Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σημαντική παρέμβαση Schaeuble για Ελλάδα: Πιθανή μία νέα κρίση χρέους, το πρόβλημα δεν ξεπεράστηκε οριστικά - Ο κίνδυνος Grexit

Σημαντική παρέμβαση Schaeuble για Ελλάδα: Πιθανή μία νέα κρίση χρέους, το πρόβλημα δεν ξεπεράστηκε οριστικά - Ο κίνδυνος Grexit
«Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών», δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας
Σχετικά Άρθρα

Απαισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble.
Ο Schaeuble τονίζει πως «η Ελλάδα πέτυχε πολλά» αλλά ο ίδιος παραμένει απαισιόδοξος σχετικά με την οικονομική κρίση.
«Η κρίση δεν ξεπεράστηκε τελεσίδικα – κυρίως υπό το φως και των επίκαιρων συνθηκών. Αλλά εκείνο που ισχύει είναι: Η Ελλάδα πέτυχε πολλά!
Και αυτό δείχνει ότι η δουλειά που έγινε δεν πήγε χαμένη. Χρειάστηκε να απαιτήσουμε πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα χρειάστηκε να απαιτήσει πολλά από τον εαυτό της.
Το αντίτιμο για την εσωτερική υποτίμηση, την οποία έπρεπε να υποστεί η Ελλάδα, είναι πολύ βαρύ για τους Έλληνες πολίτες.
Αλλά αυτή ήταν μία απόφαση των Ελλήνων και όχι άλλων Ευρωπαίων», σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».

Ο κίνδυνος Grexit το 2015

«Αυτό είχε προτείνει η μεγάλη πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup. Και ξέρετε επίσης ότι στην Ελλάδα ορισμένοι υποστήριζαν πως είναι καλύτερο για τη χώρα.
Αλλά δεν πέρασε στο Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για καλά σταθμισμένους λόγους.
Μετά ο Τσίπρας με την προκήρυξη νέων εκλογών έκανε ένα θαρραλέο βήμα και απέσπασε ξανά μία πλειοψηφία για την αντίθετη πολιτική, από εκείνην με την οποία είχε εκλεγεί.
Ήταν αξιοσημείωτη η προσφορά του, η οποία διευκόλυνε τη διάδοχη κυβέρνηση στη διαμόρφωση της βάσης για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας. Αυτό αξίζει να αναγνωριστεί» σημείωσε.

Αιχμές για Βαρουφάκη

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν ξεχνά την αντιπαράθεση με τον τότε υπουργό Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάνη Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι οι κινήσεις του έβλαψαν την χώρα μας, αναφέροντας δηκτικά
«Εκείνος, που έβλαψε περισσότερο τους Έλληνες, όπως έγραψε ο τότε πρόεδρος του Eurogroup για εκείνη την εποχή ήταν ένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών, όχι ένας Γερμανός».



Απάντηση Βενιζέλου σε Schaeuble 

Ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, την περίοδο 2012 – 2015, που παράλληλα ήταν υπουργός Οικονομικών από το 2011, υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη δεν είχε εξοικειωθεί με την αντιμετώπιση μείζονων κρίσεων και πως η ελληνική υπόθεση αποτελεί καμπή για την «πολιτική ενηλικίωση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ως επί το πλείστον, ο Wolfgang Schaeuble εξέφραζε την γερμανική πολιτική, μάλιστα την διακομματική γερμανική πολιτική και επιπλέον την κοινή αντίληψη του Eurogroup.
Από εκεί και πέρα, τότε μάθαινε η Ευρώπη, δεν ήξερε, “τι σημαίνει κρίση” και πίστευε ότι η ίδια δεν θα πληγεί από μεγάλες κρίσεις.
Η ελληνική κρίση ήταν ένα “εργαστήριο” και είμαι βέβαιος ότι ο Wolfgang Schaeuble. αντιλαμβάνεται πολύ καλά, λόγω της εμπειρίας του, ότι η ΕΕ μπόρεσε να αντιδράσει στην πανδημία, όπως και τώρα μπορεί να αντιδράσει -ως ένα βαθμό τουλάχιστον- στην ενεργειακή κρίση και στον πληθωρισμό και στα παρεπόμενα του πολέμου στην Ουκρανία, επειδή διαμόρφωσε θεσμούς και μηχανισμούς, χάρη στην ελληνική κρίση.
Άρα, οφείλει πάρα πολλά στην Ελλάδα η “ευρωπαϊκή ολοκλήρωση” και η όποια ικανότητα διαθέτει, έστω και περιορισμένη, τώρα η Eυρωζώνη», είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει, ότι η χώρα μας οφείλει να επαγρυπνεί, προκειμένου να μην ξαναπεράσει μία οδυνηρή οικονομική κρίση.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,
«Προφανώς τώρα που υπάρχει ένα χαλαρό δημοσιονομικό πλαίσιο, κάθε χώρα - μέλος έχει μία αυξημένη δική της ευθύνη και οι χώρες, που έχουν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως έχουμε εμείς, έχουν ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη.
Η Ελλάδα επιβιώνει δημοσιονομικά και αντιμετωπίζει όλες τις δύσκολες καταστάσεις της σημερινής εποχής, επειδή έγινε η μεγάλη παρέμβαση στο χρέος το 2011 - 2012».


Κίνδυνος Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Schaeuble αναφέρθηκε και στον κίνδυνο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου τονίζοντας πως: «Με δεδομένη την επιθετική συμπεριφορά του Putin η ενίσχυση της νατοϊκής δύναμης είναι ο σωστός δρόμος για να καταστήσουμε σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε με αξιοπιστία τις αξίες των δικών μας φιλελεύθερων δημοκρατιών».
Μίλησε και για την Τουρκία, λέγοντας πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει επιπρόσθετα το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει στρατηγικά – με βάναυσο τρόπο – την επιρροή που απέκτησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αυτό δεν είναι νέο. Αλλά πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να διασφαλιστεί η αρχή ότι τα σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν μονομερώς με στρατιωτικά μέσα.
Εμείς οι Γερμανοί μετά την καταστροφή δύο Παγκοσμίων Πολέμων πήραμε το μάθημά μας – αρχικά με τη Γαλλία και μετά με την Πολωνία και την Τσεχία: Δεν πολεμάμε πλέον για σύνορα, ενώνουμε την Ευρώπη».

Πυρηνική δύναμη η Ευρώπη

Εξάλλου ο Wolfgang Schaeuble, τονίζει την ανάγκη η ΕΕ να καταστεί πυρηνική δύναμη απέναντι στη ρωσική απειλή.
Η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει στο κόστος του πυρηνικού οπλοστασίου της Γαλλίας, καθώς η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία πλανάται πάνω από την Ευρώπη, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου για πέντε δεκαετίες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
«Τώρα που οι συνένοχοι του Putin απειλούν με πυρηνικό πλήγμα κάθε μέρα, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για μένα: χρειαζόμαστε πυρηνική αποτροπή και στο ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε και πρόσθεσε πως η Γαλλία έχει τέτοια όπλα και «για το δικό μας συμφέρον, εμείς οι Γερμανοί πρέπει να κάνουμε μια οικονομική συνεισφορά στη γαλλική πυρηνική δύναμη με αντάλλαγμα μια κοινή πυρηνική αποτροπή».
Κληθείς να απαντήσει εάν η πρότασή του θα έδινε στο Βερολίνο λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων, είπε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία ως γείτονες και εταίροι στο ΝΑΤΟ.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση από την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν πολλοί φοβήθηκαν πως ο κόσμος βρισκόταν στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία, ένα από τα τρία μέλη του ΝΑΤΟ που έχει πυρηνικά όπλα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό της, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIRPI).

Ο συνασπισμός των προθύμων


«Τώρα πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα στην Ευρώπη που είναι ανεξάρτητα από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Η άμυνα σύμφωνα με τους κανόνες της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν θα ανταποκριθεί στην τρέχουσα πρόκληση. Όσοι θέλουν να κάνουν περισσότερα για την ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να προχωρήσουν τώρα - με αυτούς που το θέλουν επίσης.
Δυστυχώς έχει αρνητική φόρτιση ο όρος συνασπισμός των πρόθυμων.
Αλλά αυτό είναι ακριβώς το ζητούμενο: η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία θα πρέπει τώρα να αναλάβουν την πρωτοβουλία για μια στενότερη ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.
Θα πρέπει να ηγηθούν και ταυτόχρονα να προσκαλέσουν όλους τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν, αλλά να μην αφήσουν άλλους να τους σταματήσουν.
Παρεμπιπτόντως, το ίδιο ισχύει και για την προσφυγική πολιτική», σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

wir.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης