Ο Τζίμι Γκριβς κρατά το Κύπελλο Κυπελλούχων στην παρέλαση της Τότεναμ με ανοιχτό λεωφορείο στους δρόμους του Λονδίνου το 1963, μετά το 5-1 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στον τελικό του Ρότερνταμ!
*Σπάνια φωτογραφία, υπογεγραμμένη από τον ίδιο τον Τζίμι Γκριβς. Από το προσωπικό αρχείο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου.
Γράφει ο Φάνης Τσοκανάς
Η Τότεναμ ζούσε τις μεγάλες της μέρες. Το πρωτάθλημα του 1961, το FA Cup του 1962 και του 1967, αλλά και το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1963, το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο αγγλικής ομάδας, στον τελικό του οποίου σκόραρε δις! Από αυτούς τους τίτλους, μόνο αυτός του πρωταθλήματος δεν έφερε φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Τζίμι Γκριβς!
Στα «σπιρούνια» μετέβη τον Δεκέμβριο του 1961 από τη Μίλαν και εν ολίγοις, άλλαξε την ιστορία του συλλόγου! Ο θρυλικός επιθετικός της Τότεναμ, παρότι πέτυχε 357 γκολ στην πρώτη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, εκ των οποίων τα 266 ήταν με τη φανέλα της Τότεναμ, δεν κατόρθωσε να γευτεί τη χαρά ενός πρωταθλήματος στην Αγγλία.
Περάν του ότι αποτελεί τον ποδοσφαιριστή με τα περισσότερα γκολ με τη φανέλα των «πετεινών» μέχρι και σήμερα, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Αγγλία έξι φορές (πέντε με την Τόνεναμ, μία με την Τσέλσι), αριθμό-ρεκόρ που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να ξεπεράσει!
Αν αναλογιστεί κανείς, πως η καριέρα του σταμάτησε ουσιαστικά στα 31 του χρόνια μόλις, δηλαδή πέτυχε σε 13 περίπου χρόνια τόσα από πλευράς ατομικών και συλλογικών διακρίσεων, το επίτευγμα κρίνεται ακόμα μεγαλύτερο!
Άλλωστε, και μόνο ότι χρειάστηκαν να περάσουν 47 χρόνια για να εμφανιστούν οι Κριστιάνο Ρονάλντο-Μέσι, και να ξεπεράσουν τα 368 γκολ του Τζίμι Γκριβς στα μεγάλα πρωταθλήματα, αποδεικνύουν το ποδοσφαιρικό του μέγεθος.
Μάλιστα, η επιρροή του ξέφυγε από τις τέσσερις γραμμές! Τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου του 2020 δέχθηκε τον τίτλο του MBE από τη Βασίλισσα Ελισσάβετ για την προσφορά του. Μην ξεχνάμε πως υπήρξε μέλος της ομάδας των «Τριών Λιονταριών» που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, έστω κι αν δεν αγωνίστηκε στον τελικό, με τις όποιες συνέπειες είχε αυτή η εξέλιξη στην καριέρα και στη ζωή του γενικότερα.
Ο Τζίμι Γκριβς έφυγε ανήμερα ενός ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες που έγραψε το όνομα του με «χρυσά» γράμματα -της Τότεναμ και της Τσέλσι- έχοντας δώσει σκληρή μάχη με τα πάθη του.
Νίκησε τον αλκοολισμό, επέστρεψε ως τηλεοπτικός σταρ και το μόνο δεδομένο είναι το εξής:
Τα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον «λύγισαν» στα 81 του χρόνια, δεν θα καταφέρουν να σβήσουν το «άστρο» του, όσα χρόνια κι αν περάσουν, αφού θα παραμένει ως ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ που πάτησαν «χορτάρι».
Σχόλια αναγνωστών