Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις συνόδους των G7 και του ΝΑΤΟ, καθώς και στο τριήμερο φόρουμ της ΕΚΤ.
Στη Φρανφκούρτη ο DAX ενισχύεται 0,9% στις 13.306 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1,4% στις 7.354 μονάδες.
Στις 6.127 μονάδες με άνοδο 1,3% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,15% στις 22.185 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 1,6% στις 8.371 μονάδες.
Άνοδο 0,6% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Άνοδο για τρίτη ημέρα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται 1,6% στα 111,22 δολ. το βαρέλι και το brent στα 112,9 δολ. με άνοδο 1,3%.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία επιδεινώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος υποχώρησε στις -27,4 μονάδες για την πρόβλεψη του Ιουλίου, σύμφωνα με το ινστιτούτο GfK.
Lagarde: Ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα ύψη - Δικλείδες ασφαλείας στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ
Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στα ύψη εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της κεντρικής τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Η ίδια δεσμεύθηκε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει «όσο μακριά είναι απαραίτητο» για να καταπολεμήσει τον «υπερβολικά αυξημένο» πληθωρισμό, ενώ παρουσίασε τις γενικές αρχές που θα διέπουν το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, με το οποίο η ΕΚΤ θέλει να βάλει φρένο στον κατακερματισμό της αγοράς.
Δικλείδες ασφαλείας στο νέο εργαλείο της ΕΚΤ
«Το νέο εργαλείο θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αλλά και να είναι αναλογικό και να περιλαμβάνει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας ώστε να διατηρεί το κίνητρο στα κράτη - μέλη να ακολουθούν συνετή δημοσιονομική πολιτική» σημείωσε χαρακτηριστικά η Lagarde.
Υπενθυμίζεται ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η άνοδος του πληθωρισμού, έχει ασκήσει ισχυρές πιέσεις στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης, εντείνοντας τις ανησυχίες για νέα κρίση χρέους. Το νέο εργαλείο αφορά πρωτίστως τις υπερχρεωμένες χώρες, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία και όσες άλλες βέβαια βρεθούν σε ανάγκη. Όπως είπε η Lagarde θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο των επιτοκίων, από τη στιγμή που δεν επηρεάζει τη νομισματική πολιτική.
Αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά συνολικά 75 μονάδες βάσης βλέπει ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης, Martins Kazaks.
«Το βασικό σενάριο είναι αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο» δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και για αύξηση 50 μονάδων βάσης τον Ιούλιο.
Τα «γεράκια» της ΕΚΤ θα ασκήσουν πιέσεις για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο αλλά δεν φαίνεται πιθανό ότι θα πετύχουν τον στόχο τους. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι πιο πιθανό η ΕΚΤ θα κινηθεί βάσει σχεδιασμού. Κι αυτό έχουν αποτιμήσει και οι αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, επανέλαβε το σχέδιο για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. «Πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και ξανά το Σεπτέμβριο, οπότε μπορεί να γίνει μεγαλύτερη παρέμβαση, αν επιμείνει ή επιδεινωθεί ο πληθωρισμός», είπε χαρακτηριστικά.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών