Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Μαύρη» Δευτέρα με 109 νεκρούς λόγω κορωνοϊού - Στις 18.855 τα νέα κρούσματα - Τι ισχύει με τα πιστοποιητικά

«Μαύρη» Δευτέρα με 109 νεκρούς λόγω κορωνοϊού - Στις 18.855 τα νέα κρούσματα - Τι ισχύει με τα πιστοποιητικά
Ανεμβολίαστοι θεωρούνται από σήμερα Δευτέρα 7/2 περίπου 300.000 εμβολιασμένοι πολίτες, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση σε διάστημα επτά μηνών από τη δεύτερη δόση (ή στο τρίμηνο από το μονοδοσικό) με αποτέλεσμα να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους
Σχετικά Άρθρα

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως συνεχίζει να επελαύνει ο κορωνοϊός στη χώρα μας καθώς και σήμερα έφυγαν από τη ζωή 109 άνθρωποι στην Ελλάδα έχοντας την μάχη με τον ιό. 
Την ίδια ώρα, αγωνία επικρατεί για τους διασωληνωμένους που έφτασαν τους 549, ενώ σχεδόν τις 20.000 έφτασαν τα ημερήσια κρούσματα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Τι ισχύει με τα πιστοποιητικά

Ανεμβολίαστοι θεωρούνται από σήμερα Δευτέρα 7/2 περίπου 300.000 εμβολιασμένοι πολίτες, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση σε διάστημα επτά μηνών από τη δεύτερη δόση (ή στο τρίμηνο από το μονοδοσικό) με αποτέλεσμα να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.
Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι πολίτες θα θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι, κάτι που μεταξύ άλλων σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν rapid test για να μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους διαφορετικά θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 300 ευρώ, ενώ παράλληλα δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης.
Εν τω μεταξύ, από σήμερα 7/2 αλλαγές ισχύουν και στα ταξίδια, καθώς όσοι διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό – έχει ισχύ 9 μηνών – δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα.
Το μέτρο αφορά τους εμβολιασμένους, ενώ για τους ανεμβολίαστους ισχύει ότι θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ (μοριακό 72 ωρών ή rapid 24 ωρών) για να μπουν στη χώρα.
Πάντως, και παρά τη μερική χαλάρωση των κανονισμών για τους ταξιδιώτες και την πρόσφατη άρση του μέτρου της μουσικής και των περιορισμών στο ωράριο λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση, ο προβληματισμός για την πορεία της πανδημίας και ιδιαίτερα για τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων παραμένει.
Ήδη η Ελλάδα μετρά πάνω από 24.000 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως αν δεν μειωθεί η ένταση που προκαλείται στο ΕΣΥ από τους «σκληρούς δείκτες» δεν πρόκειται να χαλαρώσουν και τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία διατηρούνται σε ισχύ για ακόμα μια εβδομάδα έως και τη Δευτέρα 14/2.

Η ενημέρωση για την πανδημία - Τι ισχύει γαι το νέο εμβόλιο Novavax που έρχεται στην Ελλάδα 

Στα χαρακτηριστικά του νέου εμβολίου της Novavax αναφέρθηκε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες 168.000 δόσεις του σκευάσματος πρόκειται να φτάσουν στη χώρα στις 21 Φεβρουαρίου, και συνολικά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο προβλέπεται να φτάσουν 474.000 δόσεις.
Η κ. Θεοδωρίδου, αφού τόνισε ότι περισσότερα από 200 εμβόλια είναι υπό ανάπτυξη, σημείωσε ότι σε λίγες μέρες έρχεται στην χώρα μας το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax. «Στο νέο εμβόλιο η έκδοση της πρωτεϊνικής ακίδας χορηγείται έτοιμη, δεν την παράγει ο οργανισμός, είναι παλιά τεχνολογία», είπε, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα εμβόλια της γρίπης και της ηπατίτιδας.
Το εν λόγω σκεύασμα διατηρείται 9 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, είναι φθηνό και εύκολο στη μεταφορά και «θα συμβάλει στον εμβολιασμό στις μη προνομιούχες χώρες».
Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι «η έγκριση του εμβολίου έγινε με βασικά δεδομένα από 2 κλινικές μελέτες με τη συμμετοχή 45.000 ατόμων», προσθέτοντας ότι η πρώτη μελέτη έδωσε 90% αποτελεσματικότητα για μείωση της μέτριας και σοβαρής συμπτωματικής νόσου και η δεύτερη 89,7%.
Το σκεύασμα της Novavax θα χορηγείται σε σχήμα 2 δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημερών και η έναρξη προστασίας αρχίζει μετά από 14 μέρες.
Η ίδια είπε ότι υπό μελέτη βρίσκονται τα δεδομένα για την χρησιμοποίηση του ως αναμνηστική δόση καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα, σημειώνοντας επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ως προς τη μετάδοση και τη χρονική διάσταση της ανοσίας.
Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι με το εμβόλιο αυτό θα μπορέσουν «να προσεγγιστούν οι διστακτικοί ανεμβολίαστοι και να αυξηθεί η κάλυψη σε μη προνομιούχα μέρη που η κάλυψη είναι από ανύπαρκτη έως μικρή».

«Τα συμπτώματα από τη χορήγηση του είναι ήπια», είπε, ενώ ερωτηθείσα σχετικά, υπογράμμισε: «Επειδη η τενχολογία είναι παλιά και γνωστή, ίσως οι τοπικές αντιδράσεις να είναι πιο έντονες, αλλά δεν αναμένονται ξεχωριστές, ανεπιθύμητες ενέργειες».

Τα στατιστικά του εμβολιασμού

Ο Γενικός Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 19.600.000 εμβολιασμοί.
Συνολικά, 7.380.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (70,3% επί του γενικού πληθυσμού, 79,6% ενήλικου πληθυσμού).

Για την αναμνηστική δόση, 4.960.000 έχουν εμβολιαστεί, το 85% επί των δικαιούχων. Επίσης, το 2,5% επί των δικαιούχων έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.



Η επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.855 , εκ των οποίων 63 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.066.696 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 381 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.350 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 109, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.210 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.  

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 549 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 427 (77.78%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (22.22%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.095 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 364 (ημερήσια μεταβολή -10.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 467 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).  

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.  

Παγώνη: Μάσκες έως το καλοκαίρι – Σταδιακή χαλάρωση περιορισμών

Την εκτίμηση πως η χρήση της προστατευτικής μάσκας θα παραταθεί τουλάχιστον έως το καλοκαίρι διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε πως σταδιακά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού θα χαλαρώσουν.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη υποστήριξε πως οι μάσκες δεν γίνεται να αφαιρεθούν.
«Σιγά σιγά θα μειωθούν τα μέτρα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι τελείωσαν.
Όταν λέμε ότι τελείωσαν, πετάμε και την μάσκα.
Η μάσκα όμως δεν πετιέται σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ.
Θα μείνει τουλάχιστον έως το καλοκαίρι» είπε η κα.Παγώνη, η οποία εκτίμησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να υπάρξουν νέα πανδημικά κύματα αλλά θα μπορούν να ελεγχθούν διότι θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί.

Όχι σε επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών

Η κα.Παγώνη τόνισε ότι δεν έχει κανένα νόημα η επέκταση της υποχρεωτικότητας αυτή την στιγμή καθώς θα δημιουργήσει αντιπαραθέσεις.
Αναφερόμενη στο πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax σημείωσε πως είναι ένα σκεύασμα με λιγότερες παρενέργειες αλλά και με χαμηλό κόστος γεγονός που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο ΠΟΥ για να οχυρωθούν οι χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Μην περιμένετε σπίτι

Για τους ανεμβολίαστους και όσους έχουν εμβολιαστεί με δυο μόνο δόσεις τόνισε ότι ανάλογα με τα συμπτώματα που τους παρουσιάζονται σε περίπτωση που νοσήσουν, πρέπει να μεταβούν στο νοσοκομείο άμεσα, χωρίς να υπάρχει αναμονή 5-6 ημερών στο σπίτι.
Τέλος, και ενόψει του Πάσχα, η κα.Παγώνη είπε πως ανάλογα με την εικόνα που θα παρουσιάσουν οι σκληροί δείκτες, θα είναι δυνατό ο κόσμος να μεταβεί στα χωριά, αν και σε αυτήν την περίπτωση συνέστησε τη διενέργεια rapid test.

Τέλος το πιστοποιητικό εμβολιασμού


Εκπνέει σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου η μικρή παράταση στην χρονική ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού που είχε δοθεί λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας.
Πλέον, θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι όσοι ενήλικοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες, χωρίς να κάνουν την αναμνηστική δόση ή τρεις μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο.
Έτσι, οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και υπολογίζονται ότι είναι περίπου 300.000, θα μείνουν χωρίς πιστοποιητικά εμβολιασμού και δεν θα έχουν πρόσβαση όπου αυτά είναι απαραίτητά για την είσοδό τους, όπως στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, στα θέατρα, στα γυμναστήρια, ενώ για να προσέρχονται στην εργασία τους θα υποχρεώνονται σε διπλά εβδομαδιαία τεστ.
Σημειώνεται ότι έχει αλλάξει και ο τρόπος έκδοσης του πιστοποιητικού νόσησης και για τους μεν εμβολιασμένους απαιτείται να έχουν θετικό rapid test για να το εκδίδουν (το πιστοποιητικό νόσησης), ενώ για τους ανεμβολίαστους απαιτείται θετικό μοριακό έλεγχο PCR.

Αλλαγές για τους ταξιδιώτες στην είσοδο στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, αλλαγές ισχύουν από σήμερα Δευτέρα 7/2 και για την είσοδο στην Ελλάδα.
Όσοι ταξιδιώτες διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο έχει ισχύ 9 μηνών, δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μέτρο που αφορά τους εμβολιασμένους, ενώ για τους ανεμβολίαστους ισχύει ό,τι θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα.
Έως και την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, όσοι ταξίδευαν προς την Ελλάδα  έπρεπε να διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ που να έχει διενεργηθεί εντός 72 ωρών ή να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε rapid test 24 ώρες πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Τι προβλέπεται

Συγκεκριμένα, η νέα ταξιδιωτική οδηγία αφορά επιβάτες που προέρχονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και της Συμφωνίας Σένγκεν, καθώς και από τις 33 χώρες εκτός της ΕΕ που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού Covid.
Η νέα ΝΟΤΑΜ προβλέπει, άφιξη στην Ελλάδα με ευρωπαϊκό πιστοποιητικό:
α) εμβολιασμού με χρονική ισχύ 9 μηνών
β) νόσησης διάρκειας έως 180 ημερών είτε
γ) αρνητικού αποτελέσματος, PCR εντός 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών
Όλοι οι υπόλοιποι ταξιδιώτες θα εισέρχονται στην Ελλάδα με αρνητικό τεστ, ανεξαρτήτως εμβολιασμού.
Σε περίπτωση θετικού δειγματοληπτικού ελέγχου κατά την άφιξή τους, οι επιβάτες θα απομονώνονται για 5 ημέρες.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης