(Συνεχές upd) Η πανδημία έχει εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης για την επικράτεια, σε υψηλά ωστόσο επίπεδα για τη Βόρεια Ελλάδα και με οριακές αυξήσεις στην Αττική.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που εντοπίζουν τις παραπάνω τάσεις, το μέλλον κρίνεται ακόμα επισφαλές, κυρίως για το σύστημα υγείας.
Η «δοκιμασία» που περνούν τα νοσοκομεία στα βόρεια σήμερα, αύριο ενδεχομένως να αφορά εκείνα άλλων περιοχών.
Όπως καταγράφει η εμπειρία με τον κορωνοϊό, η «καρδιά» της COVID-19 χτύπησε πρώτα στον Βορρά και έπειτα στο λεκανοπέδιο και άλλα σημεία της χώρας.
Η απόφαση για αναστολή των περιοριστικών μέτρων στις κόκκινες περιοχές, ούτως ειπείν της μεταμεσονύκτιας απαγόρευσης κυκλοφορίας και μουσικής σε χώρους εστίασης, έρχεται σε μια χρονική συγκυρία με ισορροπίες λεπτές.
Η διασπορά, όπως αποτυπώνεται και στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τα 2.331 κρούσματα κατόπιν 196.219 ελέγχων, παραμένει περιορισμένη, με μεμονωμένες περιοχές να παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο. Στα νοσοκομεία πάλι, η κατάσταση είναι εύθραυστη.
Ένα εκατομμύριο σχεδόν οι ανεμβολίαστοι σε Μακεδονία-Θράκη
Οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν ξανά , φτάνοντας τους 347 από 334.
Οι 21 νέοι θάνατοι έσπασαν το φράγμα των 15.000 (15.012).
Η κάλυψη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για περιστατικά COVID -19 στην επικράτεια είναι 66,73% και στις απλές κλίνες 30,24%.
Θεσσαλονίκη μια ανάσα από Αττική – Ανησυχία για Ξάνθη και Καρδίτσα
Το Rt ξεπέρασε τη μονάδα και έφτασε το 1,01 από το 0,95 που ήταν την περασμένη εβδομάδα, οπότε καταγράφηκαν χαμηλές θετικότητες.
Ειδικότερα, για το διάστημα 7 Σεπτεμβρίου 2021 - 03 Οκτωβρίου 2021, τα μεγαλύτερα ποσοστά στον πίνακα του ΕΟΔΥ είχαν οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας (0,88%), Κιλκίς και Λάρισας (0,81%), Ξάνθης (0,75%) και Καρδίτσας (0,74%).
Δράμα, Κιλκίς και Ξάνθη είναι τρεις από τις τέσσερις ενότητες της 4ης ΥΠΕ όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω από το 50% και στις οποίες εντοπίζονται πολλά κρούσματα: 63, 41 και 52 αντίστοιχα. Μεγάλη διασπορά εντοπίζεται επιπλέον σε Λάρισα και Καρδίτσα, με 159 και 36 κρούσματα αντίστοιχα.
Η αγωνία των ειδικών για περιοχές όπως η Καρδίτσα και η Ξάνθη εστιάζεται στη δυνατότητα των υγειονομικών σχηματισμών να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη πίεση. Ήδη ασθενείς με κορωνοϊό από την τελευταία διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η οποία σήμερα «σπάει το κοντέρ».
Χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται όλοι οι πολίτες στο εξής σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και αφορούν επιπλέον ελευθερίες.
Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού είπε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αναφερόμενος τις αποφάσεις της επιτροπής ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι «η επιτροπή γνωμοδοτεί και σεβόμαστε τους επιστήμονες οι οποίοι μετέχουν σε αυτήν.
Θα μας δίνει τις συμβουλές της οπότε το ζητήσουμε».
Επιπλέον ελευθερίες για τους εμβολιασμένους
Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, παρέχοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν, όπως έκαναν και προ κορωνοϊού.
Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.
«Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός.
Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα» τόνισε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης.
Όσον αφορά τους μικτούς χώρους διασκέδασης θα ισχύουν ως έχουν οι περιορισμοί εξήγησε ο υπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ για 15 ημέρες και θα ξανασταθμιστούν στην πορεία ώστε να απλοποιηθούν και να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρες οι οδηγίες προς τους πολίτες.
Επίσης έγινε γνωστό ότι όλοι οι άλλοι χώροι ψυχαγωγίας θα πρέπει να ακολουθούν τα μέτρα όπως ισχύουν σήμερα και οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας.
«Όπου παραμένουν οι περιορισμοί παραμένουν για να μας προστατέψουν όλους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους», κατέληξε ο υπουργός Υγείας, λέγοντας ότι πλέον είμαστε σε θέση να πάρουμε τέτοια μέτρα που θα οδηγήσουν στην κανονικότητα.
Γκάγκα: Στόχος είναι να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και να προχωρήσουμε προς την κανονικότητα
Στόχος είναι να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και να προχωρήσουμε σιγά-σιγά προς την κανονικότητα, με ασφάλεια προσέχοντας ό ένας τον άλλον, ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
Προέτρεψε όλους να εμβολιαστούν, καθώς όπως είπε όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν λίγες νοσηλείες και μικρή ανάγκη για ΜΕΘ.
Έφερε ως παράδειγμα την 4η ΥΠΕ, η οποία είναι στο «κόκκινο», λέγοντας ότι αυτή τι στιγμή 225 ασθενείς νοσηλεύονται με covid-19 και 55 σε ΜΕΘ και μόνο 2 είναι εμβολιασμένοι.
«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά πραγματικά ζητάμε από όλους να εμβολιαστούν» τόνισε και επανέλαβε ότι «το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες, αντίθετα η νόσος είναι σοβαρή, οδηγεί σε θάνατο συχνά.
Ανέφερε μάλιστα ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχασε τη μάχη για τη ζωή νεαρός, σημειώνοντας «δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους, είναι πάρα πολύ εύκολο να τους προλάβουμε με εμβολιασμό».
Η κ. Γκάγκα προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αρρωστήσει κανένας, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι λιγότεροι οι θάνατοι, λιγότερη η ταλαιπωρία.
Αναφέρθηκε επίσης στην πίεση που δέχεται κοντά δύο χρόνια το σύστημα υγείας, η οποία είναι «έντονη, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα» και ζήτησε από όλους να προστατεύσουμε και το σύστημα υγείας.
Επισήμανε ότι το υπουργείο θα κάνει ότι μπορεί για «να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία», αλλά είναι σημαντικό να μην έχουμε αυτά τα πάρα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρυσι.
«Με αυτές τις συνθήκες η παροχή ποιοτικής φροντίδας είναι πάντα δύσκολη και επίσης, να θυμόμαστε ότι πέρα από τους ανθρώπους με κορονοϊό, που φυσικά θα τους φροντίσουμε, έχουμε όλους τους άλλους ασθενείς που πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο. Όσο πιο πολύ προσέξουμε ο ένας τον άλλον τόσο καλύτερα θα είναι», κατέληξε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Η γνωμοδότηση της Επιτροπής
«Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι.
Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν την διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν όπως εντός του επομένου δεκαπενθημέρου και στο ίδιο πνεύμα, να εξετασθούν συνολικά και οι λοιπές δραστηριότητες και τα ισχύοντα σε αυτές μέτρα με σκοπό την απλούστευση και ομογενοποίηση των ισχυόντων πρωτοκόλλων.
Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή συνεχίζει αδιάλειπτα την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο θα εισηγηθεί τα ανάλογα μέτρα εφόσον χρειάζεται.
Τέλος, τονίστηκε πως στο πλαίσιο της κοινωνικής συνοχής οι υφιστάμενοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αποσκοπούν στην προστασία τους».
Όπως εξήγησε ο Θ. Πλεύρης πριν από την ανακοίνωση των μέτρων «η δυνατότητα να παίρνουμε σήμερα αυτά τα μέτρα δίνεται ουσιαστικά χάρη στο εμβόλιο και την προστασία που παρέχει κατά του κορωνοϊού αλλά και στην φαρμακευτική αγωγή που έχει συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση ενός ιού ο οποίος πλέον δεν είναι άγνωστος», συμπληρώνοντας ότι ο εχθρός είναι ο κορνοϊός και το όπλο μας ο εμβολιασμός.
Σύμφωνα με όσα είπε ο ΕΟΔΥ, θα κινηθεί πιο ενεργά τις επόμενες μέρες στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων.
Στο «κόκκινο» Σέρρες και Καρδίτσα - Στο «πράσινο» Άρτα και Φωκίδα
Στο «κόκκινο» πέρασαν επίσημα οι Σέρρες και η Καρδίτσα.
Αντίθετα, στο πράσινο πέρασαν Άρτα και Φωκίδα, όπως και νησιά του Αιγαίου.
Όπως δείχνει ο χάρτης, στο κόκκινο παραμένουν η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Πέλλα, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Καστοριά, η Δράμα, η Καβάλα, η Ξάνθη και η Ημαθία.
Πλην των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας και Φωκίδας, στο πράσινο πέρασαν επίσης η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Σκόπελος, η Αλλόνησος, η Άνδρος, τα Κύθηρα, και οι Σπέτσες.
Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Για τις περιφέρειες ο χάρτης ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση, ενώ για τα νησιά η ανανέωση γίνεται σε επίπεδο δήμου.
Τι προβλέπεται για τις περιοχές σε πορτοκαλί και κόκκινο
Επίπεδο 3 – Πορτοκαλί
Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:
Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής
Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να:
- αυξηθούν oι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2
- πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση
- πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών
Επίπεδο 4 – Κόκκινο
Σε αυτό το επίπεδο ετοιμότητας προβλέπονται τα πιο κάτω μέτρα:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
- Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Στους 15.012 οι νεκροί
Τα νέα 6/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.331, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 668.811 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 112 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.984 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,01 (95% ΔΕ: 0,95 - 1,07)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 21, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.012 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (61,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 307 (88,47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11,53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.190 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 194 (ημερήσια μεταβολή +32,88%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 160 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών