(upd6) Με τις παλινωδίες της κυβέρνησης να συνεχίζονται όσον αφορά την αντιμετώπιση της covid, καθώς τα μέτρα που εξαγγέλλουν τη μια μέρα οι αρμόδιοι υπουργοί, ακυρώνονται την επόμενη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι ειδικοί προειδοποιούν για ένα τεράστιο κύμα κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι η παράλλαξη Omicron θα είναι κυρίαρχη από τις αρχές Ιανουαρίου στην χώρα.
Με ολοένα και περισσότερα κράτη στην Ευρώπη να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα και να προχωρούν ακόμα και σε lockdown, στην Ελλάδα η κυβέρνηση αποφάσισε στο πλαίσιο των μέτρων για την αναχαίτιση του ιού, αντί για rapid test στους εμβολιασμένους που θα ήθελαν να κάνουν ρεβεγιόν σε καταστήματα εστίασης ή διασκέδασης, να χορηγήσει δύο δωρεάν self test για όλους έτσι ώστε να υπάρχει μια καλύτερη επιδημιολογική εικόνα τόσο κατά τις γιορτές όσο και μετά από αυτές.
Πάντως, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία από το νέο έτος, θα αναπροσαρμοστούν και τα μέτρα, κάνοντας λόγο για επέκταση της τηλεργασίας και για αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης και αναφέροντας πως τα σχολεία θα παραμείνουν σε κάθε περίπτωση ανοιχτά.
Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, οι ειδικοί περιγράφουν μια πιο «ζοφερή» εικόνα, κάνοντας λόγο για κυριαρχία της Omicron έως τις πρώτες ημέρες του 2022 και για περισσότερα από 6.000 κρούσματα από τα μέσα Ιανουαρίου.
Δεν λείπουν μάλιστα και οι φωνές που ζητούν να επιβληθεί άμεσα σκληρό lockdown προκειμένου να προλάβουμε την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Σημειώνεται πως σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της Omicron ανέρχονται σε 26, αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι πολύ περισσότερα μια και υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, και ενώ ακόμα δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το εάν η Omicron προκαλεί πιο σοβαρές νοσήσεις ή κατά πόσο προστατεύουν τα εμβόλια, η κύρια ανησυχία όλων είναι αν το ΕΣΥ θα καταφέρει να αντέξει το τεράστιο επιδημικό κύμα της Omicron, το οποίο περιγράφουν και αναμένουν οι επιστήμονες παγκοσμίως.
Το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία εξακολουθούν να σηκώνουν τεράστιο βάρος, με περισσότερους από 660 διασωληνωμένους και χιλιάδες ασθενείς με covid, τη στιγμή που πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως η αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ συνεπάγεται και αυξημένο κίνδυνο για θανάτους.
Ήδη η Ελλάδα «έσπασε» το θλιβερό ρεκόρ των 20.000 νεκρών και όλα τα δεδομένα, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία για τη συνέχεια, γεννούν.
Σαρηγιάννης: Να πάμε σε γενικό lockdown από 3/1/2022 – Επιστολή στο Μητσοτάκη
Την ανάγκη να επιβληθεί άμεσα γενικό lockdown στην Ελλάδα έτσι ώστε να προλάβουμε την έκρηξη κρουσμάτων της Omicron επισημαίνει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος μάλιστα υποστηρίζει πως θα στείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη ενδεχομένως έως και την Παρασκευή 24/12.
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό 102 FM της ΕΡΤ-3 ο κ.Σαρηγιάννης υποστηρίζει ότι όλα τα στοιχεία συγκλίνουν πως το πρόβλημα θα έρθει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ μεγάλο και για αυτό το λόγο ζητά να επιβληθεί εθνικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου.
«Εάν υπάρξει καθολικό lockdown από τις 3 Ιανουαρίου θα διαρκέσει έναν μήνα.
Εάν φτάσουμε στις 16 Ιανουαρίου, όταν υπολογίζουμε ότι τα κρούσματα θα είναι και πάλι 6.000 ημερησίως, τότε θα πάει έως τον Μάρτιο» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, αναφέροντας πως μιλά με μεγάλη βεβαιότητα.
«Έως την Πρωτοχρονιά η μετάλλαξη Omicron θα αντιπροσωπεύει άνω του 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας» υπογράμμισε ο κ.Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και τις νοσηλείες που παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα από χθες δείχνει τάσεις αντιστροφής.
Που θα έχουμε έξαρση
Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα είναι σε πρώτη φάση μεγάλο στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Σητεία και στην Αθήνα, κάτι που θα επιταχύνει την εξάπλωση της Omicron.
Όσον αφορά τα σχολεία ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, ενώ είπε ότι σε πολλά ιδιωτικά σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και πάλι τις δοκιμές για τηλεκπαίδευση.
Στο ίδιο πνεύμα υπογράμμισε ότι θα ήταν εγκληματικό λάθος να γίνουν δια ζώσης οι εξετάσεις του α΄ εξαμήνου στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Θεμιστοκλέους: Εξαιρετικής σημασίας η τρίτη δόση του εμβολίου κατά της Omicron
Την θέση πως η χορήγηση της γ’ δόσης είναι εξαιρετικής σημασίας για την αντιμετώπιση της Omicron διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος σημείωσε πως δεν υπάρχει ακόμα πλήρης εικόνα για την επικινδυνότητα της παράλλαξης.
Όπως είπε, συλλέγονται ακόμα επιστημονικά δεδομένα έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης εικόνα για την επικινδυνότητα της μετάλλαξης.
«Συγκεντρώνουμε συνεχώς επιστημονικά δεδομένα για την Omicron.
Δεν έχουμε ακόμα την πλήρη εικόνα, ειδικά όσον αφορά στις νοσηλείες ή στους θανάτους.
Σίγουρα ξέρουμε ότι η τρίτη δόση παίζει εξαιρετικής σημασίας ρόλο για να μας προστατέψει από την Omicron, όπως ανέφερε και σε δήλωση του ο Joe Biden» είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, αναφέροντας πως στην Ελλάδα το 70% των δικαιούχων της 3ης δόσης την έχει ήδη πραγματοποιήσει ή την έχει προγραμματίσει.
Επιπλέον, σημείωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το 89% στους άνω των 60 έχει λάβει και αυτό την αναμνηστική δόση.
Ειδικά για τους άνω των 60, σημείωσε πως καθημερινά κλείνονται σχεδόν 5.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίηση του για την επίσπευση των εμβολιασμών σχολιάζοντας ότι «οι δύο τελευταίες εβδομάδες είναι ακόμα καλύτερες κι από αυτές του Μαΐου και του Ιουνίου, για το εμβολιαστικό πρόγραμμα»
Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Έρχεται απότομη και δραματική αύξηση κρουσμάτων λόγω Omicron
Την εκτίμηση πως έρχεται μια απότομη και δραματική αύξηση κρουσμάτων που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στον πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος έκανε για αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αλλά και της Κρήτης.
«Μετά από 3 εβδομάδες ύφεσης, η κατάσταση αντιστρέφεται.
Η κατάσταση είναι μάλλον δυσάρεστη θα έλεγα, διότι η αύξηση που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Αττική, προδιαγράφει ότι αυτή την εβδομάδα ενδεχομένως θα έχουμε σημαντική αύξηση» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης, επισημαίνοντας ότι ειδικά για την Αττική εδώ και ένα μήνα περίπου το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, στα 40 με 50 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
«Το κλίμα από το Λονδίνο είναι ότι η αύξηση κρουσμάτων είναι πολύ μεγάλη αλλά η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι σημαντική κυρίως στους άνω των 60.
Συνεπώς και η παράλλαξη Omicron αφορά αυτή κυρίως την ηλικιακή ομάδα που πρέπει να σπεύσει να εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση» υπογράμμισε ο κ.Θωμαΐδης.
Τζανάκης: Ανοιχτό το σενάριο ενός lockdown, θα εξαρτηθεί από την πίεση στο ΕΣΥ
Την θέση πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο ενός lockdown και ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα δεχθεί το ΕΣΥ διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης.
Σε δηλώσεις του στο Mega και αναφερόμενος στο lockdown στην Ολλανδία ο κ.Τζανάκης είπε πως «κάποιες από αυτές τις χώρες είχαν σταματήσει τη χρήση μάσκας και δεν χρησιμοποιούσαν το διαβατήριο εμβολιασμού και τώρα αναγκάστηκαν και πήραν αυτά τα μέτρα»
«Τα μέτρα αυτά τα καθορίζουν οι δείκτες που πιέζουν το σύστημα, δηλαδή οι διασωληνωμένοι, οι νοσηλείες και οι θάνατοι.
Αν υπάρχει αύξηση κρουσμάτων θα περιμένουμε να εμφανιστεί η πίεση 10 με 15 ημέρες αργότερα» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος τόνισε ότι πάντα πρέπει να υπάρχουν στο τραπέζι μέτρα για την αναχαίτιση του ιού.
Τι θα γίνει με την Omicron
Όσον αφορά την εξέλιξη της Omicron, ο κ.Τζανάκης είπε πως εξελίξεις αναμένονται κατά την εορταστική περίοδο.
Όπως είπε, εάν παρατηρηθεί αύξηση ή σταθεροποίηση κρουσμάτων, χωρίς να πέφτουν περαιτέρω, τότε αυτό σημαίνει πως η Omicron είναι στην κοινότητα.
«Δεν βλέπουμε την εντυπωσιακή άνοδο και αυτό είναι καθαρά μαθηματικά.
Είναι ο κανόνας του διπλασιασμού, που ξεκινάει από μικρό νούμερο και καταλήγει σε κάτι τρομαχτικά νούμερα.
Η Δανία με 90% εμβολιαστική κάλυψη, είχε στις 2 Δεκεμβρίου 5.500 κρούσματα και χτες ανακοινώθηκαν 13.200 κρούσματα» είπε ο κ.Τζανάκης
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι προκαλεί ασυμπτωματική νόσο σε πολλά άτομα, σε άτομα που έχουν εμβολιαστική κάλυψη πλήρη ή προ τεσσάρων και πέντε μηνών.
Η Omicron και η Delta ίσως δεν κάνουν καθόλου ή πολύ λίγα συμπτώματα κι έτσι προχωράει» υπογράμμισε ο κ.Τζανάκης.
Ερωτηθείς για το εάν τα κρούσματα της Omicron θα αυξηθούν κατά τη διάρκεια των γιορτών, ο καθηγητής είπε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το αρχικό νούμερο που υπάρχει στην κοινότητα.
«Για παράδειγμα, αν υπάρχουν 100 κρούσματα αναμένεται ανάλογη αύξηση, ενώ εάν έχουμε 200 ή και 500 κρούσματα, τότε το νούμερο ανεβαίνει πολύ περισσότερο.
Ο χρόνος διπλασιασμού είναι πολύ μικρός» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος προέβλεψε πως ίσως τα Φώτα κρούσματα της Omicron να φτάσουν τα 3.500.
Παναγιωτόπουλος: Μέτρα τώρα για την Omicron – Να μειωθεί η πληρότητα στο 60% σε κλειστούς χώρους
Τη θέση πως πρέπει να ληφθούν μέτρα τώρα για την αναχαίτιση της επικείμενης εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων λόγω της Omicron διατύπωσε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Τ. Παναγιωτόπουλος
«Δε νοείται να υπάρχουν χώροι με 100% πληρότητα.
Οι εσωτερικοί χώροι όπως τα θέατρα, τα σινεμά και τα κέντρα διασκέδασης πρέπει να λειτουργούν με πληρότητα στο 60%» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Παναγιωτόπουλος, αναφέροντας πως από ένα σημείο και μετά η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων δεν θα μπορεί να ελεγχθεί και για αυτόν τον λόγο καθίσταται αναγκαίο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα.
«Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, όταν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δεν μπορεί να συγκρατηθεί.
Ότι είναι να κάνουμε πρέπει να γίνει τώρα, δεν πρέπει να περιμένουμε για να πάρουμε μέτρα.
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις, αν όμως έχουμε ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πολλαπλάσιες» υποστήριξε ο κ.Παναγιωτόπουλος.
Ερωτηθείς για την Omicron, ο καθηγητής υποστήριξε πως «ακόμα κι αν ισχύει ότι τα σοβαρά περιστατικά θα είναι μικρότερα σε ποσοστό λόγω της ήπιας, κατά κύριο λόγο, νόσησης που φαίνεται να προκαλεί, αν είναι τεράστιος ο αριθμός των κρουσμάτων τότε μπορεί να δούμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό βαριά νοσούντων σε απόλυτο αριθμό».
Θλιβερό ρεκόρ
Με τις 77 χθεσινές 21/12 απώλειες που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), «έσπασε» το φράγμα των 20.000 και μαζί με τους δύο που καταχωρίσθηκαν με καθυστέρηση στα μητρώα θανάτων COVID-19 έφτασε τους 20.055.
Από αυτούς, οι 1.898 θάνατοι έχουν καταγραφεί τον Δεκέμβριο 2021.
Η υψηλή θνητότητα θα παραμένει το αγκάθι της τρέχουσας επιδημικής φάσης όσο οι ασθενείς που καταλήγουν καθημερινά αποτυπώνονται με μεγάλους αριθμούς.
Μόλις την περασμένη Τρίτη, στις 14 Δεκεμβρίου, καταγράφηκε το σκληρό ρεκόρ των 130 θανάτων.
Παράλληλα, η παραλλαγή Omicron εδραιώνει σιγά-σιγά την παρουσία της και στον ελλαδικό χώρο με 26 συνολικά κρούσματα ως ώρας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, είναι θέμα χρόνου να υπερπολλαπλασιαστούν δεδομένης της δυνατότητας της Omicron να διπλασιάζει τις νέες μολύνσεις κάθε δυο με τρεις ημέρες έναντι των 11-14 που χρειαζόταν η Delta.
«Παράθυρο» μέτρων από Ιανουάριο 2022
Μετά το «crash test» των γιορτών, η κυβέρνηση πρόκειται να αποτιμήσει εκ νέου την κατάσταση της πανδημίας, αλλά και τη διασπορά της παραλλαγής «Omicron», καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως τη «δεύτερη φάση της άμυνας μας» τις πρώτες εβδομάδες του 2022.
Ανοίγοντας παράθυρο νέων περιορισμών «ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας», ο ίδιος τόνισε πως «έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών», αναφέροντας, μεταξύ αυτών:
- την επέκταση της τηλεργασίας και
- ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση,
δείχνοντας προς την κατεύθυνση των πιθανών, νέων περιορισμών, από τα οποία απέκλεισε την «αναστολή της λειτουργίας των σχολείων».
«Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, αθροίζοντας στην «πρώτη γραμμή άμυνας»:
- τους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών
- τη θωράκιση των πολιτών άνω των 60 ετών, αλλά
- και τον έλεγχο των εισερχομένων στη χώρα με μοριακά, αλλά και με rapid test.
Στην Αττική ένα στα τρία νέα κρούσματα – Συναγερμός από νησιά
Στο 35% των 6.424 χθεσινών 21/12 κρουσμάτων κορωνοϊού αντιστοιχούν τα 2.264 που εντοπίστηκαν στην Αττική, με 319 στα δυτικά προάστια και 689 στο Κέντρο.
Τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει ωστόσο η Θεσσαλονίκη, Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) αντίστοιχου πληθυσμού με τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών αλλά 1.003 νέες λοιμώξεις.
Από την ηπειρωτική χώρα, πολλά νέα κρούσματα εντοπίζονται σε περιοχές του Βορρά όπως τα 101 στην ΠΕ Ημαθίας, τα 134 στην ΠΕ Σερρών και τα 175 στην ΠΕ Κοζάνης και έπειτα 90 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, 143 στην ΠΕ Αχαΐας, 140 στην ΠΕ Εύβοιας, 153 στην ΠΕ Λάρισας, 147 στην ΠΕ Ηρακλείου και 96 στην ΠΕ Μαγνησίας.
Μεγάλο επιδημιολογικό βάρος αποτυπώνεται σε νησιά όπως η Κέρκυρα, η Λέσβος και περιοχές της Κρήτης, βάρος που σκιαγραφείται από την αναλογία των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Ειδικότερα, την Κοζάνη (116,51) ακολουθούν σε αρνητικές επιδόσεις τα Χανιά (103,46), η Λέσβος (97,18) και η Κέρκυρα (91,02), όπου εντοπίζονται αντίστοιχα 162, 84 και 95 νέα κρούσματα.
Για την εβδομάδα 13 έως 19 Δεκεμβρίου 2021 δε, το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ διαπίστωσε «έκρηξη» του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα των Χανίων (+103%) και της Κέρκυρας (+241%).
Η διασπορά του ιού εντούτοις είναι ένα μέγεθος που καθορίζεται από τον αριθμό των τεστ κάθε φορά, και εν προκειμένω 555.381 ελέγχους κορωνοϊού.
Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, όπως τους αποκαλούν οι ειδικοί, παραμένουν τα στοιχεία που αφορούν την κατάσταση των νοσοκομείων της χώρας.
Σύμφωνα με αυτά, οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν στους 661 από 670 και σε 3.898 ανέρχονται οι νοσηλευόμενοι, 2.931 σε απλές κλίνες Covid, 612 σε ΜΕΘ και άλλοι 355 σε λοιπές Μονάδες (ΜΕΛ, ΜΑΦ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ).
Τα νέα 21/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.424, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.044.301, εκ των οποίων 50,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 211 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.905 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 77, ενώ αναδρομικά καταγράφηκαν άλλες δυο απώλειες.
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.055 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 661 (62,3% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.
To 79,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 545 (82,45%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 116 (17,55%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.679 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 295 (ημερήσια μεταβολή +14,34%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 331 ασθενείς.
Σχόλια αναγνωστών