Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για προκλητική ρητορική από την πλευρά της Ελλάδας
Στο στόχαστρο του Akar μπήκε και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος υπουργός μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Milliyet υποστήριξε ότι «η Ελλάδα από τη μια επιδιώκει συμμαχίες, από την άλλη αγωνίζεται για οπλισμό», ενώ δήλωσε ότι συνεχίζονται η προκλητική ρητορική και οι παράνομες ενέργειες ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα.
Η δήλωση του Akar περί συνεκμετάλλευσης
«Από τη μια επιδιώκει συμμαχίες, από την άλλη αγωνίζεται για οπλισμό. Όλα αυτά είναι μάταιες προσπάθειες. Αν αυτά γίνονται εναντίον της Τουρκίας, δεν έχουν καμιά αξία, εάν γίνονται για άμυνα περισσεύουν. Μια τέτοια συμπεριφορά επηρεάζει την ευημερία του ελληνικού λαού όταν έχει τέτοια οικονομικά προβλήματα. Είμαστε γείτονες και σύμμαχοι με την Ελλάδα.
Ωστόσο, υπάρχουν κοινοί κίνδυνοι για τις δύο χώρες. Ποιοι είναι αυτοί; Υπάρχουν πρόσφυγες, πανδημία, τρομοκρατία. Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη αυτά και να γίνει ο σχεδιασμός ανάλογα. Εμείς λέμε ας ιδρύσουμε ένα ειλικρινές, διαφανές και ανοιχτό σύστημα διαλόγου. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας και επιθυμούμε κοινό και δίκαιο μοίρασμα κάθε πλούτου. Πέραν αυτών, θέλουμε να γίνει γνωστό ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο και το υπογραμμίζουμε έντονα» επεσήμανε χαρακτηριστικά o Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Η προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, ο Akar αναφέρθηκε και στην προμήθεια F-16 από τις ΗΠΑ.
«Αυτό σημαίνει ενίσχυση όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του ΝΑΤΟ. Η διαδικασία συνεχίζεται. Σε ερώτηση του Κογκρέσου για το θέμα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε με επιστολή. Αν και υπάρχουν ορισμένα θετικά στοιχεία στην εν λόγω επιστολή, είναι απαραίτητο να είμαστε προσεκτικοί. Αυτή είναι μια διαδικασία, ελπίζουμε ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα το εγχώριο πολεμικο μας αεροσκάφος, εκτιμούμε ότι τα F16 μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας» είπε χαρακτηριστικά.
Για τους πυραύλους SAMP-T, ο Akar είπε ότι «ο πρόεδρός μας συναντήθηκε επίσης με τον Γάλλο πρόεδρο Macron και τον Ιταλό πρωθυπουργό Draghi σχετικά με το κοινό πρόγραμμα πυραύλων SAMP-T μεταξύ Τουρκίας, Γαλλίας και Ιταλίας. Συναντηθήκαμε επίσης με τους υπουργούς Άμυνας της δύο χώρες. Απαιτείται μια τριμερής συζήτηση για αυτό, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει εκλογική διαδικασία στη Γαλλία. Αφού τελειώσει αυτό, επιθυμία μας είναι να ξαναρχίσει η διαδικασία και να ολοκληρωθεί θετικά».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών