Τα ωραία παραμύθια… μπορεί να ακούγονται ωραία αλλά… δεν παύουν να είναι παραμύθια.
Η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται ως δυναμικά αναπτυσσόμενη παρά την πανδημική κρίση, το ΑΕΠ ανακάμπτει το 2021 μετά το σοκ του 2020 και οι προοπτικές – πάλι παρά την υγειονομική κρίση – διανοίγονται θετικές…
Ωστόσο η επιχειρηματολογία αυτή προβάλλεται για εσωτερική κατανάλωση, ενώ αντιθέτως κανείς από τους διεθνείς επενδυτές δεν αξιολογούν με αυτή την προσέγγιση της πορεία της Ελλάδος.
Εξαίρεση ίσως αποτελούν όσοι κάνουν απευθείας δουλειές με την ελληνική κυβέρνηση, αναφερόμαστε με ορισμένους συμβούλους, επενδυτικές τράπεζες κ.α.
Πως είναι η πραγματική κατάσταση;
1)Πρόσφατα ο Άδωνις Γεωργιάδης με την ιδιότητα του υπουργού Ανάπτυξης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα, δεν μπορεί να αντέξει άλλο lockdowns τα οποία αποδείχθηκαν όχι απλά αναποτελεσματικά στο να ανακόψουν την πανδημία αλλά προκάλεσαν σοβαρές παρενέργειες στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό.
Δεν υπάρχουν χρήματα για να υποστηρίξει η Ελλάδα ένα νέο lockdown.
Προφανώς και είμαστε ξεκάθαρα κατά των lockdowns είναι επικίνδυνα τερατουργήματα που επιδεινώνουν το πρόβλημα αλλά θα εστιάσουμε στην δήλωση Γεωργιάδη… ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλο κλείσιμο.
Μια κραταιά οικονομία όπως η ελληνική δεν διαθέτει κεφάλαια;
Μα η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα επιστρέφει, οι νέοι επιστρέφουν γιατί βλέπουν την προοπτική υποστήριξε πρόσφατα ο έλληνας πρωθυπουργός.
Τελικά η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή ή δεν αντέχει;
2)Την ώρα που η Ελλάδα και οι πολιτικοί της αυτοθαυμάζονται για την οικονομική κατάσταση με χρέος 386 δισεκ. και δημοσιονομικό έλλειμμα χειρότερο από την εποχή των μνημονίων, οι μεγάλοι πιστοληπτικοί οίκοι… ούτε καν αξιολογούν την οικονομία της Ελλάδος καθώς το καθεστώς αβεβαιότητας έχει δραματικά αυξηθεί και η ορατότητα έχει εντυπωσιακά μειωθεί.
Ούτε η Moody’s αξιολόγησε πρόσφατα την Ελλάδα, ούτε η Standard and Poor’s.
Το χειρότερο όμως είναι ότι αναθεωρούνται τα σχέδια για αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα καθώς τώρα εισέρχεται στην δύσκολη εξίσωση και οι πολιτικές εξελίξεις.
Η Ελλάδα μετά τις εκλογές και με βάση τα πολιτικά δεδομένα θα αξιολογηθεί εάν θα πρέπει να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.
3)Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων π.χ. το 10ετές ομόλογο στο 1,21% δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
Είναι και fake απόδοση, χειραγωγημένη από την ΕΚΤ με το πρόγραμμα Πανδημίας ένα παράλληλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο οποίο η Ελλάδα εντάχθηκε από το παράθυρο.
Εάν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα βγουν από το πρόγραμμα Πανδημίας δηλαδή η ΕΚΤ δεν αγοράσει άλλα ελληνικά ομόλογα πέραν από τα 33 δισεκ. που έχει ήδη αγοράσει, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν στο 1,20% στην 10ετία ή θα εκτιναχθούν;
Όλοι συγκλίνουν ότι σε ένα περιβάλλον μη προστασίας, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων θα εκτιναχθούν στο 3% ή 3,5% καθιστώντας ξανά το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα καθώς σε μακροπρόθεσμο παραμένει μη βιώσιμο ούτως ή άλλως.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε συνολικό χρέος 386 δισεκ. μαζί με τα repos μόνο τα 80 δισεκ. είναι ομόλογα σε ελεύθερη κυκλοφορία παρ΄ όλα αυτά το χρέος της Ελλάδος θα πιεστεί ακόμη περισσότερο…
4)Παρουσιάζεται από ορισμένους ότι το ΑΕΠ της Ελλάδος, εισέρχεται σε τροχιά μακροχρόνιας ανάπτυξης.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Η Ελλάδα με τις ενέσεις κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης των 31 δισεκ. θα επιτυγχάνει αύξηση ΑΕΠ 4,5% το 2022 και περίπου 3,5% το 2023 και στο μέλλον…
Ας υποθέσουμε ότι οι εκτιμήσεις αυτές θα επιβεβαιωθούν.
Πόση είναι η συμμετοχή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και ας συμπεριλάβουμε και την παράμετρο ότι η Ελλάδα από το 2023 θα επανέλθει σε πρωτογενή πλεονάσματα 2,2%.
Τι θα απομένει από την ανάκαμψη…της Ελλάδος… το απόλυτο μηδέν.
Έχουμε πολλές φορές υπερτονίσει ότι οι πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδος είναι να επιτυγχάνει αύξηση ΑΕΠ περίπου 2% ή κατά μέσο όρο 45 δισεκ. εθνικό πλούτο κάθε τρίμηνο με ορισμένες αυξομειώσεις.
Η Ελλάδα από μόνη της δεν έχει την δυνατότητα να αυτοτροφοδοτήσει την ανάπτυξη, οι σοβαρές δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν εξαλειφθεί…
5)Ελληνικό χρηματιστήριο.
Στην Wall street στις ΗΠΑ οι επενδυτές προεξοφλούν την πορεία της οικονομίας και βεβαίως με επαναγορές ιδίων μετοχών 860 δισεκ. και ακραία υποστήριξη από δημοσιονομικά και βεβαίως νομισματικά κίνητρα… δημιούργησαν μια ακραία φούσκα….
Η πραγματικότητα είναι ότι με αυτόν τον συνδυασμό οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών.
Στην Ελλάδα, όπου στην κυβέρνηση μιλούν για προοπτική και καλλιεργούν προσδοκίες, το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στάσιμο εδώ και 7 μήνες, δεν προεξοφλεί τίποτε, έχει βαλτώσει και οι προσδοκίες που καλλιεργούνται… δεν οδηγούν πουθενά.
Οι ξένοι επενδυτές δεν πιστεύουν στην ελληνική προοπτική και αυτό οφείλεται ότι ακόμη και το κερδοσκοπικό κεφάλαιο… δεν βλέπει ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Μπορεί στην Ελλάδα να αυτοθαυμαζόμαστε, να προβάλλουμε ένα όραμα προοπτικής… αλλά πέραν από εμάς κανείς άλλος δεν το πιστεύει.
Οι μισοί έλληνες είναι εκτός επιλεξιμότητας για δανεισμό.
Οι έλληνες χρωστούν 650 δισεκ. – σχεδόν 400 δισεκ. κρατικό χρέος, 100 δισεκ. σε NPEs, 108 δισεκ. οφειλές στην εφορία και 38 δισεκ. σε ασφαλιστικά ταμεία.
Σε ένα μαγικό κόσμο ονειροφαντασίας όλα βαίνουν καλώς αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη έχουμε τα μαύρα μας τα χάλια…
Επίσης η μεσαία αστική τάξη, ακόμη δεν έχει ανακάμψει – και δεν θα ανακάμψει – από τις καταστροφές των μνημονίων…
Σε αυτή την περίεργη εξίσωση δεν έχουμε συμπεριλάβει και άλλες αρνητικές παραμέτρους, πληθωρισμός και αύξηση ενεργειακού κόστους που εκμηδενίζει τα ήδη πιεσμένα χαμηλά περιθώρια κέρδους.
Εάν συμπεριληφθούν και αυτά... η ελληνική οικονομία έχει απλά τα μαύρα της τα χάλια... ας ξυπνήσουμε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών