Λίγα είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, πέρα δηλαδή από τους μεμυημένους στην αγορά κρυπτονομισμάτων, σε ό,τι αφορά το κρυπτονόμισμα του Cardano, το οποίο το τελευταίο διάστημα εντυπωσιάζει καταγράφοντας ιστορικά υψηλά.
Σύμφωνα με το CoinMarketCap, η κεφαλαιοποίησή του, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ανερχόταν σε 87 δισεκατομμύρια δολάρια, με την τιμή να αυξάνεται την τελευταία εβδομάδα τουλάχιστον κατά 36 σεντ, στα 2,70 δολάρια ανά νόμισμα.
Αλλά τι είναι το Cardanο; Πρόκειται για μια πλατφόρμα blockchain της οποίας το εγγενές token λέγεται Ada.
Σημειώνεται πως το Ada έχει λάβει το όνομά του από την Ada Lovelace, Bρετανίδα κοντέσα του 19ου αιώνα που θρυλείται ότι πρώτη ανέπτυξε εφαρμογές πληροφορικής, ή από τον αυτοκράτορα Αύγουστο Οκταβιανό.
Bitcoin VS Cardano
Στον αντίποδα, σε ό,τι αφορά το Bitcoin, πρόσφατα στοιχεία από το Bitcoinenergyconsumption.com δείχνουν ότι οι εκτιμώμενες ετήσιες εκπομπές λόγω της εξόρυξης Bitcoin, που στηρίζεται στο πρωτόκολλο proof of work, είναι πάνω από 57 εκατομμύρια τόνοι CO2 ετησίως, κάτι που ισοδυναμεί με το αποτύπωμα άνθρακα μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας.
Εν τω μεταξύ, το Ιράν και η Κίνα απαγόρευσαν κάθε εξόρυξη αυτό το καλοκαίρι επειδή οι υπολογιστές που χρησιμοποιούνταν κατά τη διαδικασία αυτή κατανάλωναν πάρα πολύ ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να λαμβάνουν χώρα συνεχώς διακοπές ρεύματος.
Ωστόσο, το Cardano «δουλεύει» διαφορετικά…
Οι μετέχοντες στην κοινότητά του «χρησιμοποιούν» το πρωτόκολλο Proof of Stake ή απόδειξη συμμετοχής, που είναι ένας εναλλακτικός αλγόριθμος ο οποίος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο.
Με το Proof of Stake, εξόρυξη μπορεί να κάνει μόνο αυτός που έχει ήδη νομίσματα.
Και η ανταμοιβή είναι ανάλλογη με τον αριθμό νομισμάτων του καθενός, όχι ανάλλογη με την εργασία (proof of work).
Έτσι ουσιαστικά ανταμείβεται η επένδυση και όχι το έργο.
Μια συχνή κριτική του Proof of Stake είναι ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι χωρίς απαραίτητα να συμμετέχουν ενεργά.
Στην ιστοσελίδα του Cardano αναφέρεται: «Αλλάξαμε την επιστήμη.
Αλλάξαμε τα παγκόσμια συστήματα και τα μοντέλα συναλλαγής και διακυβέρνησης.
Εμείς ορίζουμε ένα νέο μέλλον: ένα αποκεντρωμένο μέλλον χωρίς μεσάζοντες, στο οποίο η εξουσία επιστρέφει στο άτομο».
Ποιοι είναι οι λόγοι για την επιτυχία του Cardano;
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η αγορά κρυπτονομισμάτων αυξάνεται.
Το Bitcoin και το Ethereum έχουν ηγηθεί του κύματος, αλλά τα «altcoins» - εναλλακτικά ψηφιακά νομίσματα στο Bitcoin - έχουν επίσης αυξητικό ρυθμό.
Η αύξηση των τιμών του Cardano ήρθε αφότου ανακοινώθηκε η σημαντική αναβάθμισή του που ονομάζεται Alonzo, η οποία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Η Alonzo θα εισαγάγει έξυπνα συμβόλαια στο blockchain.
Ένας άλλος λόγος για την αύξηση του Cardano είναι ότι από τις 25 Αυγούστου, το νόμισμά του θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Ιαπωνίας έπειτα από σχετική άδεια από τις εκεί ρυθμιστικές αρχές.
Σημειώνεται πως το να μπει κανείς στην ιαπωνική αγορά είναι επίτευγμα, δεδομένου ότι έχει πολύ αυστηρά κριτήρια.
Αυτό σημαίνει ότι το Ada του Cardano θα αρχίσει να ανταγωνίζεται τα νομίσματα Bitcoin, Ethereum και Litecoin.
Η αναβάθμιση Alonzo και οι εποχές του Cardano
Το τελευταίο καιρό εντυπωσιάζει η άνοδος της τιμής του Ada, του εγγενούς κρυπτονομίσματος του blockchain Cardano, με τους αναλυτές να αποδίδουν την εν λόγω αύξηση στην αναβάθμιση Alonzo.
H αναβάθμιση Alonzo του Cardano φέρνει το κρυπτονόμισμα πιο κοντά στις δυνατότητές του. Το hard fork του δικτύου ενσωματώνει τη λειτουργία των έξυπνων συμβολαίων.
Ειδικότερα, οι έξυπνες συμβάσεις είναι κώδικας που εκτελεί προκαθορισμένους όρους κάποιας συμφωνίας.
Έπειτα από την αναβάθμιση Alonzo, καθένας που είναι ικανός να δημιουργήσει και να υλοποιήσει έξυπνες συμβάσεις στο blockchain του Cardano είναι ένα βήμα πιο κοντά στην αποκεντρωμένη οικονομία.
Η αναβάθμιση του συστήματος, που αναμένεται να υλοποιηθεί πλήρως το γ’ τρίμηνο του 2021, σηματοδοτεί το τέλος της εποχής Shelley και την απαρχή της εποχής του Goguen. Παρότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξή της, οι developers του δικτύου εργάζονται σκληρά έχοντας θέσει συγκεκριμένα ορόσημα.
Έξι στάδια
O οδικός χάρτης του Cardano διαιρείται σε έξι κύρια στάδια ή εποχές, καθεμία εκ των οποίων εστιάζει στην επέκταση και τη βελτίωση της λειτουργικότητας του δικτύου.
Βyron: Πρόκειται για την πρώτη εποχή, δηλαδή τον θεμέλιο κώδικα του δικτύου, που επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσουν τα εγγενή νομίσματά του, τα Ada, και ορίζει το πρωτόκολλο proof of stake.
Shelley: Εστιάζει στην αποκεντρωμένη οικονομία, με τους χρήστες να διαθέτουν τα δικά τους nodes. Ο κύριος στόχος αυτής της εποχής είναι να διασφαλίσει ότι τα nodes ή οι ατομικοί υπολογιστές τρέχουν στο πλαίσιο ενος γκρουπ ευρείας συμμετοχής, και όχι από ένα μικρό γκρουπ κεντρικοποιημένων χρηστών.
Goguen: Εισάγει τη λειτουργία των έξυπνων συμβολαίων στο δίκτυο, επιτρέποντας στους developers να δημιουργήσουν αποκεντρωμένες εφαρμογές πάνω στο Cardano.
Basho: Θα βελτιώσει την υποκείμενη απόδοση του δικτύου Cardano ώστε να επιτρέπει την υλοποίηση πολλών συναλλαγών. Αυτή η εποχή εισάγει επίσης side chains, κάτι που σημαίνει επέκταση για το δίκτυο με τη λειτουργία πολλαπλών blockchain.
Voltaire: Προβλέπει την προσθήκη ψήφου και συστήματος treasury, με σκοπό την αυτοδιακυβέρνηση. Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν stake τα κεφάλαιά τους ώστε να μπορούν να επηρεάσουν στο μέλλον τις εξελίξεις στο δίκτυο.
Όπως προαναφέρθηκε, το Cardano διανύει την εποχή Shelley. Aυτή η αναπτυξιακή περίοδος προέβλεψε το πρωτόκολλο proof-of-stake, ευρύτερα γνωστό ως Ouroboros, το οποίο επιβραβεύει του μετέχοντες και προσφέρει καλύτερη υποστήριξη για τα hard wallets. Από τις 29 Ιουλίου 2020. το Shelley έχει εισαγάγει δύο μεγάλα hard forks, το Allegra και τη Mary.
www.bankingnews.gr
Μπορεί το κρυπτονόμισμα Cardano να ξεπεράσει το Bitcoin; - Τι σηματοδοτεί η αναβάθμιση Alonzo και τι έπεται
Στην ιστοσελίδα του Cardano αναφέρεται: «Αλλάξαμε τα παγκόσμια συστήματα και τα μοντέλα συναλλαγής και διακυβέρνησης. Εμείς ορίζουμε το νέο μέλλον: ένα αποκεντρωμένο μέλλον χωρίς μεσάζοντες, στο οποίο η εξουσία επιστρέφει στο άτομο».
Σχόλια αναγνωστών