Ωστόσο, ο τζίρος ενισχύθηκε από τα πακέτα που κάλυψαν το 25% του συνολικού τζίρου της αγοράς ειδικότερα του ΟΤΕ τα οποία αφορούσαν το 0,15% του συνόλου των μετοχών της εταιρείας και το πακέτο της ΓΕΚ Τέρνα στις δημοπρασίες που αφορούσε το 0,48% των μετοχών .
Oι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι για την πορεία του πληθωρισμού ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι οι αναμενόμενες επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση.
Στο παραπάνω ασταθές οικονομικό παγκόσμιο περιβάλλον προστίθενται στην εγχώρια αγορά τόσο ο πολιτικός κίνδυνος ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, όσο και η κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ισχυρό σημείο στήριξης αποτελούν οι 780 μονάδες, με την αγορά μετά το ψυχολογικό σημείο των 800 μονάδων να αντιδράσει, βραχυπρόθεσμα, υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ότι κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για πώληση.
Μπορεί δηλαδή να δούμε τις 780 μονάδες... να κινηθεί εκ νέου ανοδικά η αγορά μέχρι ότου ένα νέο κύμα διόρθωσης διασπάσει τις 780 μονάδες...
Ωστόσο, η κατάληξη του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι οι 700 μονάδες ή πτώση από τα υψηλά έτους -28%.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Alpha Bank +2,6% ενώ υποχώρησαν Eurobank -1,72%, Εθνική -1,44% και Πειραιώς -0,68%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Motor Oil κλείνοντας στο υψηλό της ημέρας +3,12% αλλά και η ΔΕΗ +2,33% μετά τις τελευταίες πιέσεις που την οδήγησαν στα χαμηλά έτους, με σωρευτικές απώλειες -44% από την αρχή του 2021...ενώ πτωτικά έκλεισαν Lamda -2,95%, ΟΠΑΠ -2,94% στα χαμηλά της ημέρας...
Επίσης, ανοδικά ξεχώρισαν η Intrakat +13,4% με αυξημένο όγκο λόγω φημών για πώληση πακέτου μετοχών αλλά και η Intracom +10,72%
Στη σημερινή Γ.Σ της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γ. Στάσσης, ανάφερε ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε επανασχεδιασμό της τιμολογιακής της πολιτικής από την αρχή, και σε μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια.
Επίσης, παρά την κρίση, η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία φέτος, θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 2021, δηλαδή στα 872 εκατ. ευρώ ενώ σε ορίζοντα ενός μήνα θα προταθεί πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών για τη στήριξη της μετοχής.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε την μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2021.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται βελτίωση, με το 10ετές ελληνικό στο 3,63% και το ιταλικό 10ετές στο 3,55% μετά τις πωλήσεις του τελευταλιου διημέρου.
Σημειώνεται, ότι πρόσφατα καταγράφηκε επιδείνωση στα ομόλογα με το 10ετές να σκαρφαλώνει στο 4,74% (14/6) ενώ στη συνέχεια η κατάσταση ομαλοποιήθηκε μετά τις αναφορές ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα νέο εργαλείο που θα παράσχει στήριξη, τόσο στα ιταλικά όσο και στα ελληνικά ομόλογα.
Το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ η οποία καταγράφει σωρευτικές απώλειες από την αρχή του τρέχοντος έτους -44% και βρίσκεται στα χαμηλά έτους με τους μετόχους να έχουν υποστεί πανωλεθρία.
Η περίπτωση της ΔΕΗ αποτελεί μνημείο αποτυχημένης επένδυσης τεράστιων διαστάσεων…
Συγκρίνοντας την εταιρεία επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ η οποία κινδύνευε με χρεοκοπία είχε αποτίμηση στο ελληνικό χρηματιστήριο περίπου 300-350 εκατ ευρώ.
Οι ζημίες, ο υπερδανεισμός και οι ανησυχίες για αθέτηση πληρωμών ήταν το περίγραμμα της εικόνας της ΔΕΗ την εποχή ΣΥΡΙΖΑ….
Η ΔΕΗ παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως ένας μεγάλος επιχειρηματικός στόχος, καθώς σε προτεραιότητα ετέθη η εξυγίανση της προβληματικής ΔΕΗ.
Πραγματοποιήθηκαν δύο κινήσεις….
1)Πουλήθηκε στην Macquarie Asset Management το 49% του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύου έναντι 2,11 δισεκ. και αφαιρώντας τον δανεισμό 804 εκατ καθαρό τίμημα 1,35 δισεκ.
2)Υλοποιήθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επίσης 1,35 δισεκ. στην ΔΕΗ με τιμή 9 ευρώ….
Ποια η τρέχουσα αξία της ΔΕΗ σήμερα;
Η ΔΕΗ σήμερα με βάση το σημερινό κλείσιμο 29 Ιουνίου 2022 ανέρχεται στα 2,01 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο πρέπει να αφαιρέσουμε 1,35 δισεκ. της αύξησης που είναι νέο χρήμα και τα 1,35 δισεκ. από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ στον οποίο σημειωτέον κατέχει το 51% έχει πουληθεί το 49%.
Οπότε 2,7 δισεκ. κεφάλαια που προστέθηκαν στην ΔΕΗ έναντι 2,01 δισεκ. που είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία σημαίνει ότι η ΔΕΗ συγκρινόμενη με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται 1 δισεκ. – 700 εκατ έλλειμμα + 300 εκατ της αξίας της ΔΕΗ την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΔΕΗ σήμερα επί εποχής Νέας Δημοκρατίας, λοιπόν εμφανίζει μεγάλη λογιστική υποαξία σε σχέση με την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ερωτήματα
Η προσπάθεια εξυγίανσης που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως εθνικός στόχος για την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού γιατί απέτυχε;
Ευθύνεται ο πληθωρισμός, ευθύνεται η ενεργειακή κρίση ή απλά οι στρατηγικές επιλογές του προηγούμενου διαστήματος ήταν μια παταγώδης αποτυχία;
Η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ θα υποχωρήσει περαιτέρω, το bankingnews από το Φθινόπωρο του 2021 προειδοποιεί ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι φουσκάρα και από τα 10,5 ευρώ έχει υποχωρήσει στα 5,27 ευρώ και όπως εδώ και μήνες υποστηρίζουμε θα καταλήξει στα 4,80 ευρώ…
Η στιγμή της δικαίωσης πλησιάζει…
Γιατί απέτυχε όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης;
Η διοίκηση της ΔΕΗ πέραν από το να λαμβάνει υψηλά bonus και αποδοχές τι έργο παρουσίασε ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μετόχων;
Έχει εξήγηση για το μαύρο χάλι της ΔΕΗ;
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,25% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,89%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς -2,31%, Alpha Bank -1,91% o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,6% ενώ με την συμπλήρωση του πρώτου μισάωρου με την Coca Cola στο -2,03% ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε στο -0,91%.
Λίγο μετά τις 15:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε Alpha Bank και Εθνική +1,5% αλλά και σε ΔΕΗ +3%, ΟΤΕ +2%.....o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,44% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,42%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,21% στις 822 μονάδες έχοντας υψηλό στις 827,35 μονάδες και χαμηλό τις 816,46 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών ενισχύθηκε από τα πακέτα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 67,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 17,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 19 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 17,29 χιλ. ευρώ και όγκου 1,35 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 711 χιλ. τεμάχια αξίας 11,61 εκατ. ευρώ και η ΓΕΚ Τέρνα 500 χιλ. τεμάχια αξίας 4,64 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 529 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 31 χιλ. τεμάχια αξίας 440 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 13 χιλ. τεμάχια αξίας 85 χιλ. ευρώ...
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 822 μονάδες, με πρώτη στήριξη ρτη ζώνη των 820 - 810 μονάδων και ακολουθούν οι 800, οι 780, οι 750 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 850 - 860 μονάδων και ακολουθούν οι 894 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ), οι 900, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 516 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490 μονάδες, οι 450, οι 430 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 570 - 580 μονάδων, οι 600, οι 630 και οι 650 μονάδες.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,63%
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 29/6 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει... καθώς οι Κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,63%, το 10ετές ιταλικό 3,55% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,15%...
Ο επικεφαλής της Fed J.Powell, στις τελευταίες του δηλώσεις, στην Επιτροπή Τραπεζών της Γερουσίας, έστειλε σήμα για «άνευ όρων» επιθετική τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικανική οικονομία ενώ η επικεφαλής της ΕΚΤ C. Lagarde,επαναβεβαίωσε την πρόθεση της ΕΚΤ να προχωρήσει με πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στην περίπτωση που οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμείνουν δυσοίωνες. Το βασικό σενάριο μέχρι στιγμής προβλέπει μία αύξηση του επιτοκίου κατά 0,25% στις 21 Ιουλίου και άλλη μία, ισόποση, το Σεπτέμβριο..
Το τελευταίο διάστημα καταγράφηκε επιδείνωση στα ευρωπαϊκά ομόλογα ειδικότερα σε Ιταλία και Ελλάδα ενώ η παρέμβαση της ΕΚΤ για ένα νέο εργαλείο ηρέμησε τις αγορές ενώ απέδειξε ότι Ιταλία και Ελλάδα χωρίς την στήριξη της κεντρικής τράπεζας είναι άκρως ευάλωτες…
Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή 1/7/2022, η ΕΚΤ ξεκινάει τις «ευέλικτες αγορές ομολόγων» σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την αύξηση του κόστους δανεισμού ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις για το νέο εργαλείο για τη στήριξη της αγοράς ομολόγων και κυρίως των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, στην ΕΚΤ εξετάζουν εάν πρέπει ή όχι να μπει... νούμερο στο νέο πρόγραμμα, εάν δηλαδή θα πρέπει να ανακοινωθεί το μέγεθος και η διάρκεια.
Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει το νέο εργαλείο στις 21 Ιουλίου, μαζί με την πρώτη αύξηση επιτοκίων έπειτα από μια 10ετία, ως απάντηση στην αύξηση των αποδόσεων ομολόγων που έπληξε περισσότερο τις πιο υπερχρεωμένες χώρες.
Τα πλεονεκτήματα της ανακοίνωσης ενός μεγάλου ποσού θα μπορούσε να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τη δέσμευση της ΕΚΤ να καταπολεμήσει αυτό που αποκαλεί χρηματοοικονομικό κατακερματισμό στην ευρωζώνη. Επίσης, θα προστάτευε την ΕΚΤ στην πιθανή περίπτωση που κατηγορηθεί ενώπιον των δικαστηρίων για χρηματοδότηση κυβερνήσεων, διότι θα έδειχνε ότι η παρέμβαση της είναι ενδεχόμενη και δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή στα κράτη.
Ωστόσο, αυτή η επιλογή θα μπορούσε να μην πετύχει τον στόχο της εάν ο αριθμός θεωρηθεί πολύ μικρός από την αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εάν η ανακοίνωση του Ιουλίου παραμείνει ασαφής θα αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, αλλά πολλά ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα.
Καταστροφή έχει υποστεί το Helikon από τις επενδύσεις του στο ελληνικό χρηματιστήριο – Θα καταγράψει ζημία άνω των 120 εκατ. ευρώ
Το μικρό ιταλικό fund Helikon έγινε γνωστό στην Ελλάδα με την τακτική που ακολούθησε να επενδύσει – παρά τις περιορισμένες του κεφαλαιακές δυνατότητες – στις ελληνικές τράπεζες και στην ΔΕΗ αλλά και όχι μόνο αφού διατηρεί θέση και στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το Helikon που εμφάνισε συνολικά κέρδη μόλις 25-27 εκατ και με περιορισμένες κεφαλαιακές δυνατότητες, είχαμε εκτιμήσει ότι αναλαμβάνει υπέρμετρο ρίσκο σε σχέση με τις δυνατότητες του.
Είχαμε επίσης προειδοποιήσει ότι εάν δεν πουλήσει άμεσα τις μετοχές που κατέχει θα υποστεί λογιστικές ζημίες….
Ποια είναι τα δεδομένα;
Το Helikon κατέχει το 8,47% των μετοχών της τράπεζας Πειραιώς με 105,922 εκατ μετοχές ενώ κάποια στιγμή είχε έκθεση 5,21%.
Να σημειωθεί ότι απέκτησε τις μετοχές με την αύξηση κεφαλαίου στα 1,15 ευρώ.
Η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται στα 0,97 ευρώ με προοπτική περαιτέρω πτώσης…
Από την Πειραιώς χάνει σχεδόν 12 εκατ ευρώ.
Το Helikon κατέχει το 5,17% της Eurobank το οποίο απέκτησε με μέσο κόστος κτήσης περίπου στις τρέχουσες τιμές, δηλαδή μεταξύ 0,85 με 0,88 ευρώ.
Το Helikon κατέχει το 6,48% της ΔΕΗ ή 24,75 εκατ μετοχές τις οποίες απέκτησε με την αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ ενώ η τρέχουσα τιμή της ΔΕΗ είναι στα 5,15 ευρώ με προοπτική να υποχωρήσει στα 4,80 ευρώ.
Μόνο από την ΔΕΗ ενώ είχε επενδύσει 223 εκατ ευρώ η τρέχουσα αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 128 εκατ ευρώ προκύπτει μια υποαξία σχεδόν 95 με 100 εκατ ευρώ.
Το Helikon κατέχει το 5% περίπου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τις μετοχές τις απέκτησε περίπου στο εύρος 9 με 9,60 ευρώ οπότε δεν εμφανίζει αξιοσημείωτη μεταβολή σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές στα 9,30 ευρώ.
Πρακτικά λοιπόν το Helikon καταγράφει λογιστική ζημία 120 εκατ ευρώ με προοπτική να διευρυνθεί περισσότερο.
Αν και εικάζουμε ότι κάποια στιγμή θα ανακάμψουν οι μετοχές αλλά σήμερα με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις εμφανίζει σοβαρή λογιστική υποαξία που πλήττει τον μικρό ισολογισμό του Helikon.
Η προτροπή του bankingnews στο Helikon πριν 6 μήνες να ρευστοποιήσει τις θέσεις του ειδικά στην ΔΕΗ την οποία θεωρούμε φουσκάρα και λιγότερο στην Πειραιώς, εάν είχε εισακουσθεί τώρα θα είχε αποφύγει την λογιστική ζημία των 100 εκατ ευρώ περίπου…
Πτώση στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 29/6 οι ασιατικές αγορές
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,91%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,4%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,88%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα έκλεισε στο -1,82% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,94%.
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τον πληθωρισμό, μετά το τριήμερο ανοδικό σερί, με τον φόβο για ύφεση να επιστρέφει.
Ο πληθωρισμός στην Γερμανία παρέμεινε στα ιστορικά υψηλά τον Ιούνιο, στο 7,6% σε ετήσια βάση, δηλαδή 0,3 της μονάδας χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή-ρεκόρ του.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +9,9% στα 142 ευρώ.
Επίσης, ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +1,45% στα 115,45 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +1,28% στα 113,19 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει ήπια πτώση -0,75% στις 2.390 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,7%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,45% και το ETF GREC στο +0,90% ( 23,72 δολ. ) .
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο υψηλό της ημέρας η Alpha Bank +3%
Mε μεικτέ ςτάσεις έκλεισαν οι τράπεζες, με την Alpha Bank Bank να κλείνει στο υψηλό της ημέρας αλλά με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,94 ευρώ, με πτώση -1,44% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8684 ευρώ, με άνοδο +2,6%, με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9618 ευρώ, με πτώση -0,68% και όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 28/6/2022 στα 0,05731 ευρώ ή 0,9452 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,87 ευρώ, με πτώση -1,72%, με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,02 ευρώ, με πτώση -2,86% και κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0845 ευρώ, με άνοδο +0,48% με όγκο 28 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,30 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 304 εκατ. ευρώ.
Πτώση πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Lamda -2,95%, ΟΠΑΠ -2,94%, Viohalco -2,64%......
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ...
H Coca Cola έκλεισε στα 21,24 ευρώ, με άνοδο +0,19% και κεφαλαιοποίηση στα 7,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,50 ευρώ, με άνοδο +1,1% και αποτίμηση 7,39 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,27 ευρώ, με άνοδο +2,33% και αποτίμηση 2,01 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,9060 ευρώ, με άνοδο +0,85% και κεφαλαιοποίηση 442 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,86 ευρώ, με πτώση -2,94% και αποτίμηση 4,89 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,14 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 873 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,23 ευρώ, με πτώση -2,5% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,17 ευρώ, με άνοδο +3,12% κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,20 ευρώ, με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,40 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,30 ευρώ, με άνοδο +1,39% κεφαλαιοποίηση 777 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3480 ευρώ, με πτώση -2,32% και κεφαλαιοποίηση 506 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0245 ευρώ, με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,63% - Το spread με την Ιταλία στις 8 μ.β.
Βελτίωση καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει, καθώς οι Κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,63%, το 10ετές ιταλικό 3,55% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,15%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 207 μονάδες βάσης από 223 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 160 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,60% ή 160 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 103 μονάδες βάσης…
Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 29/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 29 Ιουνίου του 2022 στο 3,55%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/6/2022 στο 1,56%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,6% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,63% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,55% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,34%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών