«Από όσο καταλαβαίνω, δεν θα προμηθεύουμε με πετρέλαιο χώρες που θέτουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου και τα προϊόντα του.
Οπότε οι χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να συνεργαστούν μαζί μας, να αλληλεπιδράσουν» ανέφερε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina.
Σε κάθε περίπτωση, η θέσπιση ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών».
Yπενθυμίζεται πως το σχέδιο που προβλέπει την επιβολή πλαφόν, και το οποίο έθεσε επί τάπητος πρώτη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, θα μπορούσε να οριστεί στο ήμισυ της ρωσικής τιμής αγοράς, παρότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η τελική συμφωνία και το επίπεδο της τιμής
«Όσον αφορά το καθεστώς των αξιώσεων σχετικά με την αποδέσμευση των αποθεμάτων χρυσού (τα ρωσικά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος που πάγωσε η Δύση), πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία.
Είμαστε στη διαδικασία ανάκτησής τους»
Για το επιτόκιο...
Σε επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, χαλαρώνοντας τη νομισματική πολιτική περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν, καθώς αντιμετωπίζει τους κινδύνους για τον πληθωρισμό και την οικονομία από τις κυρώσεις της Δύσης, λόγω της εισβολής της Ρωσίας.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 8% από 9,5%, ενώ θα εξετάσει περαιτέρω μειώσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η πέμπτη συνεχόμενη μείωση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, σε έρευνα του Bloomberg.
Μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, το ρούβλι υποχωρούσε 1,9% έναντι του δολαρίου στα 57,74 και έναντι του ευρώ κατά 1% στα 57,79.
«Η Τράπεζα της Ρωσίας θα εξετάσει την ανάγκη μείωσης των βασικών επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του 2022», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
«Προφανώς η ρυθμιστική αρχή αποφάσισε να ενεργήσει πιο επιθετικά από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι στις προβλέψεις», δήλωσαν αναλυτές της Promsvyazbank.
Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 15,5% στις 15 Ιουλίου, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα, υποβαθμίζοντας την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2022 στο 12-15% από την προηγούμενη εκτίμησή της στο 14-17%.
Επανέλαβε την προσδοκία της ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρεί στον στόχο του 4% το 2024.
Ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει το βιοτικό επίπεδο και είναι για χρόνια ένα από τα κύρια προβλήματα των Ρώσων, αλλά η οικονομία χρειάζεται τόνωση με τη μορφή φθηνότερης πίστωσης για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των σαρωτικών κυρώσεων της Δύσης.
Για την ύφεση της οικονομίας
«Η οικονομική ύφεση θα είναι πιο εκτεταμένη με την πάροδο του χρόνου και πιθανώς λιγότερο βαθιά».
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας, το 2022 η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4-6% (τον Απρίλιο προβλεπόταν πτώση 8-10%), το 2023 η συρρίκνωση θα είναι 1-4%.
Για την κατάσταση των τραπεζών
«Οι τράπεζες πέρασαν στην κρίση καλύτερα από ό,τι περιμέναμε.
Το συμπέρασμα αυτήν τη στιγμή είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη συστημικής πρόσθετης κεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα».
Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή θέλει να άρει σταδιακά την ελάφρυνση για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ειδικότερα, μιλάμε για την επανέναρξη της γνωστοποίησης των οικονομικών καταστάσεων.
Οι ρωσικές τράπεζες συνεχίζουν να υποτιμούν τους ισολογισμούς τους τόσο λόγω κυρώσεων όσο και λόγω της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, που προκαλείται ιδίως από τους φόβους ότι η Δύση μπορεί να επιβάλει περιορισμούς στο Εθνικό Κέντρο Εκκαθάρισης.
Η Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει κανένα λόγο να εισαγάγει εξωτερική διαχείριση των θυγατρικών ξένων τραπεζών στη χώρα: «Κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχουν λόγοι για αυτό αυτή τη στιγμή.
www.bankingnews.gr
Βόμβα από Κεντρική Τράπεζα Ρωσίας: Δεν θα δίνουμε πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν πλαφόν στην τιμή του
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε ότι η θέσπιση ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών
Σχόλια αναγνωστών