστες τιμές, ωστόσο θεωρούμε ότι δεν θα ήταν λάθος να διατηρήσει ελάχιστα ποσοστά αλλά να λειτουργεί ως απλός μέτοχος και όχι ειδικός μέτοχος με veto.
Π.χ. εάν το ΤΧΣ από 40,3% στην Εθνική μειώσει στο 10% ή και χαμηλότερα θα ήταν θετική εξέλιξη αλλά θα ήταν εξίσου θετικό να κρατήσει ένα ποσοστό μειοψηφίας το ΤΧΣ ως κοινός μέτοχος.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ιδέα να εξελιχθεί σε investment fund το ΤΧΣ υποκρύπτει σχέδιο διατήρησης των μισθών που λαμβάνει η διοίκηση του Ταμείου… αυτό μπορεί να έχει μια βάση αλλά στην πράξη το πρόβλημα δεν είναι αυτό.
Πρέπει να απαντήσουμε η Ελλάδα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό Ταμείο που θα μπορεί να αγοράζει μετοχές τραπεζών και να πουλάει, να λαμβάνει μερίσματα ως μέτοχος, να προβαίνει σε αγορές ομολόγων tier 2 ή tier 1 κ.α.
Εκεί θα πρέπει να εστιάσει η διαπραγμάτευση που ξεκινάει…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών