Η εκτίναξη των αποδόσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα με παράλληλη πτώση των τιμών ήδη προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση καθώς το χρέος μαζί με τα repos προσεγγίζει τα 400 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο δείκτη σχέσης χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρώπη, συναγωνίζεται την Ιαπωνία και θυμίζουμε ότι επί 10 χρόνια η Ελλάδα πέρασε μέσα από οικονομικά και κοινωνικά σοκ λόγω της κρίσης του κρατικού χρέους που μετατράπηκε σε τραπεζική κρίση.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 0,55% που ήταν πριν λίγες εβδομάδες έχει αναρριχηθεί στο 1,31% - με πρόσφατο υψηλό 1,34% -.
Πλέον όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι αποδόσεις των ομολόγων στο 0,55% της Ελλάδος στα 10 χρόνια δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα και ότι νομοτελειακά τους επόμενους μήνες και χρόνια θα δούμε επιτόκια στο ομόλογο αναφοράς δηλαδή στα 10ετή ομόλογο 2% με 2,5%.
Οι τιμές των ομολόγων σε επίπεδα ρεκόρ, έφθασαν κρατικά ομόλογα 19 τρισεκ. να έχουν αρνητικά επιτόκια όλα αυτά ήταν απόρροια ακραίας χειραγώγησης…της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών συνολικά….
Τι σηματοδοτεί η πτώση των τιμών των κρατικών ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες;
Τι σηματοδοτεί η πτώση των τιμών των κρατικών ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες;
Το ερώτημα αυτό δεν τίθεται τυχαία.
Στα ομόλογα όταν υποχωρούν οι τιμές και αυξάνονται οι αποδόσεις είναι αρνητική εξέλιξη γιατί ο δανειστής η Ελλάδα προκειμένω θα πρέπει να πληρώνει περισσότερους τόκους όταν εκδίδει ομόλογα.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Ήδη η Εθνική τράπεζα κατέχει 9 δισεκ. και συνολικά οι υπόλοιπες τράπεζες 17 δισεκ. ευρώ.
Οι τράπεζες πραγματοποίησαν και πολλά swaps με το ελληνικό δημόσιο και ειδικά η Εθνική τράπεζα.
Η πτώση των τιμών και η άνοδος των αποδόσεων δημιουργεί ζημίες στα χαρτοφυλάκια;
Το ερώτημα αυτό έχει άμεσο επενδυτικό ενδιαφέρον και βεβαίως χρηματιστηριακό.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα και έντοκα σχεδόν 26 δισεκ. ευρώ.
Οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στα ομόλογα επιδρά στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αλλά το ερώτημα είναι πόσο;
Η Εθνική κατέχει 9 δισεκ. εκ των οποίων τα 8 δισεκ. τα έχει σε χαρτοφυλάκια διακράτηση έως την λήξη
Η περίπτωση της Εθνικής τράπεζας είναι ενδεικτική καθώς από έκτακτα κέρδη την διετία 2020 με 2021 πέτυχε κέρδη σχεδόν 2,4 δισεκ. ευρώ κυρίως από κρατικά ομόλογα και swaps.
Ωστόσο η επιδείνωση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα επιδρά στις ελληνικές τράπεζες που κατέχουν κρατικό χρέος.
Όμως θα πρέπει να δούμε που βρίσκονται τα ομόλογα σε ποια χαρτοφυλάκια των τραπεζών για να αξιολογήσουμε εάν θα εγγράψουν έκτακτες ζημίες λόγω της επιδείνωσης των κρατικών ομολόγων.
Διαπιστώνεται ότι σχεδόν καθολικά βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια διακράτησης έως της λήξη οπότε δεν πραγματοποιούν καθημερινές αποτιμήσεις στα χαρτοφυλάκια τους.
Οι ζημίες είναι λογιστικές – θεωρητικές και δεν εγγράφονται.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες τους προηγούμενες μήνες που σημειωνόταν ράλι στις τιμές των ομολόγων δεν ενέγραφαν κέρδη καθώς είχαν τοποθετήσει τα ομόλογα στα χαρτοφυλάκια διακράτηση στην λήξη.
Η Εθνική π.χ. εάν εμφάνιζε ζημία 100 εκατ λόγω της τρέχουσας επιδείνωσης στα ομόλογα θα ισοσκέλιζε την ζημία με κέρδη που δεν λογιστικοποιήθηκαν στο παρελθόν όταν σημειωνόταν ράλι στα ελληνικά ομόλογα.
Η επιδείνωση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα σίγουρα δεν είναι μια αδιάφορη εξέλιξη για τις τράπεζες, ωστόσο αντισταθμίζουν τον επιτοκιακό κίνδυνο δια της διακράτησης των ομολόγων στην λήξη.
Όμως η γενική τάση για τα ομόλογα είναι ότι οι αποδόσεις θα ανέβουν και οι τιμές θα υποχωρήσουν από το 2022 και εν συνεχεία οπότε οι τράπεζες δεν θα επιτυγχάνουν έκτακτα κέρδη στο μέλλον από τα ομόλογα, ενώ το ρίσκο εκ νέου αυξάνεται…
Το ζήτημα των κρατικών ομολόγων και σε ποιο βαθμό επιδρά στις τράπεζες είναι ένα ζήτημα που έχει άμεσο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον και χρήζει μεγάλης προσοχής γιατί είναι σοβαρό ζήτημα…
Μόνο η ΔΕΗ θα αναβαθμιστεί στον MSCI μετά τις 11 Νοεμβρίου 2021
Στις 11 Νοεμβρίου 2021 είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International.
Είναι πιθανό να αναβαθμιστεί η ΔΕΗ είτε στις 11 Νοεμβρίου ή σε άλλη έκτακτη ημερομηνία προφανώς λόγω της αύξησης κεφαλαίου.
Δεν θα αναβαθμιστεί η Εθνική τράπεζα καθώς πληροί το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης αλλά όχι το κριτήριο της διασποράς μετοχών free float καθώς το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% των μετοχών και αυτό το κριτήριο είναι μεγάλης σημασίας στα κριτήρια αξιολόγησης.
Ερωτηματικό είναι εάν θα αναβαθμιστεί και ο Μυτιληναίος, αν και οι ενδείξεις αναφέρουν ότι ούτε και στις 11 Νοεμβρίου θα αναβαθμιστεί.
Οπότε η ΔΕΗ θα αναβαθμιστεί στον δείκτη MSCI standard, η Εθνική τράπεζα δεν θα αναβαθμιστεί και μάλλον δεν θα αναβαθμιστεί και ο Μυτιληναίος παρ΄ ότι πληροί το κριτήριο της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών