Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πόσο πιθανό είναι να δούμε τις 700 μονάδες ή πτώση -20% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Πόσο πιθανό είναι να δούμε τις 700 μονάδες ή πτώση -20% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Η γενεσιουργός αιτία του πληθωρισμού που ευθύνεται σε ποσοστό 70% για τον πληθωρισμό είναι οι κεντρικές τράπεζες που εξαπάτησαν το παγκόσμιο σύστημα, εξαπάτησαν τις αγορές πασάροντας παραμύθια, δημιουργώντας χρήμα από το αέρα
Σχετικά Άρθρα

Εδώ και πολύ καιρό, έχουμε αναλύσει πολύ διεξοδικά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποχωρήσει προς τις 800 μονάδες.
Μέσα στο 2022 βρέθηκε – ως υψηλό έτους – στις 974 μονάδες και τότε τολμήσαμε να αναφέρουμε ότι αυτά ήταν τα υψηλά έτους…
Έκτοτε διατυπώνουμε πολύ απαισιόδοξες εκτιμήσεις στις οποίες θα δικαιωθούμε δυστυχώς…
Ένα οικονομικό site όταν καταγράφει μόνο τα γεγονότα δεν διαφοροποιείται, πρέπει να διατυπώνει άποψη για καίρια θέματα της οικονομίας και των αγορών.
Για όσους παρακολουθούν το site αυτό και – παρεμπιπτόντως 1,93 εκατ μοναδικοί χρήστες μηνιαίως – γνωρίζουν τις θέσεις μας…

1)Από το Καλοκαίρι του 2021 αναφέρουμε σε βαθμό επίμονο ότι θα δούμε αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα 3,5% με 4%... προσέξτε τότε το 10ετές ελληνικό ομόλογο είχε απόδοση 0,55%.
Ωστόσο θεωρούμε ότι κάναμε λάθος το 3,5% με 4% απόδοση για το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι συντηρητική εκτίμηση θα μπορούσαμε να δούμε και αποδόσεις 4,5% και σε ένα ομολογουμένως ακραίο σενάριο και 5%... ωστόσο το 4,25% με 4,50% θεωρούμε ότι είναι το βασικό σενάριο…

2)Όταν οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες και οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι παρουσίαζαν τις εκτιμήσεις τους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, πάλι το bankingnews είχε βγει με τόλμη αναφέροντας ότι οι τιμές στόχοι που τίθενται είναι κραυγαλέα ακραίες που δεν έχουν καμία λογική… χαιρόμαστε πραγματικά που έγκαιρα οι χρηματιστηριακές εταιρίες αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους… και θα τις αναθεωρήσουν εκ νέου…
Το bankingnews από τον Δεκέμβριο του 2021 είχε δώσει συγκεκριμένες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες.

trapess2022_BN_1_3.png
Αυτά είναι ιστορία…
Πάμε να δούμε τι μπορεί να συμβεί στις αγορές;
Έχουμε αναλύσει πολύ διεξοδικά ότι για να πέσει ο πληθωρισμός θα πρέπει να πέσουν τα χρηματιστήρια.
Η ανάλυση μας στηρίζεται σε μια απλή παραδοχή, όχι δεν δημιούργησε ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος τον πληθωρισμό, όσοι το υποστηρίζουν μάλλον αγνοούν τα στοιχειώδη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία απλά ήταν επιταχυντής όχι ο δημιουργός της κρίσης…
Για τον πληθωρισμό ευθύνη έχουν οι αποτυχημένες κυβερνήσεις που αθέτησαν το κοινωνικό τους συμβόλαιο.
Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να δημιουργούν ελλείμματα και να ρίχνουν χρήματα αλόγιστα στην οικονομία, όπως συνέβη με την πανδημία και το Ουκρανικό.
Κανείς δεν σκέφθηκε ότι επί 10 χρόνια κυριάρχησαν πολιτικές λιτότητας και μεταρρυθμίσεων και σε δύο χρόνια τα γκρεμίσαμε όλα.

Πιστεύει κανείς ότι οι μεγάλοι παίκτες στα χρηματιστήρια δεν είδαν, αυτή την άρρωστη κατάσταση;
Οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνη 30% με 40% για τον πληθωρισμό που είναι εχθρός της οικονομίας, της κοινωνίας και της δημοκρατίας.
Όμως η γενεσιουργός αιτία του πληθωρισμού που ευθύνεται σε ποσοστό 70% για τον πληθωρισμό είναι οι κεντρικές τράπεζες που εξαπάτησαν το παγκόσμιο σύστημα, εξαπάτησαν τις αγορές πασάροντας παραμύθια, δημιουργώντας χρήμα από το αέρα και φουσκώνοντας τα χρηματιστήρια και τις μετοχές…
Ποιος είδε ότι στην Wall Street μόνο από τις επαναγορές ιδίων μετοχών επενδύονται 850 δισεκ. δολάρια, οι εταιρίες αγοράζουν τις μετοχές τους και έτσι τις κρατάνε τεχνητά υψηλά… ποιος πιστεύει ότι αυτή η άρρωστη κατάσταση μπορεί να συντηρηθεί για καιρό…

Εάν πιστεύετε κύριοι επενδυτές ότι με πλασματικό χρήμα, με χρήμα από αέρα κοπανιστό θα δημιουργηθούν αξίες είστε γελασμένοι.

Ασπαζόμαστε το σενάριο ότι ο δείκτης φούσκα S&P 500 θα υποχωρήσει προς τις 3850 μονάδες αρχικά από 4.120 μονάδες της τρέχουσας περιόδου ή πτώση -6,5% βραχυπρόθεσμα.
Θα υπάρχουν διακυμάνσεις και ανοδικές αναλαμπές αλλά σε ένα βάθος 4-5 μηνών θα μπορούσε ο δείκτης S&P 500 να υποχωρήσει προς τις 3.000 μονάδες κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων αυξήσεων των επιτοκίων από την FED.
Για να μειωθεί ο πληθωρισμός θα πρέπει να πέσουν τα χρηματιστήρια, γράφαμε και αυτό έχει απλή εξήγηση, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αποσύρουν την ποσοτική χαλάρωση την τοξίνη των οικονομιών.

Σε αυτό το δυσμενές σενάριο θα μπορούσαμε να δούμε τον δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 700 μονάδες ή πτώση -20%.
Το βασικό μας σενάριο για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι θα υποχωρήσει προσεχώς προς τις 800 μονάδες… εν συνεχεία θα μπορούσε να κινηθεί πάλι ανοδικά προς τις 900 μονάδες και ακολούθως ξανά πλαγιοκαθοδικά με καθοδικό στόχο τις 700 μονάδες αν και οι 800 – 780 μονάδες δεν θα σπάσουν εύκολα.
Ο τουρισμός στην Ελλάδα που θα πάει καλά το 2022, αλλά, θα επισκιαστεί από άλλα προβλήματα.
Η ελληνική οικονομία παραπαίει, γεμάτη τοξικά ελλείμματα…
Το δημόσιο χρέος σε ιστορικά υψηλά και τα επιτόκια σε επίπεδα επικίνδυνα που θέτουν ζήτημα βιωσιμότητας…
Η Ελλάδα δανείστηκε από τον ESM με 0,89% και στα 10ετή ομόλογα τα επιτόκια φθάνουν στο 4% σχεδόν 4,5 φορές υψηλότερα…
Το ΑΕΠ συρρικνώνεται και το επιτόκιο του 10ετούς θα είναι υψηλότερο από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας…
Ωχ… πρόβλημα αυτό.
Εμείς δεν ασπαζόμαστε το αισιόδοξο σενάριο για την οικονομία και για τις αγορές λυπούμαστε αλλά να θυμάστε… δυστυχώς τα χειρότερα δεν είναι πίσω είναι εμπρός…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης