Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Βουλή η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία – Ενημερώνει τους αρχηγούς ο Μητσοτάκης - Ερωτήματα από την αντιπολίτευση

Στη Βουλή η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία – Ενημερώνει τους αρχηγούς ο Μητσοτάκης - Ερωτήματα από την αντιπολίτευση
Στις 5/10 η συζήτηση
Σχετικά Άρθρα
Τη Βουλή και τους πολιτικούς αρχηγούς για την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την αγορά 3+1 φρεγατών Belhara, θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο κ.Μητσοτάκης ζητά να ενημερώσει το Σώμα σύμφωνα με το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 10.00, σχετικά με την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Γαλλία για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.
Σημειώνεται πως ο κ.Μητσοτάκης καλείται να απαντήσει και στα ερωτηματικά που θέτει η αντιπολίτευση για το εν λόγω θέμα.

Γεννηματά: Γιατί την ανέβαλε το 2020 ο Μητσοτάκης;

Είχε προηγηθεί αντίστοιχο αίτημα από την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, η οποία και τόνισε ότι λέει ναι στη συμφωνία με τη Γαλλία, ζητούσε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει τι άλλαξε από τον Ιούλιο του 2020 όταν και έλεγε πως οι φρεγάτες κόστιζαν ακριβά.
Σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του Open η κα.Γεννηματά υποστήριξε ότι «είμαστε πάντα υπέρ της ενδυνάμωσης της συνεργασίας με τη Γαλλία και της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», αναφέροντας ωστόσο πως προκύπτουν ερωτηματικά για τη στάση του κ.Μητσοτάκη.

Τι άλλαξε;

«Τον Ιούλιο του 2020 ο πρωθυπουργός μάς κάλεσε στο γραφείο του να μας ενημερώσει ότι αυτή η ιστορία των φρεγατών κόστιζε ακριβά και θα έπρεπε να πάρουμε τα Rafal.
Σήμερα υπάρχει διαφορετική επιλογή.
Άμεσα πρέπει ο πρωθυπουργός να μας ενημερώσει για το τι άλλαξε.
Ποια είναι η επιβάρυνση και αν υπάρχει διαφορά στο κόστος» είπε η κα.Γεννηματά, υποστηρίζοντας πως το ΚΙΝΑΛ συμφωνεί με ό,τι ζητούν τα επιτελεία, γιατί έχουν τον πρώτο λόγο.
Επιπλέον, υποστήριξε πως το ΚΙΝΑΛ προτείνει από τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα ένα ποσοστό να πηγαίνει στις αμυντικές δαπάνες για να ενδυναμώσουμε την αποτρεπτική ικανότητά μας τώρα που η ένταση με την Τουρκία κλιμακώνεται.

Ενημέρωση και απαντήσεις

«Θέλουμε ενημέρωση και απαντήσεις.
Να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε για αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.
Καλό είναι να μην την αμφισβητούμε.
Είναι σημαντικό να υπάρχουν διμερείς σχέσεις, ειδικά με τη Γαλλία, αλλά να μην αποδυναμώσουμε την υποχρέωση όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμουν σε ένα άλλο αν δεχτεί επίθεση» είπε η κα.Γεννηματά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης