Ο Morawiecki προειδοποίησε ότι εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ξεκινήσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο» μπλοκάροντας τα 36 δισ. ευρώ στη Βαρσοβία, θα «υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με οποιαδήποτε όπλα έχουμε στη διάθεσή μας».
Στον αέρα η χρηματοδότηση
Η κρίση του κράτους δικαίου στην Πολωνία έχει θέσει σε κίνδυνο τη χορήγηση της χρηματοδότησης της ΕΕ στη Βαρσοβία.
Πρόσφατα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας επιβεβαίωσε την ανωτερότητα του συντάγματος της χώρας, έναντι της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο πολλών αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ, το οποίο καταδίκασε τις ενέργειες των πολωνικών αρχών.
Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη αναβάλει την έγκριση του πακέτου μέτρων 36 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση της πολωνικής οικονομίας από την COVID-19.
Αρκετά κράτη μέλη της Επιτροπής έχουν ζητήσει πρόσθετα μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ που καταβάλλει η ΕΕ στη Βαρσοβία κάθε χρόνο.
«Τι θα συμβεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινήσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο; Εάν ξεκινήσει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με οποιοδήποτε όπλο έχουμε στη διάθεσή μας», προειδοποίησε ο Morawiecki.
Ο Morawiecki πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ενέργεια αποσκοπεί στη μείωση της χρηματοδότησης θα αντιμετωπιστεί με σκληρά αντίποινα.
Υπέρ του διαλόγου η Γερμανία
Απέναντι στον εντεινόμενο εκνευρισμό της ΕΕ, στέκεται η Γερμανία, η οποία υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Πολωνία και ότι σε καμία περίπτωση η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν πρέπει να μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης.
Η καγκελάριος Merkel έχει προειδοποιήσει ότι η Πολωνία δεν πρέπει να απομονωθεί και επιμένει ότι οι «ιδεολογικές» διαμάχες» είναι καλύτερο να επιλύονται στα δικαστήρια.
Αν και ο πρωθυπουργός Morawiecki (ορίστηκε από τον ηγέτη του PiS, Jaroslav Kaczyński) αναμένεται να υπερασπιστεί και πάλι την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας, κανείς δεν περιμένει πως το θέμα θα λήξει σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής ή έστω σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Στενεύουν τα περιθώρια για συμβιβασμό
Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί και αναλυτές εκτιμούν πως ο χώρος για διάλογο μεταξύ ΕΕ και Πολωνίας ολοένα και στενεύει, κάτι που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα περιθώρια για συμβιβασμό, όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr.
«Αυτή η σύγκρουση μπορεί ακόμα να αποκλιμακωθεί.
Ακόμα μιλάμε για αμοιβαίες παραχωρήσεις.
Και στις δύο πλευρές υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν μια συμφωνία, αλλά υπάρχουν ολοένα και λιγότεροι» αναφέρει στο Politico Πολωνός αξιωματούχος.
Σε ερώτηση για το πώς θα μπορούσε να λήξει αυτή η κρίση, άλλος Πολωνός αξιωματούχος αναφέρει στο περιοδικό, πως «αυτό θα έρθει όταν θα σταματήσουν να παίζουν πόκερ και θα αρχίσουν να παίζουν ρώσικη ρουλέτα».
Οι τρεις επιλογές της Κομισιόν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen παρουσίασε τρεις επιλογές στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυδής, ως απάντηση στην πολωνική στάση.
Η πρώτη επιλογή, η διαδικασία επί «παραβάσει», κατά την οποία η επιτροπή αμφισβητεί νομικά την ετυμηγορία του πολωνικού δικαστηρίου.
Η δεύτερη επιλογή, η οποία είναι ανανεργή αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει την παρακράτηση ευρωπαϊκών πόρων.
Η Βαρσοβία δεν θα έχει πρόσβαση στα 36 δισ. ευρώ (42 δισεκατομμύρια δολάρια) των επιχορηγήσεων από το ταμείο ανάκαμψης
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω «μλοκάρισμα» πόρων περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ (81 δισεκατομμυρίων δολαρίων) που προβλέπεται για αναπτυξιακά έργα στον προϋπολογισμό 2021-2027.
Η τρίτη επιλογή θα ήταν η εφαρμογή του άρθρου 7 της συνθήκης ΕΕ το οποίο προβλέπει την αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ψήφου για αποφάσεις της ΕΕ.
Σχόλια αναγνωστών