Το ελληνικό χρηματιστήριο, παραμένει βαλτωμένο, πέριξ των 900 μονάδων.
Είναι εντυπωσιακό αλλά την ημέρα που ανακοινώθηκε η αύξηση του ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο με αύξηση 16,2% το χρηματιστήριο υποχώρησε -0,70%.
Ο έλληνας πρωθυπουργός προέβη σε εξαγγελίες – ορισμένες ενδιαφέρουσες, άλλες απλά αδιάφορες και ορισμένες… απλά εξαγγελμένες στο παρελθόν… επίσης η αγορά δεν αντιδρά.
Η ανάκαμψη της ΔΕΗ λόγω της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ έναντι 2,11 δισεκ. ευρώ ένα deal με υψηλό τίμημα αλλά ερωτηματικά για την απόδοση του, αποτελεί την μόνη φωτεινή εξαίρεση αν και οι επενδυτές μετά την είδηση έπρεπε να είναι πωλητές στην ΔΕΗ, μειώνει δάνεια αλλά χάνει και ένα ενδιαφέρον περιουσιακό στοιχείο κατά 49%.
Μια επικοινωνιακή προπαγάνδα θέλει να παρουσιάσει την κατάσταση στην οικονομία ως ρόδινη με προοπτικές αλλά τα πράγματα προφανώς είναι πολύ διαφορετικά…
Γιατί δεν έχει πειστεί η χρηματιστηριακή αγορά;
Πριν πολύ καιρό υπερτονίζαμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει όλα τα θετικά νέα, την ανάκαμψη του ΑΕΠ μετά το κραχ του 2020 και βεβαίως την εξυγίανση των τραπεζών.
Βέβαια η ανάκαμψη της οικονομίας δεν είναι ποιοτική στηρίζεται σε κατανάλωση και εισαγωγές το χειρότερο μείγμα και όχι στις επενδύσεις, με εξαίρεση τον ΔΕΔΔΗΕ, και την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, δεν υπάρχουν άλλες ουσιώδεις επενδύσεις που θα μπορούσαν να υπάρξουν.
Τα NPEs των τραπεζών μειώθηκαν με αλλά το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.
Τα 100 δισεκ. NPEs απλά μεταφέρθηκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών, σε εταιρίες διαχείρισης NPEs αλλά στην πράξη, το βασικό πρόβλημα είναι ότι… το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί, καμία ουσιαστική εξυγίανση εταιρίας δεν έχει συντελεστεί και γενικώς… το πρόβλημα παραμένει.
To δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί η Ελλάδα βρίσκεται στην χειρότερη θέση διεθνώς με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Τι απουσιάζει από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά;
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει σπεύσει να ανακάμψει, εν μέσω γενικευμένης ευφορίας στις αγορές γιατί απουσιάζει η ουσία και όχι τα επικοινωνιακά show.
Δυστυχώς και η κυβέρνηση της ΝΔ επιδίδεται σε επικοινωνιακά show, ωραιοποιήσεις και όπως κάθε κυβέρνηση προπαγανδίζει την επιφάνεια και όχι την ουσία…
Η κοινωνία χωρίστηκε σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, την ίδια στιγμή που η Βρετανία καταργεί τα πιστοποιητικά εμβολίων.
Η οικονομία ανακάμπτει, αλλά διεθνώς ανακάμπτουν οι οικονομίες, δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαιτερότητα η ελληνική οικονομία, τουναντίον έχουμε καλύψει… ορισμένες αλήθειες.
Η Ελλάδα από το 2023 θα είναι η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που θα επανέλθει σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και ακόμη και εάν δεχθούμε ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται 4%, το 2,2% θα πηγαίνει στο χρέος και το 1,8% για κοινωνικές πολιτικές και διαχείριση προϋπολογισμού.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα πήρε ένα 4ο μνημόνιο με τα 30,8 δισεκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, σχεδόν 13 δισεκ. δάνεια που πρέπει να επιστραφούν και 18 δισεκ. επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις.
Τα κεφάλαια αυτά θα αποδειχθούν πρόσκαιρη βοήθεια, μόνο εάν αλλάξει η νομισματική πολιτική και φθάσει το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ στο 0,50% μόνο αυτή η αύξηση θα έχει εξαλείψει όλο το όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τι πρόκειται να συμβεί;
Τι πρόκειται να συμβεί;
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα πάει στις 1000 ή 1050 μονάδες ή θα προηγηθούν οι 800 μονάδες;
Πιστεύουμε ότι πρώτα θα δούμε ξανά τις 800 μονάδες και ακολούθως από το 2022 θα ξεκινήσει μια ανάκαμψη της αγοράς προς τις 1000 μονάδες ή οριακά υψηλότερα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών