Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο σοκ πληθωρισμού, μεγαλύτερο σοκ ύφεσης στις οικονομίες και μικρότερο σοκ επιτοκίων.
Ο πόλεμος πυροδοτεί μια τεράστια άνοδο στις τιμές του πετρελαίου, το καταναλωτικό κλίμα ήδη υποχωρεί και η Fed είναι πιθανό να αυξήσει πιο αργά τα επιτόκια λόγω του πολέμου.
Οικονομικές κυρώσεις και πληθωρισμός
Πως οι οικονομικές κυρώσεις μπορούν να προκαλέσουν πληθωρισμό κατά τη διάρκεια του πολέμου;
Το καταναλωτικό κλίμα μειώνεται, οι πραγματικές λιανικές πωλήσεις βρίσκονται υπό πίεση, το ΑΕΠ συρρικνώνεται και το spread μεταξύ 10ετών και 2ετών ομολόγων δείχνει ότι έρχεται ύφεση στις οικονομίες
Επιβλήθηκαν αυστηρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Μετά από εβδομάδες σχεδιασμού, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονταν στα σύνορα με την Ουκρανία, έγινε φανερό στους δυτικούς ηγέτες ότι έπρεπε να δράσουν.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του πολέμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επέβαλλαν οικονομικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης σημαντικών περιουσιακών στοιχείων ολιγαρχών στις δυτικές τράπεζες, των περιουσιακών στοιχείων του Putin, δέσμευση τεσσάρων σημαντικών ρωσικών τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση και διακοπή της ρωσικής πρόσβασης στο διατραπεζικό σύστημα SWIFT.
Στις 8 Μαρτίου, οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο σε όλες τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Επιπλέον, τα ρωσικά αεροπλάνα απαγορεύεται να προσγειώνονται στα δυτικά αεροδρόμια.
Οι αμερικανικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις έχουν επίσης ενεργήσει με τη Chevron, την BP και την ExxonMobil, τερματίζοντας τις συνεργασίες τους με τις ρωσικές εταιρείες.
Η Apple και η Microsoft ανακοίνωσαν το πάγωμα όλων των εργασιών στη Ρωσία.
Τα McDonald's, Starbucks, PepsiCo και Coca-Cola ανέστειλαν τις πωλήσεις προϊόντων και έκλεισαν χιλιάδες καταστήματα.
Η Visa, η Mastercard και η American Express ανακοίνωσαν την αναστολή των συναλλαγών εντός και εκτός Ρωσίας, παγώνοντας έτσι ένα κανάλι μεταφοράς χρημάτων από τους Ρώσους από τη χώρα.
Το ρούβλι έχει καταρρεύσει στη χαμηλότερη τιμή έναντι του δολαρίου τα τελευταία χρόνια και το ρωσικό χρηματιστήριο είναι κλειστό.
Οι πόλεμοι συχνά προκαλούν πληθωρισμό
Σημαντικοί πόλεμοι σε όλη την ιστορία έχουν προκαλέσει ύφεση στις οικονομίες.
Αυτές οι τεράστιες απώλειες υποδομών σε αγαθά, υπηρεσίες, τρόφιμα, νερό και καύσιμα πυροδοτούν τον πληθωρισμό.
Π.χ. στον πόλεμο του 1812 έως τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι τιμές αυξάνονταν μετά από κάθε πόλεμο.
Ο πληθωρισμός του πολέμου του Βιετνάμ αυξήθηκε από 1,4% το 1965 σε 4,3% το 1971 με βάση μια ανάλυση του Πανεπιστημίου La Salle της Οικονομικής Έκθεσης του Προέδρου το 1982.
Οικονομικές κυρώσεις και Ρωσία
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως και παρέχει το 40% του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων, χρυσού, αργύρου, παλλαδίου και άλλων σπάνιων μετάλλων.
Οι ελλείψεις που υπάρχουν ήδη από την πανδημία έθεσαν τις παγκόσμιες αγορές για τα περισσότερα εμπορεύματα σε υψηλά 10 ετών.
Τα εμπορεύματα πρόκειται τώρα να σημειώσουν ρεκόρ όλων των εποχών.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο οι αναλυτές της JP Morgan προέβλεψαν ότι θα εκτινάξει τις τιμές του Brent στα 150 δολάρια το βαρέλι.
Το υψηλό όλων των εποχών για το αργό πετρέλαιο Brent ήταν 147,50 δολάρια το 2008.
Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται στις παγκόσμιες αγορές καθώς οι επενδυτές αναζητούν νέες προμήθειες σε έναν καταρράκτη διαταραχών.
Υπάρχουν πάνω από 200 πλοία που έχουν κολλήσει στα ουκρανικά λιμάνια και οι γνώστες της ναυτιλίας αναφέρουν ότι τα πλοία είναι καθηλωμένα παγκοσμίως όπως και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Δείκτης Εμπορευμάτων του Bloomberg πρόσφατα κατέγραψε αύξηση 12,5%, ένα υψηλό που δεν έχει παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1960.
Ο πληθωρισμός ήδη βρίσκεται σε υψηλό δέκα ετών και συνεχίζει ανοδικά
Οι ΗΠΑ βιώνουν ήδη υψηλό δεκαετίας πληθωρισμού, με τον ΔΤΚ στο 7,5% τον Ιανουάριο και η ενέργεια είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες του πληθωρισμού.
Ο δείκτης τιμών των κατοικιών Case-Shiller έχει εκτιναχθεί 19% σε ετήσια βάση και τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί κατά 12%.
Πρόσφατα, οι τιμές των εμπορευμάτων εκτοξεύτηκαν στις ΗΠΑ μετά την έναρξη των επιθέσεων στις 24 Φεβρουαρίου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πριν από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, οι καταναλωτές ανησυχούσαν ήδη για την αύξηση των τιμών των τροφίμων, της στέγης και των αυτοκινήτων καθώς το καταναλωτικό συναίσθημα έπεσε σε χαμηλό δέκα ετών.
Μια μελέτη του Bloomberg Intelligence δείχνει ότι μια αλλαγή κατά ένα σεντ στις τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια στη δαπάνη καυσίμων για τους καταναλωτές.
Επιπλέον, οι καταναλωτικές δαπάνες είναι περίπου το 70% του ΑΕΠ.
Επομένως, οι λιανικές πωλήσεις αποτελούν καλό δείκτη της κατεύθυνσης του ΑΕΠ.
Οι προβλέψεις δείχνουν αποδυνάμωση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2022.
ΑΕΠ 1ου τριμήνου 2022 – Πλησιάζει στο 0% η ανάπτυξη στις ΗΠΑ
Η εκτίμηση GDPNow της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα δείχνει το ΑΕΠ περίπου μηδέν για το 1ο τρίμηνο του 2022.
Το μοντέλο GDPNow είναι μια εκτίμηση που βασίζεται σε ένα μοντέλο υπολογιστή με στοιχεία από διάφορες αναφορές κατά τη διάρκεια του μήνα, συμπεριλαμβανομένων του Χονδρικού Εμπορίου, της Μηνιαίας Αναφοράς Λιανικής, του Προσωπικού Εισοδήματος και των Δαπανών.
Τα στοιχεία της έκθεσης ήταν πριν από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.
Με βάση το σοκ για τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία από τον πόλεμο, αναμένουμε ότι πολλά από τα στοιχεία του μοντέλου GDPNow θα αρχίσουν να παρουσιάζουν επιδείνωση εκτός από την ήδη αναφερθείσα πτώση στις λιανικές πωλήσεις.
Ομόλογα και πετρέλαιο δείχνουν ύφεση
Καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου WTI πλησιάζει τα 130 δολάρια το βαρέλι η Venable Park Investment, χρησιμοποιεί μια αναλογία τιμών πετρελαίου προς ομόλογα 10 ετών προς 2 ετών για να υποδείξει μια πιθανή ύφεση σε 6 – 12 μήνες.
Το μοντέλο έχει καλό ιστορικό επιτυχίας στην πρόβλεψη υφέσεων 1990, 2000, 2007 και 2020.
Αυτό το μοντέλο χρησιμοποιεί τιμή πετρελαίου WTI στα 92 δολάρια το βαρέλι.
Τώρα που οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί, το μοντέλο θα πρέπει να καταδείξει την μεγάλη αδυναμία των οικονομιών.
Αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα
Ο Putin έχει βάλει στόχο να φέρει την Ουκρανία στη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Το Ινστιτούτο Brookings για τη Ρωσία, παρατηρεί ότι ο Putin βλέπει το ΝΑΤΟ να πλησιάζει πιο κοντά στη Ρωσία, έτσι νιώθει ότι η χώρα του βρίσκεται υπό πολιορκία.
Θέλει να απωθήσει το ΝΑτο δημιουργώντας μια Ρωσική Αυτοκρατορία που πιστεύει ότι υπήρχε πριν από αιώνες. Σημειώνει ότι είναι ανένδοτος στο να κρατήσει αυτό το όραμα με κάθε κόστος.
Οι οικονομικές κυρώσεις απλώς τροφοδοτούν την πεποίθησή του ότι η Δύση θέλει να τον νικήσει.
Ο περήφανος ουκρανικός λαός πολέμησε τις ρωσικές επιθέσεις με θάρρος, τόλμη και ευρηματικότητα.
Το αποτέλεσμα είναι ασαφές, εκτός από το ότι η τελευταία 30ετία στην Ευρώπη έχει τελειώσει.
Οι κυρώσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας έχουν πυροδοτήσει έναν οικονομικό πόλεμο που σαρώνει τις τριτοκοσμικές χώρες, αναγκάζοντάς τις να επιλέξουν πλευρά.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο κινεζικές εταιρείες που συναλλάσσονται με τη Ρωσία κατά παράβαση των κυρώσεων. Εάν αυτές οι εταιρείες αψηφήσουν τις κυρώσεις, απειλούνται κυρώσεις και από τις ΗΠΑ.
Μονόδρομος η ύφεση
Βλέπουμε το σοκ του πληθωρισμού να αυξάνεται λόγω ελλείψεων οδηγώντας σε σοκ ύφεσης.
Παρά τα προβλήματα, η Federal Reserve φαίνεται να ανησυχεί για την επιβράδυνση της οικονομίας και πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια προσεκτικά, θα προχωρήσει σε κάποιες αυξήσεις.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell ανακοίνωσε ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια σταδιακά.
Ουσιαστικά αυτό σημαίνει αύξηση μόνο 0,25% στις 16 Μαρτίου. Έτσι, ο πληθωρισμός θα εκτιναχθεί έως ότου οι καταναλωτές σταματήσουν τις δαπάνες και η οικονομία επιβραδυνθεί.
Ο πόλεμος μετατοπίζει τις οικονομικές ροές αγαθών, υπηρεσιών και χρηματοδότησης σε αχαρτογράφητες περιοχές με συνέπειες που είναι στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιες και στη χειρότερη επικίνδυνες.
Κατά συνέπεια, ο φόβος, η αμφιβολία και η αβεβαιότητα αντικαθιστούν την ειρήνη, την τάξη και την οικονομική ολοκλήρωση.
Το αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής αλλαγής στις οικονομικές σχέσεις θα είναι αισθητό για τα επόμενα χρόνια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών