Είναι το σενάριο που όλοι μας απευχόμαστε, αλλά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όλη η συζήτηση και ο τρόμος περιστρέφεται γύρω από το εν λόγω θέμα.
Άραγε τι εννοούμε όταν λέμε πλέον Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος;
Ποιος θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποιον και σε ποιο σε «στρατόπεδο» θα βρεθεί η Ελλάδα;
Οι συσχετισμοί που αναμένεται να δημιουργηθούν παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Digital Mentor for Education & Recruitment, στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν θα συμμετάσχουν όμως όλες οι χώρες της Γης.
Οι περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ωκεανίας και ένας μεγάλος αριθμός ασιατικών χωρών δεν θα πολεμούσαν μεταξύ τους.
Ο λόγος που ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος αφορούσε τόσες πολλές χώρες ήταν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις τις κυβερνούσαν τότε.
Αν η σύγκρουση ξεκινήσει στην Ασία (γύρω από την Ταϊβάν, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή τη Νότια Κορέα) ή στη Μέση Ανατολή (γύρω από το Ισραήλ, το Ιράκ ή το Ιράν), το πιθανότερο είναι να γίνει στην Ασία ή τη Μέση Ανατολή.
Η μια «ομάδα» θα ήταν αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα στεκόταν στο πλευρό της Ουκρανίας και θα είχαν στο πλευρό τους την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, αλλά και τη Σαουδική Αραβία.
Όπως είναι λογικό, η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα -σε αυτό το σενάριο- θα πάρει το μέρος της ομάδας των ΗΠΑ.
Ομάδα ΗΠΑ
- ΗΠΑ
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση: Λόγω των υποχρεώσεών τους στο ΝΑΤΟ, είναι υποχρεωμένες να συνταχθούν με τις ΗΠΑ, εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης χώρας.
- Υπάρχουν τέσσερις πρωταρχικές πηγές στρατιωτικής ισχύος στην ΕΕ:
- Γαλλία
- Το Ηνωμένο Βασίλειο.
- Ιταλία
- Γερμανία
- Ισραήλ – Και αυτή η χώρα, επίσης, θα συνταχθεί σίγουρα με τις ΗΠΑ, καθώς οι περισσότεροι από τους εχθρούς τους θα βρίσκονται στην άλλη πλευρά της σύγκρουσης. Λαμβάνουν τα περισσότερα από τα όπλα τους από τις ΗΠΑ, τον ισχυρότερο σύμμαχό τους.
- Καναδάς- Μια δημοκρατική χώρα που βρίσκεται κοντά στις ΗΠΑ.
- Ταϊβάν – Ο πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει λόγω της εισβολής τους, οπότε αναμφίβολα θα πάρει το μέρος των χωρών που τους αναγνωρίζουν.
- Ιαπωνία – Η Ιαπωνία θα πάρει το μέρος των ΗΠΑ
- Νότια Κορέα – Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Κίνα και γειτνιάζει με τη Βόρεια Κορέα. Ακριβώς όπως και η Ταϊβάν, θα υποστηρίξει τις ΗΠΑ όταν ξεκινήσουν οι μάχες.
- Σαουδική Αραβία – Είναι μια δημοκρατία, αλλά θα πολεμήσει το Ιράν. Οι φίλοι είναι εχθροί των εχθρών.
Η αντίπαλη «ομάδα» θα απαρτίζεται φυσικά από τη Ρωσία, η οποία θα είχε συμμάχους την Κίνα, το Ιράν, αλλά και τη Βόρεια Κορέα.
Ομάδα Ρωσία/Κίνα
- Ρωσία
- Κίνα
- Ιράν – Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ τους θεωρούν εχθρούς και οι Ρώσοι τους υποστηρίζουν.
- Βόρεια Κορέα – Αυτή η χώρα είναι σύμμαχος με την Κίνα και τη Ρωσία και θέλουν να καταλάβουν το νότιο μισό της χώρας.
Τα τέσσερα σενάρια για την έκβαση ενός νέου πολέμου
Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα Digital Mentor for Education & Recruitment, υπάρχουν τέσσερα σενάρια για το τέλος ενός Παγκοσμίου Πολέμου.
- Η Ρωσία και η Κίνα θα διαπραγματευτούν μια εκεχειρία που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές, αλλά με λιγότερη ισχύ και επιρροή από ό,τι προηγουμένως.
- Η ομάδα των ΗΠΑ εισβάλλει στη Ρωσία και την Κίνα, διαλύοντας τις κυβερνήσεις τους και αντικαθιστώντας τες με «δημοκρατικές». Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτές οι κυβερνήσεις θα λειτουργήσουν καλά.
- Όταν «στριμωχτούν» στη γωνία, η Ρωσία και η Κίνα εκτοξεύουν τα πυρηνικά τους όπλα…
- Θα μπορούσε βέβαια να λειτουργήσει και η διπλωματική οδός, αφού κανένας δεν θέλει στην πραγματικότητα να δει έναν πόλεμο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.
Σχόλια αναγνωστών