Όταν παρουσιάζεις μια εξέλιξη των πραγμάτων… που δεν αφορά την παρούσα φάση αλλά το μέλλον… πολλοί θα αμφισβητήσουν, περισσότεροι θα διερωτηθούν και ελάχιστοι θα συναινέσουν.
Είναι η εύλογη συμπεριφορά της ανθρώπινης φύσης.
Ωστόσο οι τράπεζες ως νομικά πρόσωπα, σχεδιάζουν το μέλλον, έχουν μετόχους που εκπονούν πλάνα επέκτασης και ανάπτυξης και αποεπένδυσης ενίοτε και βεβαίως μεσοπρόθεσμα business plan.
Οι σχεδιασμοί που θα παρουσιάσουμε αφορούν τα τέλη του 2022 ή μέσα στο 2023.
Προσοχή όχι τον Σεπτέμβριο του 2021 αλλά τέλη του 2022 ή στα μέσα του 2023.
Εάν σήμερα π.χ. παρουσιάσουμε το σχέδιο ότι η Grivalia θα αποσχιστεί από την Eurobank θα διαψευστεί γιατί σήμερα δεν υπάρχει ως σχεδιασμός.
Εάν σήμερα παρουσιάσουμε σχέδιο αύξησης κεφαλαίου της Eurobank 1,5 δισεκ. τουλάχιστον επίσης θα διαψευστεί επειδή σήμερα δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός.
Εάν σήμερα αναφέρουμε ότι στο δεύτερο κύμα των placement που θα πραγματοποιηθούν στις τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπάρξει ένα δεύτερος mini γύρος αυξήσεων κεφαλαίου επίσης θα διαψευστεί… γιατί αφορά το μέλλον.
Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε επαναγορές ιδίων μετοχών και διανομή μερισμάτων, από το 2023, όχι το 2022.
Θα επιτυγχάνουν κέρδη σχεδόν 1,8 με 2 δισεκ. ετησίως από το 2023 και με βάση την παρελθούσα εμπειρία θα διανείμουν το 30% των καθαρών μετά φόρων και μετά φόρου μερισμάτων κερδών τους… δηλαδή υπολογίστε 600 εκατ ευρώ.
Το 2023 όλες οι τράπεζες θα έχουν NPEs ratio 3% με 4% θα είναι 100% εξυγιασμένες.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου, ενεργητικό στα 85 με 100 δισεκ. η κάθε μια και είσοδος νέων στρατηγικών επενδυτών είναι τα θέματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.
Τι σχεδιάζει κάθε τράπεζα για το μέλλον;
Eurobank, πάνω από 1 ευρώ αρχίζει να πουλάει το Fairfax που κατέχει το 33% περίπου και η Grivalia αποχωρεί από τον ισολογισμό – Υλοποιείται αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισ
Το Fairfax είναι ένας σταθερός στρατηγικός επενδυτής όπως αποδείχθηκε στην Eurobank έχοντας αποκτήσει το 33% περίπου της τράπεζας.
Το μέσο κόστος κτήσης από 2,52 ευρώ έχει αναπροσαρμοστεί στα 0,93 ευρώ.
Πάνω από 1 ευρώ στα 1,05 ευρώ και υψηλότερα επίπεδα που θα δει η μετοχή το 2022, το Fairfax θα πουλήσει το 13% σε πρώτη φάση της Eurobank.
Μετά από αυτό τον σχεδιασμό, η Grivalia θα αποσχιστεί εκ νέου από την Eurobank θα επανέλθει δηλαδή στην κυριότητα Fairfax αλλά η Eurobank θα πρέπει να καλύψει την κεφαλαιακή απώλεια των 940 εκατ με αύξηση 1,5 δισεκ. και μεταξύ άλλων μειώνοντας το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση σχεδόν 700-800 εκατ ευρώ.
Με την αύξηση κεφαλαίου και αφαιρώντας τα κεφάλαια της Grivalia η Eurobank θα έχει αποτίμηση 5 δισεκ. ευρώ από 3,14 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Νέοι επενδυτές θα αυξήσουν την μετοχική δομή της Eurobank η οποία θα είναι πιο ισχυρή μετοχικά και θα μπορεί να υλοποιεί αυξήσεις κεφαλαίου.
Ο βασικός λόγος που σήμερα η Eurobank με 5,45 δισεκ. κεφάλαια δεν υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου είναι ένας… δεν θέλει αύξηση το Fairfax, δεν θέλει να επενδύσει νέα κεφάλαια σε αυτή την φάση.
Μετά την απόσχιση της Grivalia και έχοντας πάρει αρχικά μια υπεραξία το εξετάζει.
Πολύ πιο βραχυπρόθεσμα η Eurobank θα απορροφήσει την HSBC εισφέροντας 125 εκατ αλλά λόγω αρνητικού goodwill η επένδυση θα έχει μηδενικό αντίκτυπο στην τράπεζα.
Εθνική τράπεζα – Αύξηση κεφαλαίου με στόχο την πρωτιά στο χρηματιστήριο και 100 δισεκ. ενεργητικό
Η Εθνική τράπεζα μπορεί να έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 40,3% που έχει διαδραματίσει ένα ρόλο στην συμπεριφορά της μετοχής – άπαξ και έχει σχεδιαστεί placement 20% των μετοχών – ωστόσο ποιο είναι το μεσοπρόθεσμο πλάνο της τράπεζας;
Η Εθνική κέρδισε πολλά από έκτακτα σχεδόν 2,4 δισεκ. που αποτέλεσαν το εφαλτήριο της πλήρους εξυγίανσης των NPEs.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την μεγάλη αλλαγή που θα σημειωθεί τον Οκτώβριο στον νόμο θα αλλάξει ριζικά και θα μετατραπεί σε επενδυτικό fund – investment fund – που θα κρατήσει ποσοστά μειοψηφίας στις τράπεζες ως κοινός και όχι ως ειδικός μέτοχος.
Η Εθνική λοιπόν με το ΤΧΣ αντί για 40,3% με 10% θα έχει αποκτήσει πολύ πιο ευρεία γκάμα ξένων μετόχων αλλά και μικρομετόχων γιατί ένα ποσοστό του ΤΧΣ θα διατεθεί σε μικρομετόχους.
Μετά από αυτά, η Εθνική τράπεζα θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ με τα κεφάλαια να εκτινάσσονται σε παρούσες αξίες στα 7 δισεκ. αλλά εάν προσθέσουμε και μέρος της κερδοφορίας θα είναι υψηλότερα.
Ο ισολογισμός θα είναι στόχος να φθάσει τα 100 δισεκ. ευρώ δηλαδή άλλα 20 δισεκ. αύξηση και αυτό θα επιτευχθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με νέες χορηγήσεις και δυναμικότερη ανάπτυξη.
Η Εθνική δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί στο σκέλος της ανάπτυξης.
Επίσης μέσω της αύξησης κεφαλαίου θα επιχειρήσει να επανέλθει στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων αν και ο στόχος δεν θα είναι εύκολος επειδή και οι άλλες τράπεζες έχουν… τον ίδιο στόχο.
Alpha bank: Στόχος 90 δισεκ. ενεργητικό και νέα αύξηση κεφαλαίου το 2023
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κρατήσει ένα 5% στην Alpha bank από 9% θα μειωθεί στο 5%.
Κάπου εκεί σταθεροποιείται για τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο με στόχο να ενισχύσει το ενεργητικό της στα 90 δισεκ. σε βάθος χρόνων μια νέα αύξηση κεφαλαίου, όταν Eurobank και Εθνική θα έχουν υλοποιήσει αυξήσεις… θα επανέλθει ως σχεδιασμός.
Για να επιτευχθούν επιθετική ανάπτυξη και η πρώτη θέση στο χρηματιστήριο θα απαιτηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου.
Υπολογίζουμε ότι έως τότε θα έχει αποχωρήσει ο Paulson από το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha bank πλήρως.
Πειραιώς – Μείωση ποσοστού Paulson στο 10% από 18%, μείωση ΤΧΣ από 27% σε 8% και νέα αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισ
Η Πειραιώς το 2023 θα είναι μια ριζικά εξυγιασμένη και διαφορετική τράπεζα, καμία σχέση με την εικόνα μιας ημιπροβληματικής τράπεζας.
Όμως για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός κέρδη και ανάπτυξη, έννοιες συνυφασμένες θα πρέπει να επιταχυνθούν.
Με 90 δισεκ. ενεργητικό στο μέλλον, το ΤΧΣ να μειώνει το ποσοστό του από 27% σε 8% αλλά και ο Paulson να αρχίζει να ρευστοποιεί μέρος της θέσης που έχει από 18% σε 10% η Πειραιώς θα διευρύνει την μετοχική της δομή.
Μια νέα αύξηση 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ μετά τις επιθετικές αυξήσεις που θα υλοποιήσουν οι άλλες τράπεζες θα την φέρει σε αποτιμήσεις κοντά στα 4 δισεκ. ευρώ.
Συμπέρασμα
Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό, οι τράπεζες θα μπορούν να διανείμουν μερίσματα 600 εκατ ετησίως.
Θα επαναγοράζουν μετοχές στηρίζοντας τις χρηματιστηριακές τους αξίες.
Οι μελλοντικές αυξήσεις σχεδόν 5-6 δισεκ. θα δώσει μια τεράστια αναπτυξιακή και χρηματιστηριακή ώθηση.
Οι τράπεζες θα έχουν από 85 έως 100 δισεκ. ενεργητικό δηλαδή 360-380 δισεκ. συνολικά assets και χρηματιστηριακή αξία σε βάθος 2ετίας 17-18 δισεκ. ευρώ από σχεδόν 10 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Στην ανάλυση αυτή, επειδή οι ελληνικές τράπεζες επανακάμπτουν και παρ΄ ότι η ελληνική τραπεζική αγορά είναι μικρή δεν θα αποκλειόταν και κάποιος στρατηγικός σύμμαχος, όχι fund αλλά άλλη διεθνής τράπεζα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών