Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 5,5 δισ. σε αξία σε λίγες εβδομάδες; - Οι 3 πραγματικοί λόγοι για το κραχ στις μετοχές

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες έχασαν 5,5 δισ. σε αξία σε λίγες εβδομάδες; - Οι 3 πραγματικοί λόγοι για το κραχ στις μετοχές
Οι 3 πραγματικοί λόγοι για το κραχ στις μετοχές… είναι αυτοί… και εάν δεχθούμε ότι κάποιοι προβλέπουν Γενικό Δείκτη στις 700 μονάδες… οι τράπεζες έχουν -25% ακόμη πτώση

Γιατί οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές από τα υψηλά των 13,5 δισεκ. ευρώ έχουν βρεθεί στα 8 δισεκ. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία έχασαν δηλαδή 5,5 δισεκ. ευρώ;
Πολλές φορές έχουν αναφερθεί οι λόγοι της ύφεσης, του πληθωρισμού, της ενεργειακής κρίσης ακόμη και της ανάγκης για νέα κεφάλαια ή ακόμη και της αποστροφής των ξένων funds να αναλάβουν ελληνικό κίνδυνο εν μέσω καταιγίδας διεθνώς.

Οι 3 πραγματικοί λόγοι για το κραχ στις μετοχές…

Κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας που μίλησε στο bankingnews προσδιορίζει 3 λόγους πίσω από το χρηματιστηριακό κραχ που έχουν υποστεί οι τραπεζικές μετοχές.
Π.χ. Πειραιώς και Alpha bank είναι σε ιστορικά χαμηλά και γενικώς μπορεί να ειπωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρηματιστηριακή αξία ωσάν να διαθέτουν NPEs 30 δισεκ. και όχι κάτω από 10 δισεκ.

1)Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν κρατικά ομόλογα αξίας 18 δισεκ. ευρώ περίπου.
Ενώ τα διακρατούν έως την λήξη και δεν χρειάζεται καθημερινή αποτίμηση, για τους επενδυτές που αποτιμούν τα πάντα… έχουν κάνει μια απλή πράξη.
Τιμές κτήσης μείον τρέχουσες τιμές και προκύπτει μια λογιστική ζημία 2,5 δισεκ.
Ναι μεν δεν είναι υπαρκτή ζημία αλλά για ορισμένα ξένα funds είναι ένας παράγοντας… που δικαιολογεί το κραχ στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές…

2)Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν 18,4 δισεκ. senior bond κύρια ομόλογα από τις τιτλοποιήσεις των προβληματικών ανοιγμάτων.
Αν και αυτά φέρουν κρατική εγγύηση, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο τα εγγυάται ορισμένα funds έχουν κάνει μια απλή πράξη.
Ποια η τρέχουσα αξία αυτών των senior bond σε σχέση με τις τιμές έκδοσης;
Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι προκύπτει μια ζημία 3 δισεκ. ευρώ.
Βέβαια η ζημία αυτή δεν είναι υπαρκτή λόγω της κρατικής εγγύησης αλλά για ορισμένα ξένα funds είναι ένας παράγοντας… που δικαιολογεί το κραχ στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές…

3)Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το 2023 θα αυξηθούν τα νέα NPEs και μάλιστα υπάρχουν προβλέψεις για 5-6 δισεκ. νέα προβληματικά ανοίγματα.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι στο καλύτερο σενάριο πτώση κερδών το 2023 σε σχέση με το 2022 περίπου 50% ή και ζημιές στο χειρότερο σενάριο.
Για ορισμένα ξένα funds είναι ένας παράγοντας… που δικαιολογεί το κραχ στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές…

Οι 3 πραγματικοί λόγοι για το κραχ στις μετοχές… είναι αυτοί… και εάν δεχθούμε ότι κάποιοι προβλέπουν Γενικό Δείκτη στις 700 μονάδες… οι τράπεζες έχουν -25% ακόμη πτώση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης